Érdekességek ételekről,fűszerekről 1

Saláta

A Tudomány a közjó szolgálatában nevű intézmény szerint a 2009-es év legveszélyesebb élelmiszerei a zöld leveles növények voltak, például a spenót, saláta, káposzta, vagy a kelbimbó. Ennek oka, hogy 363 olyan járványt jegyeztek fel az előző évben, amely ilyen típusú növényekhez köthető. A 363 esetből 240-ben valamilyen étteremből indult a járvány - leggyakrabban szalmonella és e.coli - amelynek oka rendszerint egy mosdatlan kézzel dolgozó alkalmazott volt.

Tápióka

Ártalmatlan kinézete megtévesztő, ugyanis veszélyes alakról beszélünk! Pudingok kedvenc alapanyaga a tápióka, vagy más néven kasszáva. Helytelenül elkészítve akár mérgező is lehet, illetve latexallergiában szenvedőkre is veszélyt jelenthet. 

Forró kávé

A kávé koffeintartalma megnövelheti a pulzusszámot, zavarhatja az alvást, illetve a kávé, mint olyan, elszínezheti a fogazatot! 

Gomba

Legalább tucatnyi olyan gombafajta létezik országunkban, amelyek kisebb-nagyobb mértékben mérgezőek. A legtöbb halálos kimenetelű mérgezés okozója a gyilkos galóca, amelyből nem kell kilókat felfalni, ahhoz, hogy elintézzen valakit, elég belőle pár morzsa is. Hasznos, hogy felismerjük ezt a veszélyes alakot, szóval következzen a személyleírás: a kalapja barna, fehér vagy zöldes színű, a lemeze mindig fehér, és gallért és bocskort is hord.

Fahéj

Sokan nagy előszeretettel használják vércukorcsökkentő hatása miatt. Az ő számukra azonban nem árt az óvatosság, mert az átgondolatlan és mértéktelen fogyasztása nem ajánlott, ugyanis a benne található természetes aromaanyag a kumarin nagy mennyiségben visszafordíthatatlan májkárosodást és vérzékenységet okoz.

Babfélék

A babfélék nagyon hatékony koleszterincsökkentő hatással rendelkeznek, lassú felszívódásuk miatt a cukorbetegeknek is ajánlott a fogyasztásuk. A hüvelyesek egy részénél azonban - bármennyire is hihetetlen -, de ha nem esnek át kellő hőkezelésen, olyan toxin termelődik, ami egészségkárosodást okozhat. Ezért vedd komolyan az előírást: a vörös babot agy vesebabot áztasd be, és legalább harminc percig főzd forrásban lévő vízben, ellenkező esetben a babban lévő fitohemagglutinin mérgezést okozhat. A tünetek a bab elfogyasztása után három órán belül jelentkeznek: émelygés, hányás, hasmenés, hasi fájdalom.

Szerecsendió

A szerecsendió a trópusi területeken elterjedt, nagyon ízletes és értékes fűszert szolgáltató fa magja, aminek a terméshéját használják. Akár 15% illóolajat is tartalmazhat, amelyben miriszticin és szafrol található. A miriszticin és rokon vegyületei a szervezetben amfetaminszerű vegyületekké alakulnak át, központi idegrendszeri tüneteket (hallucinációt is), nagyobb mennyiségben pedig mérgezést és halált okozva. 

Bodza

A kedvelt és egészséges fekete bodza és fürtös bodza mellett, egy másik őshonos bodzafajunk a gyalog bodza. A gyalog bodzát sokan összekeverik a fekete bodzával, csakhogy előbbi mérgező. A mérgező gyalogbodza lágyszárú, évelő növény, az különbözteti meg az ehető fekete bodzától, hogy nem cserje, azaz nem fásodó szárú. Mivel lágyszárú növény, így hajtásai minden évben elhalnak és tavasszal újra hajtanak. Ezzel ellentétben a cserjés feketebodza fás hajtásai télen is láthatók.

