Tök fajták
Darabolható a banántök
Néhány éve került forgalomba az egy-két kilós termésű banántök, amelynek az az előnye, hogy könnyebben darabolható és a konyhai tűzhely sütőjében gyorsabban elkészíthető!
Nyáron érik a spárgatök
Egész nyáron, folyamatosan hozza a terméseit a főzőtök (spárgatök). Ez napsütötte, meleg helyet, bőséges tápanyagellátást, de viszonylag kevés öntözést igényel. A tavaszi fagyokra nagyon érzékeny, a zsenge levelei már fagyponton elfagynak és igen szomorú látványt nyújtanak.
Cukkini és patisszon
Az elmúlt, XX. század végén került hozzánk a cukkini és a patisszon, amelyek a családi kertek kedvenceivé váltak, mert a nyár elejétől az őszi fagyokig folyamatosan hozzák gyümölcseiket; ezekből az ügyes és ötletgazdag háziasszonyok ízletes és korszerű ételeket készítenek.
Márványozott laskatök, ami magától csíkokra esik
Manapság már kevés helyen termelik a laskatököt, amelynek márványozottan zöld termései késő ősszel érnek be; korán nem ajánlatos leszedni, mert kellemetlenül keserűek! Különös tulajdonságuk, hogy főzés közben a húsuk csíkokra esik szét, ezért nevezik isten gyalulta töknek is.
Méteres kolbásztök
A különlegességeket kedvelőknek ajánlom a figyelmébe a kolbásztököt, amelynek erős indái a fák ágaira kapaszkodnak fel. A terméseik akár két méteresre is megnőnek. (Én is évek óta őrzök egy 220 cm hosszú, beszárított termést.)
Halloween
Ősi, kelta legenda szerint október 31-én, a téli napforduló éjszakáján az elmúlt évben elhunytak szelleme megjelenik és összezavarhatja az élők szokásait. Ez a boszorkányok, a kísértetek éjszakája, amikor a kelta papok összegyűltek a szent tölgyfa alatt, termény- és állatáldozatokat mutattak be, tüzet gyújtottak és körülötte táncoltak.
Ennek a napnak a szimbóluma a belülről világító töklámpás (Jack-o-lantern) amelybe a legenda szerint az ördög egy izzó fadarabot helyezett el, ami később egy kivájt sütőtökké szelídült, amelyben gyertyát gyújtottak.
A sötétség és a hideg kezdetét jelző nap gondolata megjelenik a kereszténységben is a Mindenszentek és a Halottak napja megünneplésében, amikor a mai társadalom is megemlékezik a holtakról és gyertyát, mécsest gyújt az emlékezetükre.
Az angolszász országokban ez a nap egyre inkább a gyerekek ünnepe: maskarába öltözve járják az ismerős házakat, bűvészkednek, társasjátékokat mutatnak be és közben apró ajándékokra, édességekre tartanak igényt.
A lakosság pedig a bejárat mellett elhelyezett, termetes, sárga sütőtökökkel, felaggatott dísztökökkel teszi emlékezetessé halloween napjait.
Kanadai sütőtök / orange sütőtök / sonkatök
A kanadai sütőtöknek jellegzetes hosszúkás, körte alakja van. Többek között azért is egyre népszerűbb a háziasszonyok körében, mert kisebb a mérete, átlagosan 2-4 kg egy darab, míg más fajták akár 5-10 kg-osak is lehetnek. A húsa élénk narancssárga, könnyű feldolgozni, mert vékony a héja, és vastag a húsa, és krémes állagú, ezért jól lehet felhasználni levesek, ivólevek, főzelékek, piték készítéséhez, olyan receptekben, ahol a sütőtököt. pürésíteni kell.
Hokkaido tök
A Hokkaido tök egy Magyarországon kevésbé ismert sütőtök fajta. Japán Hokkaido szigetről kapta a nevét, de eredetileg Amerikából származik. Kisebb méretű 3-5 kg-os, élénk narancssárga a színe. Az íze kifejezetten édes, remekül használható levesekhez, szószokhoz, pitékhez, rizottóhoz, köretnek, lekvárnak vagy tölteni is lehet. A héja is ehető.
