Szilveszter itthon és külföldön

Az év utolsó napján, az esti órákban tartott hálaadó szentmise, melyen a keresztény hívők közösen mondanak hálát Istennek az elmúlt évben elért sikerekért, eredményekért. Borból készült szénsavas, szeszes ital, melyet éjfél elteltével fogyasztunk. Ezen az ünnepen csakis szerencsét, gazdagságot hozó ételt és italt szabad fogyasztani - a szokás szerint -, így az új évben nem kell hiányt szenvednünk semmiben, bőség és fényűzés vár ránk. A pezsgő cukortartalma szerint és ízlésünknek megfelelően több édességi fokú pezsgő közül választhatunk:  száraz;  félszáraz;  édes. Ügyeljünk arra, hogy jó minőségű italt válasszunk, és lehetőleg kerüljük a pezsgőnek látszó habzó- vagy gyöngyöző borokat. 

Az ókori Rómában március elsejével kezdték az évet. Január elseje a Julius Caesar-féle naptárreform után vált évkezdő nappá, melyet Janus - a kétarcú római isten - tiszteletére nagy ünnepségekkel, lakomákkal és ajándékozással ünnepeltek meg. Az év első hónapját is róla nevezték el Januariusnak, mivel a visszatekintést és az eljövendőt is szimbolizálja. Magyarországon a középkorban az év kezdetét karácsonytól, december 25-től számították. A január elsejei évkezdet a Gergely-féle naptárreform (1582) óta vált általánossá.  

A magyar nyelvterületen újévkor általános szokás volt, hogy a felnőttek és a gyerekek házról házra jártak köszönteni. Ilyenkor az alábbiakhoz hasonló versikéket szavaltak:  

Adjon az Isten bort, búzát, barackot, 

Szőrös farkú malacot, 

Üvegünkbe feneket, hogy mulassunk eleget.

Szekerünkbe kereket, hogy mehessünk eleget, 

Boldog új esztendőt kívánunk a házbeli családnak! 

Bor, búza, békesség szálljon házatokra 

Az új esztendőbe, minden jószágtokra.

 Adjon Isten áldást táplálkozástokra, 

Virrasszon fel az úr a holnapi napra! 

Tiszta szívből szeretetből ezt kívánjuk!

 Újév napján kopogtatok.

 Magas ajtón, kis ablakon.

 Pár szó után odatérek 

Adjon Isten a családnak

 Aprajának, a nagyjának Boldog új évet! 

A népi időjósok szerint az északi szél hideg, a déli enyhe telet hoz. Ha szilveszter éjszakáján esik az eső, reggel pedig fénylik a nap, akkor nem lesz jó termés, de ha egyforma az éjszaka és a reggel időjárása, akkor bő termés várható. A bukovinai székelyek szilveszterkor hagymából jósoltak a következő évi időjárásra: A gazda félbevágott egy fej vöröshagymát, 12 réteget lehántott róla, ezek 7 jelképezték egyenként a hónapokat. Mindegyikbe szórt egy kevés sót, és amelyikben reggelre elolvadt, az a hónap csapadékosnak ígérkezett, ha azonban a só megmaradt a hagymalevélben, akkor szárazságra lehetett számítani.

A magyar konyha régi hagyományai szerint Szilveszter estéjén nyulat, halat, őzet vagy szárnyast kell enni, mert -úgymond -

az óesztendő minden gondjával, bajával.

a hal elúszik,
a gyorslábú nyúl vagy őz elszalad,
a szárnyas elröpül

Éjfélkor pezsgőt bontanak, a szilveszteri asztalra korhelyleves, virsli, töltött káposzta kerül. A jó évkezdés velejárói a jó italok és a bőséges étkezés. A hiedelem szerint ilyenkor baromfit, szárnyast nem javasolt enni, mert a tyúk elkaparja a szerencsét (vagy elrepülhet a szerencsével), továbbá kerülendők a vadak (elfutnak a szerencsével) és a halak (elúszik a szerencse hal pikkelye jelenti a pénzt), valamint a rákok (visszafelé haladnak) fogyasztása, ellenben a sertéshús rendkívül ajánlatos, mert a malac orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat, és közben még a szerencsét is kifordítja a földből.

Sokan készítenek szerencsepogácsát vagy tortát, amelybe egy érmét sütnek. Aki megtalálja az érmét, annak nagy szerencséje lesz. 