A gyalog bodza keserűanyagai mérgezőek: az érett nyers termések túladagolása vagy az éretlen termések fogyasztása hányingert, hányást, hasfájást, hasmenést, látászavarokat okozhat.A fekete bodza egyike a legsokoldalúbb gyógynövényeinknek. A májusban megjelenő fehér virágai flavonoidokat, C-vitamint, szaponinokat, illóolajat tartalmaznak. A friss vagy szárított virágzatból üdítőitalt vagy frissítő teát készíthetsz. A bodzatea nyugtató, izzasztó, vizelethajtó hatású. Az őszre beérő fekete bogyóiból pálinkát, szörpöt, lekvárt, gyógyszert is készíthetünk. DE! A fekete bodza népszerűsége ellenére is lehet veszélyes: a levelek, az éretlen bogyók, a friss kéreg mérgező, görcsöket, hányingert okozhat. 

Mogyoró

Bár itt nincsenek veszélyes méreganyagok a teljes népesség 1%-a sajnos allergiás a mogyoróra. Számukra már 1 mikronnyi mennyiség is légzés leállást okozhat. A jelentőségét az adja, hogy a mogyoró közkedvelt adalékanyag az édességekben, a csokikban, de akár a chipsekben is megtalálható (amit sajnos nem mindig tüntetnek fel a csomagoláson).

Csípős paprika

A paprika csípősségét okozó kapszaicint a gyógyításban számos területen eredményesen alkalmazzák: keringésjavító, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, rákmegelőző. De nagy mennyiségben halált is okozhat asztmás rohamok( tapasztalat) 

Burgonya

Gyakran fogyasztott alapanyag, számtalan finom étel készíthető belőle. A megzöldült vagy kicsírázott gumókban azonban mérgező szolanin található, ami hányást, fejfájást, szédülést, agyödémát, kómát és görcsöket okozhat.

A só nagy mennyiségben fogyasztva a szervezet normál só és ásványi anyag háztartásának az egyensúlyát borítja fel, ami súlyos légzési és keringési panaszokhoz vezet. 

Barackmag

A barackmag fogyasztásával is érdemes óvatosnak lenni. A sárgabarack magjában található amigdalin olyan ciánglikozid, ami mérgező cianiddá alakul az emberi szervezetben. Erős rosszullétet, rosszabb esetben akár halált is okozhat.

Paradicsom

Paradicsom: a szára és a levelei egy erősen mérgező glycoalkaloid-ot tartalmaznak, ami bénuláshoz vezethet. Ezért étkezés előtt mindig teljesen távolítsuk el a kis zöld szármaradványt a paradicsomról.

Cseresznye:

A cseresznye magjának kettéharapásával kéksav (hidrogén-cianid) szabadul fel, ami nagy mennyiségben halálos lehet.

Brazil dió, vagy más néven amazon mandula  

A világon a legsugárzóbb termés. Magas rádiumtartalma miatt sokat semmi esetre sem érdemes befalni belőle. 

 Sáfrány vagy napfényfűszer

A sáfrányban számos, az egészségünk szempontjából hasznos hatóanyag található, többek között crocin, crocetin, safranal és kempferol is. Ezek antioxidánsok, tehát hozzájárulnak a szabad gyökök és az oxidatív stressz elleni védekezéshez. Magas antioxidánstartalmának köszönhetően a sáfrány a daganatos betegségek ellen is segíthet védelmet nyújtani.Nemcsak a színe miatt hívják napfényfűszernek, hanem azért is, mert hozzájárulhat a hangulatunk javításához, valamint az enyhe és közepesen súlyos depresszió tüneteinek hatékony kezeléséhez.Régi fűszernövény, már az egyiptomiak is használták, levesek, mártások színezésére, ízesítésére. A monda szerint, amikor Zeusz Hérával tartotta menyegzőjét, sáfrány nőtt az ágyuk körül és még a főisten is megittasult az illattól. A sáfrány ma is sok helyen örvend az afrodiziákum hírnevének. A régi rómaiak mondása: "dormivit in sacco croci" (sáfrányágyon aludt), annyit jelent, hogy valakin vidám önfeledtség lesz úrrá. Nagyobb dózis bódulatot okoz, 20 gramm már halálos adag. 