A sonkatök
A fogyasztási szokások változásával a kisebb tömegű sonkatök termesztése kerül előtérbe, mert a hagyományos sütőtök fajták nagy tömegűek, ami az egyszeri vásárlási igényeket meghaladja. Az utóbbi időben a termés kisebb mérete miatt igen kedvelt lett a kanadai vagy sonkatök (Cucurbita moschata). Sonkatöknél egy-egy tövön 3-6 sonka vagy palack alakú kabaktermés fejlődik. A termések csupán 1-2 kilósak, tehát jóval kisebbek, mint a hagyományos sütőtökéi. Külső héja világos barnásszürke árnyalatú, de előfordulnak barnáspiros termések is. A termésen belül a kissé vékonyabb befűződés és az inda között nincsenek magok, ez a rész csak húsból áll. Magok csupán az alsó, erősebben kiszélesedő részében, egy szűk üregben találhatók. A termés legnagyobb hányadát az értékes húsállomány teszi ki.
A körtetöknek is nevezett 'Orange' fajtát a Szarvasi Öntözési Kutatóintézetben nemesítették (fajtafenntartó: Bio Hungaricum TRD Kft.). A termések átlagosan 2-4 kg-osak. Középerős növekedésű, rövid idejű tárolásra és friss fogyasztásra alkalmas fajta. Termése megnyúlt körte alakú, 2-4 kg átlagtömegű. Húsa rendkívül édes. Héja narancsszínű, húsa sötét narancssárga. Egy tövön 3-6 termés képződik. A fagyok előtt takarítsuk be. Száraz, hűvös helyen tárolható.
A különleges töklekvár
Egyes fűszerek aromáihoz kiváló alap a töklekvár, mivel semleges íze bármivel színesíthető. A töklekvár alapreceptjei írásunk végén találhatók, ám ezek számos más módon kombinálhatók. Tök alapból fűszerek hozzáadásával készíthetünk gyömbér lekvárt, vanília lekvárt, fahéj lekvárt, szegfűszeg lekvárt, borlekvárt…, tehát egy csomó olyan lekvárt megkomponálhatunk, melyek vivőanyag nélkül lekvárként nem lennének elkészíthetők. Ezek azután a lekvárba zárt fűszerek felhasználhatók süteményekbe, palacsintákba stb. De nem kell csak az édes ízeknél leragadnunk! A tökhöz keverhetünk zöldfűszereket (bazsalikomot, kakukkfüvet, stb., vagy hagymát, petrezselyemlevelet) – Természetesen ezekben az esetekben az alapreceptben az édesítés jóval mérsékeltebb legyen.
Töklekvár 1
Egy kilogramm tököt kockára vágunk, és egy fazékban fél liter vizet öntünk rá. Adunk hozzá egy kevés citromlevet és reszelt citromhéjat, esetleg gyömbért, valamint ízlés szerint kristálycukrot, vagy stevia-oldatot édesítésként. Lassú tűzön állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük a lekvárt, majd üvegekbe töltjük, tetejét megszórjuk nátrium-benzoáttal, és lezárjuk.
Töklekvár 2
Két kilogramm tököt legyalulunk, és annyi vízben, hogy éppen ellepje, vaníliarúddal, két citrom reszelt héjával és kicsavart levével puhára főzzük. Miután megpuhult ízlés szerint cukorral elkeverjük, és még negyed óráig forraljuk. Forrón üvegekbe töltjük, a tetejére egy-egy késhegynyi tartósítót szórunk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Lekváralapul főzőtököt használjunk. Sütőtökből is készíthető lekvár, ám ennek finom és karakteres íze van, tehát fűszerlekvárok alapjaként nem használható.
*Különleges diterpén az édesfű (jázminpakóca, Stevia rebaudiana, Asteraceae) leveléből izolált, erősen édes ízű szteviozid, amely természetes ízesítőként alkalmazható. Az édesfű Dél-Amerika déli részén, Paraguay és Brazília őserdeiben honos. A Guarani indiánok a maté teát édesítették vele. Kisebb, bokrosodó, évelő lágyszárú. 60-90 cm magas, átellenesen elhelyezkedő fogazott levelekkel, szőrözött hajtásokkal. Fészekvirágzata fehér, csöves, váltivarú virágokból áll. Alkalmas klímájú területeken termesztik. Egynyáriként, cserépben mi is nevelhetjük. Megszárított, őrölt levelei édesítőszerként használhatók. Dugványról szaporíthatjuk. Az esszenciája már nálunk is kapható. Biopiacon, kertészetekben pedig beszerezhető a növény is.
