Zsírban sült tészták
A zsírban sült tésztáknál nagyon fontos a sütési mód. A zsiradékot — a háztartások többségében már nem zsírt, hanem olajat használnak — felmelegítjük, mielőtt a tésztát beletesszük. Ügyelnünk kell a hőfokra, ha forró az olaj vagy zsír, a tészta külseje gyorsan sül, és belül nyers marad. Ha hideg zsírba vagy olajba tesszük, sok zsiradékot szív magába a tészta.
Szalagos fánk:
3 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsolunk 3 dkg élesztőt, és beleteszünk 1 evőkanál porcukrot. Amikor az élesztő megkel, 5 dkg vajjal, 2 tojássárgájával, 1 pohárka rummal, kés hegynyi sóval és 50 dkg liszttel közepes keménységű kelt tésztát készítünk. Nagyon jól kidolgozzuk, ennek következtében elég lágy tésztát kapunk. Langyos helyen másfélszeresére kelesztjük A kelés után nyújtódeszkára borítjuk és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, ruhával letakarva még 30 percig kelesztjük. A fánkot középforró zsírban, egyenletes tűzön sütjük. A sütésnél vigyázzunk arra, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön a zsírban alulra. Sütés elején az edényt fedjük be. Megfordítás után vegyük le róla a fedőt. A pirosra sült fánkot szűrőkanállal szedjük ki, és még melegen szórjuk meg vaníliás cukorral.
Alma bundában:
5 dl langyos tejbe 1 evőkanál cukrot teszünk, és
2 dkg élesztőt morzsolunk. Adunk hozzá 1 tojást, kevés sót és annyi lisztet, hogy jó sűrű palacsintatészta legyen. Kétszeresére kelesztjük. A meghámozott almák magházát eltávolítjuk és karikára
vágjuk. Az almaszeleteket a tésztába mártjuk, forró zsírban vagy
olajban mindkét oldalát megsütjük és fahéjas cukorral meghíntjük. Tartalmas leves után jó ebédétel.
"Kirántott egér" csokoládéöntettel:
50 dkg lisztből 6 tojás sárgájával, 6 dkg olvasztott vajjal, 5 dkg porcukorral, 4 dl tejjel, 1
evőkanál rummal, 2 dkg élesztővel és egy csipet sóval fánktésztát csinálunk, erősen kidolgozzuk, s utána pihentetjük, amíg jól meg-
kel. Az "egérkéket" kávés- vagy evőkanállal forró zsírba szaggatjuk, s mindkét oldalukon megsütjük. Csokoládéöntettel tálaljuk,
de feladhatjuk úgy is, hogy mindegyik kis "egérkét" reszelt csokoládéba hengergetjük.
Forgácsfánk:
6 tojás sárgáját , 2 dl tejföllel, 50 dkg liszttel 2 evőkanál cukorral és 2 evőkanál rummal összegyúrjuk. 30 percig
pihentetjük. Levestészta vékonyságúra kinyújtjuk, és derelye
vágóval téglalap alakúra felvágjuk. A közepén a szélekkel párhuzamosan kétszer bevágjuk, és forró olajban vagy zsírban kisütjük. Még melegen vaníliás cukorral megszórjuk.
Cseh fánk (tarkedli):
40 dkg lisztet egy 3 literes fazékba Öntünk.
Közepébe mélyedést készítünk, ebbe Öntünk 2 dl langyos tejet, 2
dkg cukrot, majd hozzá morzsolunk 2 dkg élesztőt. Kissé megkelesztjük. Ehhez a kovászhoz keverünk 2 tojássárgáját, sót, még 3
dl tejet, és az egészet fakanállal vagy robotgéppel jól felverjük.
Egészen gyenge, lágy tésztát kapunk, amit melegített fedővel le-
fedünk és 45 percen át kelesztünk. Hozzákeverjük a 2 tojás fel-
vert habját, majd néhány percig még kelesztjük. Tükörtojás sütőben vagy serpenyőben zsírt forrósítunk, zsíros kanállal a tésztából
beleszaggatunk és nem túl gyorsan, hogy a közepe is átsüljön,
mindkét oldalát megsütjük. Cukorral meghintve — lekvárral —,
melegen tálaljuk. Négy személyre a fele mennyiség is elegendő.
Anyós pirulái:
25 dkg lisztet elkeverünk egy evőkanál cukorral, 3
tojássárgájával, kevés sóval és 2 dl tejjel, amelyben 1 dkg élesztőt
oldottunk fel. Hólyagosodásig kidolgozzuk a tésztát. Ekkor hozzá-
teszünk 3 tojás habbá vert fehérjét, és ezzel is jól eldolgozzuk.
30 percig pihentetjük meleg helyen, majd erősen meglisztezett. gyúródeszkára öntjük. A tésztának nagyon lágynak kell lennie,
mert csak úgy lesz jó könnyű. Folytonosan erősen lisztezve kis
pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és fél óráig még pihentetjük.
Bőséges, forró olajban kisütjük, és még forrón meghengergetjük
porcukorral kevert reszelt csokoládéban vagy csokoládédarában..
Alma pongyolában:
Nagy, borízű almákat meghámozunk és kerek
szeletekre vágunk. Cseresznye-, vagy meggylében, esetleg likőrben megforgatjuk, cukorral meghintjük, majd a megszokottnál
valamivel sűrűbb palacsintatésztába mártjuk és forró olajban
szép világosbarnára sütjük. Fahéjas cukorral meghintve, melegen
tálaljuk. Ugyanígy megsüthetünk kettőbe vágott, érett, de nem
túl érett sárga- vagy őszibarackokat is.
Sült banán:
A szép érett banán héját lehúzzuk és a gyümölcsöt
hosszában kettévágjuk. Kevés fehérborban felforraljuk, a levét
szitán jól lecsurgatjuk, lisztben meghengergetjük és vajban hirtelen megsütjük.
Gesztenyepogácsa:
50 dkg gesztenyemasszához 5 dkg vajat és
4 tojássárgáját keverünk. Kisebb pogácsákat szaggatunk belőle.
Tojásba és zsemlemorzsába mártjuk, forró olajban vagy vajban
kisütjük. Tejsodóval tálaljuk.
Részeg barát:
Vékonyra vágott zsemleszeleteket gyengén borba mártunk. Kettőt-kettőt megkenünk és összeragasztunk barack,
esetleg málnalekvárral. Tojásba, morzsába bundázzuk. Készíthetjük kis vajas kiflikből is. Forró olajban kisütjük