Fekete áfonya:

Beszámolók szerint a második világháborúban a brit pilóták az éjszakai bevetések előtt marokszám ették a fekete áfonyát, ugyanis a benne rejlő anyagok segítik a retinasejtek gyors regenerálódását. A hasmenés, fogínygyulladás régről ismert gyógyszere. A levéből főzött tea epe- és hólyagbetegségek orvossága, vesetisztító. Levele cukorbajra jó, akár nyersen is. Nagyobb mennyiségben akár fájdalmas gyomorösszehúzó hatása lehet.

Álombogyó

Az álombogyó gyökerét fáradékonyság esetén - például lábadozáskor - erősítőszerként ajánlják. A növény nyugtató hatása miatt álmatlanság, szorongás és idegrendszeri zavarok kezelésére javallt. Gyulladásgátlóként a reumatikus bántalmak enyhítésére, gyakran ginzenggel és szibériai ginzenggel együtt alkalmazzák. A növény nem ajánlott terhes és szoptatós nőknek. Az álombogyó alapú kezelés során kerülendő az altatók és a szorongásoldó szerek szedése, mivel ezek hatása a gyógynövénnyel együtt felerősödik. 

Angelika ( orvosi angyalgyökér)

Népies neve: angyalfű, angyalgyökér, angyelika, angelikafű.Légzőszervi megbetegedések, emésztésserkentő, ízületi gyulladás. Forrázatát vagy főzetét fogyaszthatjuk legfeljebb két pohárral naponta. A tinktúrából naponta max. fél-egy teáskanálnyit vegyünk be. Az angelikagyökeret felhasználják még teakeverékek, vizelethajtó borok, étvágyjavító, szélhajtó, izzadást megszüntető, idegerősítő gyógyteakeverék készítésénél. A gyomor- és bélproblémákkal küszködők étrendjének értékes fűszere. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Angelicae radix néven hivatalos drog. Kétévesnél fiatalabbnak ne adjuk. A friss gyökerek MÉRGEZŐ hatásúak. Könnyű összetéveszteni a vízi bürökkel, ami rendkívül mérgező növény. Csak növényszakértő szedheti! 

Babér:

Stressz, fertőzések ellen. Csótányriasztó. Naponta 1-2 összemorzsolt babérlevél egy csésze forró vízben, naponta legfeljebb 1-2 csészével, relaxáló hatású illatos és kellemesen édes ital. Tinktúrából napi 3-szor fél-egy teáskanálnyi javasolt. Csótányriasztóként: a szétmorzsolt babérlevelet a csótány-járta helyeken szétszórni. Fertőzések ellen: a babérlevél olajával bedörzsölni a sebet, amely elpusztítja a baktériumokat. Gyógyszermennyiségben csak orvossal egyeztetve használható. Érzékeny bőrűek kerüljék a külső használatot! 

Bazsalikom

Bélférgek, pattanás, immunrendszer erősítése, gyomor- és bélhurut-csillapító, köhögéscsillapító és idegerősítő, torokgyulladás-csökkentő. Teáját köhögés csillapítására, idegnyugtatóul, étvágyjavítóul, szélhajtóul, tejszaporítóul, vizelethajtóul használják. Toroköblítőként, kelések érlelésére is használják.Terhes nők csak fűszermennyiségben fogyaszthatják. Menstruáció elősegítésére használható. Gyógyszermennyiségben csak az orvossal történt megbeszélés szerint alkalmazzuk. 