Forrás: Herbáció Magazin
Kapros tök
Hozzávalók:
1 kg tök, cukkini (ha nagyon zsenge, mindenestül, amúgy megpucolva),
2-3 dl alaplé,
4 csokor kapor,
1 csokor tárkony,
1 ek borecet, só
Elkészítés:
A tököt megmosom, ha kell, megpucolom, és 2-3 centis kockákra vágom. Megsózom, és kevés alaplevet öntök alá, majd puhára főzöm. A lecsipkedett kaprot és a tárkonyt két percig fövő vízbe dobom. Ha a tök kicsit hűlt, kevés folyadékkal és a zöldfűszerekkel összeturmixolom. Ha kell, öntök hozzá még egy kis alaplevet, felforralom ismét, sóval, ecettel ízesítem és azonnal tálalom. Esetleg kevés tejfölt keverek bele. Hidegen is finom.
Tökdzsem
Hozzávalók (4 fő): 1,5 kg spárga tök (kb. 1 kg lesz tisztán); 50 dkg cukor; 1 db citrom; 1 mk reszelt gyömbér.Elkészítés: A spárga tököt meghámozzuk, magját kikaparjuk, húsát mokkacukor nagyságú kockára vágjuk. Tálba tesszük a felkockázott tököt, és minden kg tökhöz 50 dkg cukrot, 1 reszelt citromhéját és a levét, valamint egy mokkáskanál reszelt gyömbért keverünk. Egy napig állni hagyjuk, majd a képződő levet leöntjük, felforraljuk, majd a tökkockákat beletéve, sűrűre főzzük, (botmixerrel kicsit összetörhetjük). Üvegbe szedjük, lezárjuk és száraz dunsztba rakjuk.
Gombás tökleves keletiesen
Hozzávalók (6 fő): fél kg gyalult tök; fél kg laskagomba; 15 dkg kolozsvári szalonna; 1 fej hagyma; 4 gerezd fokhagyma; 2-3 chili; 1 ek garam masala; 1/2 ek őrölt kömény; 1/2 ek őrölt koriander; 1 tk kurkuma; 1 doboz tejföl; 1 csokor petrezselyem; fél csokor koriander; citrom.Elkészítés: A hagymát apróra vágjuk, a szalonnát felkockázzuk, és elkezdjük pirítani. Később hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd az apró darabokra vágott chilit. Jöhetnek a fűszerek, ezekkel együtt süssük még 1-2 percig. Adjuk hozzá a tököt és a gombát, keverjük el, majd öntsük fel vízzel vagy zöldségalaplével (lehet kockából is). Fél órát főzzük. Sózzuk, majd habarjuk be tejföllel. Tálaláskor csavarjunk bele frissen citromlevet, és hintsük meg korianderrel és petrezselyemmel. Kínáljuk rizzsel.
Kapros-tökös-túrós lepénytorta
Hozzávalók (4 fő): 1 cs leveles tészta (275 g); 1 közepes, zsenge tök (kb 50 dkg); 50 dkg krémestúró; 2 dl tejföl;18 dkg cukor; 2 nagyobb tojás; 1 csokor kapor apróra vágva; 1 kk só.Elkészítés: Egy kerek sütőformát kibélelünk leveles tésztával, majd hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket. A tök magjait eltávolítjuk, meghámozzuk, legyaluljuk, hozzákeverjük a sót, és 10 percet állni hagyjuk. A túrót, a tejfölt, a tojásokat és a cukrot jól összekeverjük. A gyalult tököt egy szűrőbe tesszük, folyóvíz alatt kimossuk belőle a sót, kinyomkodjuk a levet, és a túrós keverékhez adjuk az aprított kaporral együtt. A jól elkevert tölteléket a behűtött leveles tésztára öntjük, és előmelegített sütőben készre sütjük.15 perc pihentetés után szeletelhetjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.
