Szódabirkarbóna
A szóda eredetileg egy növény latin neve, manapság Salsola soda a tudományos elnevezése – magyarul sziki ballagófű vagy sófű néven lehet találkozni vele. Az angolban több elnevezése is van, de az olasz agretti talán mindegyiknél ismertebb az angol anyanyelvűek körében (az angolban ez a növény ehető leveleit jelenti). Ennek a hamujából nyerték a nátrium-karbonátot (Na2CO3), mely az üveg- és szappangyártás nélkülözhetetlen kelléke (volt): ezt szintén nevezték szódának: ebben a jelentésében immár nemzetközi karriert futott be. Ebből származik egyébként a nátrium angol neve, a sodium, mely számos félrefordításra nyújt alkalmat – ha magyar szövegben találkozunk szódiummal vagy szódiumot tartalmazó vegyülettel, máris tudhatjuk, hogy valakik megint spóroltak a fordításon. A szódabikarbóna 'nátrium-hidrogénkarbonát' HCO3−) és nátrium- (Na+ ionok elegye – alak azonban arra látszik utalni, hogy a szóda a magyarban előfordul puszta 'nátrium' jelentésben is. (És hogy a dolog még bonyolultabb legyen: A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára szerint a szóda előfordul 'szódabikarbóna' jelentésben is.)

E 500 – Nátrium-karbonátok
A nátrium-karbonátokhoz a következők tartoznak:
• Szóda (nátrium-karbonát, dinátrium-karbonát) E 500 i),
• Szódabikarbóna (nátrium-bikarbonát, nátrium-hidrogén-karbonát) E 500 ii) és
• Nátrium-szeszkvikarbonát (E 500 iii), amely a szóda és a szódabikarbóna keveréke.
Míg a szódát az ivóvíz savtartalmának szabályozására valamint a kakaó és a tejfehérje feltárására használják, a szódabikarbónát elsősorban sütőporokban alkalmazzák. A nátrium-karbonátok sav hatására lebomlanak, miközben szén-dioxid szabadul fel. Ennek a jelenségnek hatására tudják megnövelni például a tészták térfogatát, lazábbá téve állományukat.
Gyomorégés
A szódabikarbóna kis mennyiségben történő fogyasztása gyógyírként szolgálhat a gyomorégésre. Mi is az a gyomorégés? - A gyomor irritált, égő érzését a gyomorban levő sav túltengése okozza. A kellemetlen érzés fekvő helyzetben fokozódik, akár a pihentető alvást is megakadályozhatja. A nátrium-hidrogén-karbonát azonban megfelelő mennyiségben képes semlegesíteni a gyomorsavat. A megfelelő adag a felnőttek esetében fél teáskanálnyi, ezt oldjuk fel egy pohár hideg vízben, s fogyasszuk el. Ez az adag két óránként megismételhető.A gyomorégés alkalmanként bárkivel előfordulhat, azonban, ha gyakran tapasztalhatjuk, érdemes orvoshoz fordulni vele, hiszen valamilyen betegség tünete is lehet.
Személyes higiénia
A fogkrémek megjelenése előtt felmenőink gyakorta alkalmazták a szódabikarbónát a fogak tisztítására és a száj fertőtlenítésére. A természetes, natúr anyagok kedvelői a mai napig használják a fogkrém helyettesítésére vagy a száj öblögetésére. A szódabikarbóna öblögetőként való alkalmazása egyébként tudományosan is megalapozott: megnöveli a nyál pH-értékét, mely így ellenállóbb lesz a baktériumok kialakulásával szemben. Natúr dezodorként is használják önmagában vagy kókuszolajjal/shea vajjal/kukoricakeményítővel keverve - s bár a szódabikarbóna nem alkalmas az izzadtság "kiiktatására", semlegesíti a kellemetlen szagokat.
A szódabikarbóna megemeli a süteményeket
A torták, muffinok, piskóták és egyéb sütemények - valamint bizonyos kenyérfélék - elkészítésekor tehát a tészta megfelelő állagának eléréséhez szükséges szódabikarbónát alkalmaznunk. A szódabikarbónát sütőporral is helyettesíthetjük - elméletben a két anyag felcserélhető, a megfelelő ízvilág elérésének érdekében azonban nem mindegy, melyik receptnél melyik opciót alkalmazzuk. Figyeljünk a receptre!