Boróka

Magas vérnyomás, pangásos szívelégtelenség, nőgyógyászati problémák, ízületi gyulladás, reuma, csúz és köszvény ellen, vizelethajtó, izzasztó hatású, emésztést elősegítő. Teája szélhajtó, étvágyjavító, vese- és epekőoldó, vizelethajtó. Alkalmazzák fürdősók illatosítására, hörghurut elleni inhalálásra, reumás és ízületi fájdalmak bedörzsöléses csillapítására. Nagy mennyiségben a boróka irritálja a vesét. Akinek vesefertőzése van, vagy valaha is vesekárosodása volt, ne használja e növényt! 

Csalán 

Köszvény, magas vérnyomás, pangásos szívelégtelenség, szénanátha, menstruációs fájdalmak, skorbut, levele vér-, és vesetisztító, reuma, cukorbaj, hajhullás és aranyér esetében. Teája reuma, köszvény, cukorbaj, vízkór, csalánkiütés, hólyaghurut, magasvérnyomás, vértisztító, gyomor-, és bélhurut, vizelethajtó, általános erősítő.
Aranyeres bántalmak esetén ülőfürdőként, bőrkiütésekre borogatóként, hajhullás, korpaképződés, hajzsírosodás ellen. Torokgyulladás ellen gargarizálóként.

A csalántea nagy mennyiségben gyomorpanaszokat, bőrégést és vizeletpangást eredményez! 

Fahéj

A gyógyászatban emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő hatása miatt használják. A fahéj serkenti az emésztést, és hurutok ellen is kiváló, legalábbis a régi korok orvosai szerint. Talán ezért szerepelt régen a nehezen emészthető ételek sora végén az illatozó fahéjas sütemény. A fahéj az emésztőszervekre gyakorolt hatásai mellett a szív- és érrendszerre, valamint a vércukorszintre is jótékonyan hat. A Brit Diabétesz szövetség lapjának októberi száma egy olyan, 12 hetes vizsgálatról számolt be, amelyben igazolták, hogy napi két gramm fahéj jelentősen csökkenti a vércukorszintet és a vérnyomást. A londoni Imperial College kutatói abból a korábbi eredményből indultak ki, mely szerint hogy napi fél teáskanál fahéj a II. típusú cukorbetegeknél jelentősen csökkenti a vércukorszintet, a triglicerid-szintet, az LDL (káros koleszterin) és a teljes koleszterin szintjét. Ezután megállapították, hogy két hónapig napi 2 g fahéj elfogyasztása jelentősen csökkenti a rosszul kontrollált II. típusú cukorbetegek HbA1c szintjét és magas vérnyomását.[forrás?] Ezért a fahéj étrend-kiegészítőként fogyasztása egy újabb lehetőség a vércukorszint és a vérnyomás szabályozására - természetesen a gyógyszeres kezelés mellett.  A fahéj bizonyos összetevői nagy mennyiségben mérgezőek, ugyanis az őrölt fahéjban található olajok (eugenol, kumarin) irritálhatják a száj, a gyomor és a belek nyálkahártyáját vagy vérzékenységet okozhatnak. Így tehát a fahéj gyógyászati alkalmazása csak olyan speciális készítményekben engedélyezett, amelyekből ezeket az összetevőket már kivonták. 

Fokhagyma

Erős antibiotikum, szívbetegségek és szívroham, cukorbetegség, rák, ólommérgezés, lepra, AIDS esetén is hatásos. Naponta 3-12 gerezd elrágása elősegíti a fertőzések gyors gyógyulását baktériumölő hatása miatt, csökkenti a magas vérnyomást, valamint a belső vérrögképződés valószínűségét is. Főzve, ételek ízesítésére és ázalékként is fogyasztható. Kisebb bőrfertőzések gyógyítására a fokhagymalé alkalmas. Gyógyszermennyiségben csak orvosi ellenőrzés mellett alkalmazzuk. Esetenként allergiás bőrkiütéseket is okozhat. Szoptatós anyák tejébe jutva a csecsemőknél hasmenést okoz. Véralvadási problémák fennállása esetén ellenjavallt vérrögképződést gátló hatása miatt .