Bundázott tökrudacskák sütőben
Hozzávalók (4 fő): 1 db zsenge tök (kb. fél kilós); 125 g natúr joghurt; 1/2 csokor kapor; zsemlemorzsa; 5 dkg parmezán sajt; só; bors.Elkészítés: A tököt meghámozzuk, hosszában kb 1 centi vastag szeletekre vágjuk, a szeleteket pedig rudakra. Besózzuk a tökrudakat, állni hagyjuk negyed órát, átöblítjük vízzel, konyhai papírtörlőn leszárítjuk. A joghurtba keverjük a finomra vágott kaprot, sózzuk-borsozzuk. A zsemlemorzsába reszeljük a parmezánt. A tökrudakat a kapros joghurtba mártjuk, majd megforgatjuk a sajtos morzsában. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk (úgy, hogy ne érjenek egymáshoz). Légkeverésen 200 fokra előmelegített sütőben kb 25-30 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Túrós tökfasírt
Hozzávalók (4 fő): 50-60 dkg zsenge tök; 25 dkg túró; 1 közepes hagyma; 1 tojás; 2-4 ek liszt; 1 kis csokor petrezselyemzöld; 1 kis csokor kapor; só; frissen őrölt bors.A sütéshez: napraforgó olajElkészítés: Hosszában félbevágjuk a tököt, kikaparjuk a magját, meghámozzuk és legyaluljuk. Hozzákeverjük a túrót, a nagyon apróra vágott vagy reszelt hagymát, a tojást és a lisztet. (Az utóbbi mennyisége a túró nedvességétől függően változhat.) Jól elkeverjük a masszát, majd aprított kaporral, petrezselyemzölddel, borssal és végül sóval ízesítjük. Két kanál segítségével kisebb pogácsákat szaggatunk a keverékből, és forró olajban mindkét oldalukat aranysárgára sütjük.
Olaszos töltött tök
Hozzávalók (2 fő): 1 db kis, zsenge tök; 25 dkg darált sertéshús; 30 dkg gomba (konzerv is lehet); 4-5 paradicsom vagy 40 dkg hámozott paradicsomkonzerv; 1 hagyma; 2 gerezd fokhagyma;15 dkg apró tészta; reszelt sajt; olívaolaj; bazsalikom; szurokfű (oregánó); bors; só.Elkészítés: A kb. 30 cm-es tököt megmossuk, hosszában elfelezzük, meghámozzuk, kimagozzuk. Kívül-belül besózzuk, és üregével leborítva, állni hagyjuk. A paradicsomot meghámozzuk, apróra felvágjuk (a konzervparadicsomot is aprítsuk fel egy kicsit), a gombát szintén megtisztítjuk, feldaraboljuk. A finomra vágott hagymát kevés olajon megpároljuk, rátesszük a darált húst, fehéredésig kevergetjük. Rátesszük a gombát (a konzervet levével együtt), a paradicsomot (konzervet) és a fokhagymával, bazsalikommal, szurokfűvel, sóval, borssal fűszerezzük. Fedő alatt 15 percig pároljuk. Nem kell teljesen készre főzni, de az ízek álljanak össze. Közben a tésztát kifőzzük. A mártást szűrőkanállal – hogy a leve visszamaradjon – a lecsepegett tökhajókba töltjük. Nem baj, ha nem fér bele mind. A tésztát elkeverjük a visszamaradt mártással, és egy kisebb méretű tepsibe, tűzálló tálba öntjük. Erre ültetjük a megtöltött tököket.Jól megszórjuk reszelt sajttal, lefedjük, és 45 perc alatt készre sütjük.
Édes kapros-tökös tejespite
Hozzávalók (4 fő): 80 dkg durvára reszelt tök (2 kis tök megtisztítása után ennyi tökhús maradt tisztán); 50 dkg liszt (fele sima, fele rétes); 10-13 dkg cukor; 4 tojás; 5 dl tej; vaníliás cukor/ vanília kivonat; 1 csokor kapor; 4-5 dkg vaj; csipet só.Elkészítés: A reszelt (nem gyalult!) tököt picit besózzuk, állni hagyjuk, majd kinyomjuk a levét. Közben előmelegítjük a sütőt, kivajazunk vastagon egy közepes tepsit. A lisztből, tojásból, cukorból, tejből sűrű palacsintatésztát keverünk. Hozzáadjuk a kinyomkodott tököt, az apróra vágott kaprot és a vaníliát. Beleöntjük a tepsibe, a tetejére csipkedjük a maradék vajat, és kb. 45 perc alatt szép pirosra, ropogósra sütjük. Kicsit kihűtjük, porcukorral megszórjuk, és ehetjük.
