Táplálkozás és a depresszió

Felice Jacka, az egyetem táplálkozási pszichiátriára specializálódó Food and Mood nevű központjának vezető professzora, egyben a Nemzetközi Táplálkozási Pszichiátriai Társaság elnöke szerint az elmúlt 20-30 évben étkezéseinkben végbement változások több szempontból is negatívan befolyásolták az egészségünket. A magasan feldolgozott, rengeteg hozzáadott zsírt és cukrot tartalmazó ételek előtérbe kerültek a tradicionális, gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonában, sovány, feldolgozatlan húsokban és halban, valamint hüvelyesekben gazdag étrenddel szemben, emiatt köztudottan jelentősen megnőtt az olyan betegségek előfordulása, mint az elhízás, a cukorbetegség, a szívbetegség és az agyvérzés. Amire azonban a Food and Mental Centre honlapja szerint csak a közelmúltban derül fény, az, hogy egyértelmű kapcsolat áll fenn az étrendünk minősége és az olyan gyakori mentális problémák kialakulásának kockázata között, mint a depresszió, a szorongás, illetve a gyerekkorban jelentkező általános érzelmi zavarok. "Országoktól, kultúráktól és kortól függetlenül igaz az egész világra, hogy míg az egészséges étkezés várhatóan csökkenti, addig az egészségtelen táplálkozás növeli a depresszió kialakulásának kockázatát" - árulta el a professzor.

Felice Jackának és csapatának 2017-es kutatása volt az első olyan ellenőrzött vizsgálat, amely közvetlenül azt tesztelte, hogy az étrendünk pozitív irányú megváltoztatásával gyógyítható lehet-e a klinikai depresszió. A vizsgálat során súlyos depressziótól szenvedő felnőtteket osztottak véletlenszerűen két csoportra. Míg az egyik csoport a három hónapig tartó kutatás során társas, érzelmi támogatásban részesült (amely köztudottan komoly segítséget jelenthet a depresszióban szenvedő betegek számára), addig a másik csoport betegeivel egy klinikai dietetikus foglalkozott. A BMC Medicine nevű tudományos folyóiratban megjelent tanulmány meglepő eredményről számolt be: azoknál a betegeknél, akik dietetikusi segítséget kaptak, sokkal jelentősebb mértékű állapotjavulást figyeltek meg, mint a társadalmi, érzelmi támogatásban részesülő csoportban. "Ezek az eredmények semmi mással nem magyarázhatók, sem a fizikai aktivitás, sem a testsúly változásával, kizárólag az étrendi változtatásnak, és szigorú diétás szabályok betartásának köszönhetők" - mondta Felice Jacka, aki úgy véli, érdemes lenne a dietétikai tanácsadást is bevezetni a mentálhigiénés csoportokba.

A professzor kiemelte, nem azt állítja, hogy az étkezés az egyetlen oka annak, hogy valaki depressziós lesz, vagy hogy a táplálkozás megváltoztatása az egyetlen megoldás a depresszióra. "A depresszió - ahogyan a legtöbb mentális probléma - összetett jelenség, többféle okra és kiindulópontra vezethető vissza. A lényeg azonban az, hogy helyes étkezéssel, illetve testmozgással javíthatunk a helyzeten. Rengeteg kockázati tényező létezik, amely depresszióhoz vezethet, a korai élettraumától kezdve a genetikai adottságokon keresztül egészen a szegénységig; és ezeket a dolgokat rendkívül nehéz megváltoztatni. Ezzel szemben ha tudjuk, hogy az étkezésen és a mozgáson változtathatunk, ami hatással van a mentális egészségünkre is, akkor a pszichoterápia és az antidepresszánsok alkalmazása mellett a megfelelő étrend kialakítása is alapvető kiindulópontja kell hogy legyen a kezelésnek."

Forrás: https://www.lafemme.hu/nyomtatas/2110_etrendben_rejlo_lelki_egyensuly

© 2022 Ádám receptjei. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el