Kakaó 

Enyhe serkentő, emésztést elősegítő hatású, kellemes ízű ital. Tisztítja a tüdőben a hörgőutakat, asztma ellen is alkalmazzák. A kakaóporból erősítő tápszereket is készítenek. A kakaóvajat hüvelygolyók, végbélkúpok készítésére is alkalmazzák. Kenőcsök készítésére, bevonószerként is használatos. Az arra érzékenyeknél gyomorégést okozhat! 

Kakukkfű

Fertőtlenítő, emésztésserkentő. Nőgyógyászati problémák esetén hatásos, jó köhögéscsillapító. Teáját szélbántalmak, étvágytalanság, köhögés és görcsök, szamárköhögés ellen alkalmazzák. Háztartási, likőr- és élelmiszeripari fűszer is. Az illóolajat epehajtó, bélféregűző, bőrvörösítő kenőcsökben és bedörzsölőkben, viszketést csillapító kenőcsökben, szájvizekben használják. A benne lévő timol fertőtlenítő, bélféregűző hatású. Alkalmazzák fogpépekben, hajvizekhez is. Kerti elsősegélyként a frissen szedett leveleket a sebre lehet szórni, míg a sebet kitisztíthatjuk. A seb kimosása után illóolajjal fertőtleníthetünk. Fertőtlenítő hatása miatt régen pusztító járványok visszaszorítására és a halottak balzsamozására is alkalmazták. Az illóolaj MÉRGEZŐ hatású lehet, ezt csak külsőleg alkalmazzuk! Esetenként bőrkiütéseket okozhat! Pajzsmirigypanaszokban ne használjuk, mert gátolja a pajzsmirigy működését! 

Kurkuma

Sebfertőtlenítő, emésztésserkentő. Belső élősködők ellenszere, a máj és a szív védelmére is alkalmazható. Forrázata emésztésserkentő, és a szív egészségi állapotát javító. Védelmezi a májat, enyhíti az ízületi gyulladást. Fertőző hasmenés ellen is alkalmas. Kisebb sebek kezelésére a seb kimosása után használható. Szokatlanul nagy mennyiségben hasmenést okoz! Vérrögképződést gátló hatása miatt véralvadásgátló gyógyszer mellett nem szabad használni! 

Lenmag 

Nem csak a lenmag, hanem a belőle nyert lenolaj (Oleum lini) is, mind több teret hódít táplálkozásunkban. Napról napra újabb és újabb felfedezések bizonyítják gyógyhatását, serkenti az agyműködést, megakadályozza koleszterin lerakódását, így csökkenti a koleszterinszintet, segít az ízületi gyulladásokon, a légutak gyulladásos megbetegedésein, a májjal kapcsolatos betegségekben, bőrbetegségeken, ekcémán, kedvezően befolyásolja a bőr életműködéseit. Hatásos még a a gyomorsav termelésére, gyomorfekély, cukorbetegség esetén is jótékonyan hat. Kozmetikumokban használva, például puhává, selymessé teszi a hajat.

A lenmag használata a modern táplálkozásban kiemelkedő. Az egyre több túlfinomított élelmiszer között a feldolgozatlan lenmag szinte egyedülálló. A legtisztább és legtöbb esszenciális olajat tartalmazza, amire a szervezetnek szüksége lehet. Ezzel a tulajdonságával ez egyik legértékesebb táplálékunká válhat. Az emberi szervezet sejtjei, amelyek lenolajat tartalmaznak, sokkal ellenállóbbak, mindenféle szempontból kevésbé sebezhetők, mint a közönséges zsírokkal ellátott test. Kéksav-tartalma (hidrogén-cianid) miatt csecsemőknek, kisgyerekeknek nem adható! A gyógyszerek felszívódását befolyásolhatja, ezért a lenmag és valamely másik szer alkalmazása között legalább 2 óra teljen el!