Magyaros tökös csirke
Hozzávalók (2 fő): 500 g csirkemell; 500 g gyalult tök; 1/2 csokor friss kapor; 1 vöröshagyma; só; bors; édesnemes fűszerpaprika; ételízesítő; őrölt fűszer kömény; olívaolaj.Elkészítés: A tököt tegyük egy kiolajozott tepsibe, szórjuk meg sóval, borssal, aprított kaporral, paprikával, ételízesítővel. Forgassuk össze alaposan. A hagymát és a csirkét kockázzuk fel. Kevés olajon pirítsuk meg a hagymát. Tűzről levéve fűszerezzük sóval, borssal, paprikával, köménnyel. Öntsünk bele egy kicsi vizet, tegyük vissza a tűzre. Tegyük bele a húst, és fehéredésig kevergessük. A tök tetejére öntsük rá a csirkét. Alufóliával lefedve süssük meg. A végén fólia nélkül süssük még 10-20 percig.
Tökben sült fokhagymás csirkemellfalatok
Hozzávalók (2 fő): 1 kisebb főzőtök; 20 dkg csirkemell filé; 1 fej vöröshagyma; 1 gerezd fokhagyma; 1 tk só; 1,5 tk ételízesítő; 1 zacskós előgőzölt barnarizs fele.Elkészítés: A zacskós rizst feltesszük 1 tk ételízesítővel és 1 l vízzel főni. A tököt megszabadítjuk a héjától és hosszanti irányban félbevágjuk. Kimagozzuk és besózzuk. A hagymát megpucoljuk, és karikázzuk, a tök belsejébe fektetjük egyenlő arányban. A csirkemellet csíkozzuk, 1/2 tk ételízesítővel megszórjuk, rányomjuk a fokhagymát, és a hagymára tesszük elosztva. Előmelegített sütőben egy kis tepsin, kevés vízre helyezve, 40 perc alatt puhára sütjük. Eközben megnézzük a rizst, ha már puffadt a zacskó a rizstől, akkor jó. Kivesszük, fölül elvágjuk, kiszórjuk egy tálba, és a felével már tálalhatjuk is a tököt.
Rakott tök
Hozzávalók (4 fő): 0,5 kg darált sertéshús (lehet csirke is); 1 bögre rizs (barna vagy fehér); 1 közepes db vöröshagyma; 2 gerezd fokhagyma; 3 dl tejföl; 1 kg közönséges tök; 1 szál kapor; sóízlés szerint; bors ízlés szerint; majoranna ízlés szerint; füstölt pirospaprika ízlés szerint.Elkészítés: A húst a hagymákkal kevés olajon megpirítjuk, kevés kaporral, sóval, borssal és majoránnával fűszerezzük. Amikor levet enged, akkor a pirospaprika, és kevés erős pista mehet bele. A rizst előfőzzük, és a raguval összekeverjük. Ha kell, után fűszerezünk. A tököt legyaluljuk, sózzuk. A tepsi aljára mehet a rizses ragu fele, majd rá a tök, a ragu másik fele. A tejfölt paprikával, sok kaporral és sóval kikeverjük, ráöntjük a tetejére. Kb. 20 perc alatt összesütjük.
Sajtos rakott tök
Hozzávalók (4 fő): 1 db közepes zsenge tök (kb. 1,5 kg); 100 g füstölt sajt; 100 g pizza mozzarella; 2 db tojás;1 kis doboz tejföl; 1 közepes fej lilahagyma; 1 kis csokor kapor; só; zsemlemorzsa; olívaolaj.Elkészítés: A tököt meghámozzuk, és kb. 6 cm-es darabokra vágjuk, majd a darabokat kisebb cikkekre. Egy jénai tálat olívaolajjal kikenünk, és meghintjük zsemlemorzsával. Az aljára beleteszünk egy sor tököt, megsózzuk és egyenletesen elosztjuk rajta a kis darabokra vágott füstölt sajtot. Meghintjük zsemlemorzsával és rátesszük a következő réteg tököt. Sózzuk, majd a hagymát -vékony karikákra vágva-szétterítjük rajta. Újabb adag zsemlemorzsa következik. A tejfölt elkeverjük az egész tojásokkal és az apróra vágott kaporral. Ezt a keveréket rálocsoljuk a rakottasra, hogy mindenhova jusson. A tetejére újabb réteg tököt teszünk, meghintjük zsemlemorzsával. A tetejére kevés olívaolajat locsolunk és közepesen meleg sütőben, 180 C-on kb. 30 perc alatt megsütjük. (Nem kell lefedni.) Ekkor kivesszük a sütőből és beborítjuk a szeletelt mozzarellával. Visszatesszük még pár percre, míg szépen megpirul.Tejföllel meglocsolva tálaljuk.