Szerencsepogácsa:

Hozzávalók

  • 90 dkg krumpli
  • 120 dkg liszt
  • 50 dkg ráma
  • 3 dl tejföl
  • 2 tojássárga
  • 5 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 db pénzérme

A krumplit pucolás után sós vízben puhára főzzük, majd átnyomjuk a krumplinyomón és hozzáaadjuk a többi hozzávalót. Gyúrás után 1 órát kelni hagyjuk. Kilisztezett gyúródeszkán kb. 2 cm vastagra nyújtjuk. Késsel irdaljuk be kockásra a tetejét és pogácsanyomóval szaggassuk ki. Az egyikbe tegyünk egy pénzérmét, ez lesz a szerencse süti. Sütés előtt kenjük meg tojássárgájával. 200 fokos sütőben nagyjából 20 perc alatt készre sül.

Az eladósorban lévő lányok közkedvelt foglalatossága volt ilyenkor a gombócfőzés is. 13 gombócból 12-be egy-egy férfinevet tartalmazó kis papírcetlit tettek a lehetséges jövendőbelik nevével, és amelyik gombóc először feljött a víz tetejére, az rejtette a leendő férj nevét. Ha a gombóc üres volt, abban az évben a lány nem számíthatott komoly kérőre. Szatmárban, ha a szilveszteri fánkba sütött karikagyűrűt az eladósorban lévő lány találja meg, a következő évben férjhez megy. Ha a lány szilveszter éjszakáján egy darab pirított kenyeret tesz a hóna alá, megálmodja leendő urának a nevét. 

A szemes terményeket is ajánlatos előtérbe helyezni, mint például a babot, lencsét, borsót, rizst, kölest, szőlőt, mert a sok apró mag pénzbőséget jelent, és az elkövetkezendő évben sok pénzük lesz a háziaknak. Az újévi ebédnek ezért legtöbbször lencsefőzeléket vagy lencselevest szokás főzni.

SZENDVICS GAZDAGON

A hagyományos szalámis reszelt sajtos zsúr kenyér helyett készítsünk szemet gyönyörködtető mini szendvicseket.
Hozzávalók:
rusztikus bagett
többféle vékonyra szeletelt főtt és füstölt sonka, szalámi
vaj vagy szendvicskrém
főtt tojás
kaliforniai paprika
kemény sajt
koktélparadicsom
olajbogyó

Szeleteljük fel srégen a bagettet, vajazzuk meg, majd tegyük rá lazán, négybe hajtva a felvágottat, a sajtot, a hosszú csíkokra vágott kaliforniai paprikát. Erre kerül a tojás, a tetejére pedig koktélparadicsom vagy olajbogyó. Az egészet fogjuk össze egy saslik pálcikával.

KASZINÓTOJÁS POHÁRBAN

A pohárdesszertek mellett egyre elterjedtebbek a pohárban tálalt előételeket is.

Hozzávalók:
12 db tojás
2 kk mustár
1 ek majonéz
1 ek tejföl
1 ek vaj
petrezselyem
só, bors

A franciasaláta hozzávalói:
1 csomag fagyasztott francia zöldségmix
1 meghámozott, felkockázott alma
4 dl tejföl
1 kis tubusos majonéz
2 kk mustár
2 kk cukor
1 kk citromlé

A tojásokat keményre főzzük. Kivesszük a sárgáját és összekeverjük a tejföllel, mustárral, majonézzel, vajjal. Hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet, majd sózzuk, borsozzuk. A fehérjét felkockázzuk. A franciasalátához megfőzzük a zöldségkeveréket sós vízben. Tartármártást készítünk hozzá a tejfölből, majonézből, mustárból, citromléből és cukorból. Összekeverjük a lecsöpögtetett főtt zöldséget és az almát a tartármártással.


Összeállítás:
2 decis átlátszó pohár aljára kb 1 cm vastag franciasalátát rétegezünk, erre kerül a tojáskrém, aztán a felkockázott tojásfehérje. Ismételjük a rétegeket a pohár tetejéig, amit aztán petrezselyemzölddel díszíthetünk.

MALACPOFIK

A virsli nem hiányozhat a szilveszteri asztalról. Most egy nagyon kreatív és mutatós változat-
Hozzávalók:
3 dl tej
1 kk cukor
2,5 dkg élesztő
50 dkg liszt
1 tk só
0,5 dl olaj
4 pár virsli
2 ek tejföl
1 db tojás sárgája
szemes bors

Elkészítés:
1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd a felfuttatott élesztős tejet.
Összegyúrjuk, dagasztjuk, végül hozzádolgozzuk az olajat. A tésztát fél órán át kelesztjük meleg helyen, letakarva. A virsliket 4 részre vágjuk. A megkelt tésztát újra átdolgozzuk, majd kb. fél cm vastagra nyújtjuk, 1,5-2 cm-es csíkokra felvágjuk. Minden virslidarabkát tésztacsíkba tekerünk, megkenjük a tejfölös tojássárgájával.