Mák

Fontos élelmiszer. A még zöld termés megvágása után képződő, megszilárdult tejnedve, az ópium, kb. huszonötféle, hatásos alkaloidot (például morfint, narkotint, kodeint, tebaint, papaverint) tartalmaz. Az alkaloidok a száraz mákgubóból is kinyerhetőek, fontos gyógyszereket készítenek belőlük. Az alkaloidok száraz mákgubóból kivonására magyar kutató, Kabay János dolgozott ki eljárást. A népi gyógyászatban a gyermekeket "nyugtatták" a zöld terméstok forrázatával. Először Kabay János is a zöld terméstokból vonta ki a morfiumot, a kodeint és a papaverint, de a zöld termésben gondot okozott a klorofill, ezért tért át a száraz, kicsépelt mákgubót extrahálására. A mai drogfogyasztók is hasonló eljárással készítik a mákteát. Egyes változatai dísznövények; ezeket kifejezetten kertészeti célokra nemesítették ki. A kertészeti változatok gubójában többnyire nincsenek alkaloidok (vagy csak nagyon kevés). 2006. január 1-jétől fehér virágú változata Magyarországon drognak számít; azóta szabadon csak a lilás-rózsaszínes virágú változata termeszthető. 

Orbáncfű

A közönséges orbáncfű virágjának, magjának főzete vese- és epe betegségek, szív- és ideggyengeség, depresszió kezelésére alkalmas. Gyomor- és bélfekély, magas vérnyomás, emésztési zavarok, külső és belső vérzések esetén is javallt. Öblögetőként fogínysorvadás ellen, borogatásként bőrbetegségekre, levelének és virágának őrleménye nehezen gyógyuló sebek esetében használható. Vizsgálják az AIDS kezelésében Orbáncfű fogyasztásának idején a napfénytől tartózkodni kell, mert hólyagos kiütéseket okoz! Meghatározott gyógyszerekkel és bizonyos élelmiszerekkel együtt nem fogyasztható! Kizárólag csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható! 

Petrezselyem 

Illóolajat, karotint, C- és E-vitamint, ásványi sókat tartalmaz. Fogyasztása a szervezet számára különösen a téli hónapokban előnyös. Gyógyír a következőkre: magas vérnyomás, pangásos szívelégtelenség, leheletfrissítő, nőgyógyászati panaszok, allergia, láz. Gyökerének és levelének drogja vizelethajtó, étvágyjavító, vesekőhajtó és hólyaghurut elleni teák alkotórésze. Enyhe nyugtató hatása is ismert. Gátolja az allergiás tünetek kiváltására keletkező vegyület, a hisztamin elválasztását. Leheletfrissítésre pár szál petrezselymet kell elrágni. Magas vérnyomás, szívinfarktus ellen is hatásos. Illóolaját az élelmiszer- és likőripar alkalmazza. A termésdrog teája vesevérzést, terhes nőknél abortusz okozhat! Vizelethajtóként alkalmazva káliumpótlásra van szükség!

 Pipacs vagy vadmák 

Magját sütemények és saláták ízesítésére, salátaolaj készítésére használják. Leveleit nyersen vagy főzve fogyasztják (mint a spenótot), de csak a virágbimbók kifejlődése előtt. Virágszirmait vörös ételfesték készítésére, szirupkészítésre használják. Régen bort is színeztek vele. Gyermekeknél a friss hajtás mérgezési tüneteket okozhat!A pipacsvirág (Papaveris rhoeados flos) jó köhögéscsillapító és enyhe nyugtató hatású, teáját toroköblítésre használják. A növény magját, leveleit, kinyílt virágszirmait májustól augusztusig gyűjtik, ami nagy figyelmet igényel: a szirmokat nem szabad összetörni, mert elvesztik a színüket és fekete foltossá válnak. Vékony rétegben kiterítve, napfénymentes helyen szárítják. A szárítás során a szirmok elvesztik élénkpiros színüket és liláspirosakká válnak.

 




© 2022 Ádám receptjei. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el