Tökös-mákos rétes
Hozzávalók (4 fő): 1 cs réteslap; 15 dkg mák; 15 dkg cukor; 1/2 főzőtök vagy 1/2 kg mirelit tök(kapor nélkül!); 2-3 ek tejföl; 1 marék mazsola; olaj (kenéshez); 1-2 ek búzadara.Elkészítés: A mákot összekeverjük a cukorral, majd ledaráljuk. A tököt meghámozzuk, félbevágjuk, magját kivájjuk, lereszeljük. A reszelt tököt a darált cukros mákhoz és a mazsolához keverjük. A réteslapot nedves konyharuhán kiterítjük, óvatosan lapokra szedjük. A lapokat egyesével, ecsettel vékonyan megkenjük olajjal és 2-3 lapot egymásra fektetünk. Az egyik szélére halmozzuk a töltelék 1/3 részét, megszórjuk egy kevés búzadarával, hogy a tök esetleges levét megfogja. Így nem ázik el a rétesünk. Konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük. Kikent tepsibe tesszük, a tetejét lekenjük olajjal és tejföllel. Hasonlóképpen járunk el a másik 2 adaggal. Forró sütőben 20-30 perc alatt aranyszínűre, ropogósra sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
SÜTŐTÖKÖS-CSOKIS HALLOWEENI MUFFIN
HOZZÁVALÓK
- 25 dkg liszt
- 1.5 tk szódabikarbóna
- 1.5 tk sütőpor
- 20 dkg cukor
- 0.5 tk só
- 2 db nagy tojás
- 15 dkg sütőtökpüré
- 2 ek étolaj
- 1.5 tk vaníliakivonat
- 10 dkg étcsoki csipsz vagy durvára vágott étcsoki
ELKÉSZÍTÉS
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
- A muffinforma mélyedéseit kibéleljük papírkapszlikkal.
- Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, a lisztet, a szódabikarbónát és a sütőport, a cukrot és a sót.
- Egy másik tálba ütjük a tojásokat, hozzáadjuk a sütőtökpürét, az étolajat és a vaníliakivonatot, és alaposan összekeverjük.
- Ezután összevegyítjük a lisztkeveréket a sütőtökös-tojásos masszával, és egy spatulával addig keverjük, míg már nem lesznek lisztcsomók.
- Óvatosan belekeverjük a csokidarabokat is, majd a masszát a muffinforma mélyedéseibe kanalazzuk, úgy, hogy kb háromnegyedig töltjük meg azokat.
- A formát az előmelegített sütőbe tesszük, és 18-20 perc alatt megsütjük a muffinokat.
FŰSZERES SÜTŐTÖKÖS PITE
- 20 dkg liszt (tönkölybúza is lehet)
- 10 dkg vaj
- 2 dkg cukor
- 6 g szódabikarbóna
- 2 db tojás (1 db a tésztába, 1 db a töltelékbe)
- 1 csipsó
- 40 dkg sült, héjától eltávolított sütőtök
- 8 dkg méz
- 1 mk őrölt fahéj
- 0.25 mk őrölt szerecsendió
- 0.25 mk őrölt szegfűszeg
- 0.25 mk őrölt gyömbér
ELKÉSZÍTÉS
- A sütőt 180 fokra (4-es fokozat) előmelegítjük.
- A lisztet, a szódabikarbónát, az olvasztott vajat, a cukrot, 1 tojást és 1 csipet sót tésztává gyúrunk.
- A tésztát kinyújtjuk, és a piteforma alját kibéleljük vele. 180 fokon 10 percig sütjük, majd kivesszük a sütőből. Közben a sült sütőtököt összepépesítjük.
- A sütőtökpépet, 1 tojást, a mézet és a fűszereket összekeverjük. Az így kapott tölteléket az elősütött pitetészta közepére öntjük, és egyenletesen eloszlatjuk rajta. Visszatolva a sütőbe, 180 fokon további 20-25 perc alatt készre sütjük. Mascarponés krémmel és egy kevés fahéjjal meghintve tálaljuk.