Ízjavítás utólag
Elsóztad az ételt? Egy késhegyni szódabikarbóna hozzáadása segíthet az érzékelt sós íz semlegesítésében
Bővebb információ: https://xn--szdabikarbna-1hbi.hu/
A szódabikarbónás víz jobban tisztít
Valószínűleg, ahogy a legtöbben, te is sima csapvizet használsz a piacról, boltból vagy kertészetből beszerzett zöldségek, gyümölcsök megtisztítására. Amivel reményeid szerint nemcsak a rárakódott sártól, portól, hanem a növényvédő szerek maradványaitól is megtisztítod őket. Az interneten terjedő külföldi videók szerint viszont ez már nem elég, mivel a víz nem tisztítja meg eléggé a terményeket, és nem mossa le teljesen a rajtuk esetlegesen megtelepülő baktériumokat, mint a szalmonella vagy az E. coli. Elsőre talán hülyeségnek hangzik az új módszer, pedig igenis van alapja. Az Agrofórumon idézett legfrissebb tanulmányok szerint a csapvizes tisztítás a növényvédőszer-maradványok 26,7-62,9%-át távolítja el. Míg a szódabikarbónás oldattal való lemosás 66,7–98,9%-kal csökkenti a növényvédőszer-maradványokat. Ha te is kipróbálnád az új tisztítási módot, két csésze hideg vízhez adj egy teáskanálnyi szódabikarbónát, majd a zöldségeket, gyümölcsöket ebben a lében áztasd 12-15 percig. Utána szűrd le a lét, és alaposan mosd meg őket még egyszer. Így biztosan megszabadulsz minden szennyeződéstől, például a gyakran alkalmazott viaszbevonatoktól is, amik néha gombaölő szereket vagy színezéket is tartalmazhatnak.
Egy intenzív edzés során sokan égető érzést tapasztalhatnak az izmaikban, és meg kell állniuk pihenni, mert úgy érezik, elfáradtak. A maximális terhelés során az izmok a glikogén formájában tárolt szénhidrátból nyerik az energiát, ennek lebontásával tejsav keletkezik. Ha már nem tudod a tejsavat olyan gyorsan feldolgozni, mint ahogy termelődik, akkor elkezdenek égni az izmaid, ezért leállsz pihenni. Egy 2013-as tanulmány bebizonyította, hogy ha valaki szódabikarbónát iszik 60 perccel edzés előtt, az segít csökkenteni az edzés során megemelkedett tejsavszintet, ezáltal az ember nagyobb intenzitással képes edzeni, és több sorozatot tud csinálni a gyakorlatokból.
Szódabikarbónás kenyér
Hozzávalók 4 személyre
- 60 dkg liszt
- 1 bögre író
- 1/2 bögre vaj
- 4 evőkanál cukor
- 1 evőkanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 tojás
- 1/2 teáskanál só
- Előkészítési idő: 15 perc
- Elkészítési idő: 40 perc
Elkészítés:
Szitáld egy nagy tálba a lisztet, add hozzá a cukrot, a szódabikarbónát, a sütőport, a sót és a vajat. Dolgozz hozzá egy bögre írót és a tojást. Rakd a tésztát enyhén lisztezett felületre, és gyúrd össze egy kicsit. Semmiképpen se dagaszd. Ha a tészta lágy, de összeáll, és könnyen formázható, készíts belőle egy cipót. Ha ragacsos, adj még hozzá lisztet.
Rakd a kenyeret enyhén kizsírozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe. A tetejére szórj lisztet, majd keresztben vágd be. Így sütés közben a gázok könnyebben tudnak szabadulni. Tedd előmelegített sütőbe, és körülbelül 40 perc alatt süsd meg. Akkor biztosan készen van, ha üregesen kong, amikor az alját megkopogtatod. Várd meg, amíg kihűl, csak utána szeleteld fel.
Csokis kevert süti
Hozzávalók 24 szelethez
- 45 dkg görög joghurt
- 35 dkg kristálycukor
- 35 dkg liszt
- 2 púpozott evőkanál kakaópor
- 2 tojás
- 1 dl olaj
- 1 csapott evőkanál szódabikarbóna
- vaj és liszt a tepsi kikenéséhez
A MÁZHOZ
- 10 dkg étcsoki
- 5 dkg vaj
- 2 csepp olaj
- 5 dkg dió a tetejére
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit keverd össze a következő sorrendben: először a lisztet, a kristálycukrot, a kakaót és a szódabikarbónát vegyítsd el egy tálban, majd erre jöhetnek a tojások, az olaj és végül a joghurt. Keverj belőle csomómentes tésztát. Egy tepsit kenj ki vajjal, szórj meg liszttel. Egyengesd el benne a masszát, és told 180 fokos sütőbe 35-40 percre, amíg a beleszúrt villára nem ragad már rá a tészta. Amíg sül, készítsd el a csokimázat. A csokit gőz fölött olvaszd össze a vajjal, és csepegtess hozzá kevés olajat is, hogy szép fényes legyen. Egyenletesen kend el a kisült tészta tetején, szórd meg durvára vágott dióval, és várd meg, amíg megszilárdul. Ez szobahőmérsékleten több óra, hűtőben jóval kevesebb. Tálald a kedvenc gyümölcseiddel.