Gluténmentes sütemény hokkaido tökből
kb. 24 szelet elkészítéséhez
Téglalap alakú tepsi (30x22 cm):
sütőpapír
Tésztához:
kb. 400 g hokkaido tök
5 darab tojás (M-es)
120 g nádcukor
250 g őrölt mandula
1 tasak sütőpor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 evőkanál Étkezési Keményítő (kb. 10-12 g)
1 csipet só
Díszítéshez:
100 g gluténmentes fehér csokoládé
2 teáskanál tökmagolaj
1 evőkanál tökmag
Előkészítés:
A tepsit sütőpapírral béleljük és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Tészta:
A tököt megmossuk, hasábokra vágjuk, eltávolítjuk a magokat, 300 g-ot lemérünk belőle, és finomra reszeljük. Az összes hozzávalót keverőtálba tesszük, és konyhai robotgéppel (habverő) alaposan összekeverjük. A tésztát az előkészített tepsibe öntjük és a felületét elsimítjuk. A tepsit a sütő középső részébe lévő rácsra tesszük és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Sütés után a tepsit egy rácsra tesszük és a süteményt hűlni hagyjuk.
Díszítés:
A fehércsokoládét durvára aprítjuk, és gőz fölött lassú tűzön megolvasztjuk. Belekeverjük a tökmagolajat és a mázat elkenjük a süteményen. A tökmagot durvára aprítjuk, és a mázra egyenletesen rászórjuk.
Tipp:
A mázat tetszés szerint készíthetjük kakaós tortabevonóval is, tökmagolaj hozzáadása nélkül.
Keleties ízek tökben sütve
Hozzávalók:
1 kisebb (kb. 4 kg-os) sütőtöksó
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
40 dkg darált hús
1 ek. curry
6 dkg mazsola
15 dkg rizs
2 ek. olaj
1 kk. csípős paprikakrém
3 tojás
3 dl tejszín
60 perc + a sütés
A tök tetejéről egy szeletet levágunk, a magokat kikaparjuk. A húsát kivájjuk úgy, hogy kb. 1 cm vastag fala maradjon. A kivájt tököt kissé besózzuk, húsát kockára vágjuk. A felforrósított olajon üvegesre pirítjuk a felaprított vöröshagymát és az összezúzott fokhagymát.RÁDOBJUK A DARÁLT HÚST, ÉS KEVERGETVE FEHÉREDÉSIG PIRÍTJUK.Ekkor hozzáadjuk a tökkockákat, sóval és curryvel ízesítjük, majd lassú tűzön 10-12 percig pároljuk.
Eközben a rizst puhára főzzük, lecsepegtetjük és a megmosott mazsolával együtt a húsos tökhöz adjuk. Ezt a húsos-tökös tölteléket a kivájt tökhéjba töltjük, és egy megfelelő méretű tűzálló tálba (vagy tepsibe) helyezzük. A tojásokat felverjük, a tejszínnel meg a paprikakrémmel simára keverjük, és a töltelékre öntjük. A tököt fóliával lefedjük, és előmelegített sütőbe téve 180 fokon 90-100 percig sütjük. A sütés utolsó perceiben a fóliát levesszük róla. Cikkekre vágva kínáljuk.
- Ha nincs szép nagy tökünk, vagy nem akarunk a tökvájással vesződni, tepsiben is elkészülhet. Négyzetes darabokra szelve tegyük tányérra.
FŰSZERES, MELENGETŐ SÜTŐTÖKÖS CURRY: KÖRETNEK, DE EGYTÁLÉTELKÉNT IS MEGÁLLJA A HELYÉT
Hozzávalók -2+ személyre
- 2 ek kókuszolaj
- 2 fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 3 bögre sütőtök (felkockázva)
- 1 bögre víz
- 2 ek citromlé
- ízlés szerint só
- 1 tk kurkuma
- 1 tk római kömény (őrölt)
- ízlés szerint chili
- ízlés szerint koriander
- 1 darab kaliforniai paprika (piros)
- 25 dkg darabolt paradicsom (konzerv)
Elkészítés:
A hagymát kockázzuk vagy karikázzuk fel, a fokhagymát vágjuk vékony szeletekre. Forrósítsuk fel a kókuszolajat egy serpenyőben, dobjuk rá a hagymát, dinszteljük üvegesre. Adjuk hozzá a fokhagymát is. Szórjuk rá a fűszereket, és öntsük rá a paradicsomkonzervet és a vizet, és addig keverjük, míg a víz elpárolog. Ekkor tegyük hozzá a felkockázott sütőtököt és a karikára vágott paprikát, és fedő alatt pároljuk, amíg puha nem lesz. Időnként keverjünk rajta egyet. A vége előtt adjuk hozzá a koriandert.
Ha megfőtt, ízesítsük egy kis citromlével, sózzuk ízlés szerint.