Sütőpapírral bélelt sütőbe tesszük a tekercseket úgy, hogy a virslik felfelé nézzenek. A képen látható módon háromszög alakú virslidarabkákat vágunk, amit a tésztába nyomkodunk. Ez lesz a malac füle. Az egész szemes bors pedig a malac szeme. Előmelegített sütőben 180 fokon 10-15 perc alatt pirosra sütjük. A kész virslikbe két-két lyukat fúrunk, ez lesz a malackák orra.

SONKATEKERCS TÖLTÖTT TOJÁSSAL

5 db tojás

1 doboznatúr vajkrém

bors

őrölt szerecsendió

20 dkg sonka

10 dkg trappista sajt

25 dkg franciasaláta-keverék

2 ek tejföl

1 tubusmajonéz

citromlé

szárított petrezselyem

A tojást megfőzzük, megpucoljuk, és hosszában kettévágjuk, majd kikaparjuk a sárgáját. A vajkrémmel összekeverjük a tojássárgáját, megborsozzuk, és őrölt szerecsendióval fűszerezzük.

A sonkát vékonyan megkenjük a tojásos vajkrémmel, megszórjuk egy kevés reszelt sajttal. A maradék tojáskrémet csillagcsöves nyomózsákba tesszük, és megtöltjük vele a tojásokat.

A franciasaláta-keveréket sós vízben megfőzzük, leszűrjük, lehűtjük, és a tejföllel elkevert majonézzel összekeverjük. Citromlével és szárított petrezselyemmel ízesítjük, majd egy tálcára simítjuk.

Végül rátesszük a sonkatekercseket és a töltött tojást, és tálaljuk.

MAJONÉZES KUKORICASALÁTA

4 ek majonéz 

1 ek mustár

2 ek tejföl

1 fejvöröshagyma

1 db kukoricakonzerv

snidling

A majonézt kikeverjük a mustárral és a tejföllel, beletesszük a nagyon finomra vágott hagymát és a lecsepegtetett kukoricát. Ízlés szerint megszórjuk felaprított snidlinggel.Összekeverjük, és néhány órát a hűtőben pihentetjük, hogy összeérjenek az ízek.

KOLBÁSZHÚSSAL TEKERT KARAJ 

1.5 kg sertéskaraj

1 mk só

0.5 mk bors őrölt

0.5 mk fokhagymakrém

2 tk őrölt pirospaprika

25 dkg darált sertéscomb

20 dkg bacon

1 ek zsír

0.5 dl húslevesalaplé

1 tk ételízesítő

A kolbászhússal tekert karaj elkészítéséhez a karajt alaposan megtisztítjuk, ha van rajta hártyás rész, levágjuk. A húst hosszában a felső harmadban egy éles késsel végigvágjuk úgy, hogy kb. 1 cm széles sávban ne vágjuk át teljesen.

Megfordítjuk fejjel lefelé és a másik oldalán is bevágjuk ugyanígy. (A végéről nézve egy Z alakú bevágást kapunk.)

A karajt széthajtogatjuk, majd vékonyra, téglalap alakúra klopfoljuk. Meghintjük sóval és borssal.

A darált húst sóval, borssal, fokhagymakrémmel és fűszerpaprikával ízesítjük.

A kiterített karajon szétnyomkodjuk a kolbászhúst, majd a szélesebb oldaláról kezdve szorosan feltekerjük úgy, hogy a végén a széle alulra essen.

A bacon szalonnát kiterítjük, ügyelünk arra, hogy a szeletek egy kicsit fedjék egymást. Ráfektetjük a töltött húst, majd beletekerjük a szalonnába.

Egy magasabb falú edényt kikenünk zsírral és belefektetjük a húst. Öntünk mellé egy kevés húslevesalaplét (ha ez nincs otthon ,akkor vizet, amibe némi házi ételízesítőt szórunk).

Alufóliával lefedjük. 200 fokra előmelegített sütőben körül-belül 75 percig puhítjuk, majd az alufóliát eltávolítva további 25 percig pirítjuk. 

Kiemeljük a formából és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután szépen szeletelhető. 

Roppanós malacsült recept 

1 kg malac comb

3 gerezd fokhagyma

1 tasak sertés fűszerkeverék

5 ek olaj

1 dl sör

3 dl víz

A húst készítsük elő a sütés előtti napon: Sertés fűszerkeverékből és az olajból készítsünk pácot, majd kenjük be vele a húst úgy, hogy a bőrét ne érje a pác. Ez azért fontos, mert a fűszerkeverékben már a fűszerezéshez szükséges só is benne van, és ha a bőrt só éri, nem lesz elég ropogós. Ez a ropogós bőr titka. A páccal bekent húst tegyük éjszakára a hűtőbe.

Sütés előtt tűzdeljük meg fokhagymával és szalonnával, a bőrét nagyjából 1,5 cm távolságban vagdossuk be, de arra figyeljünk, hogy a kés semmiképp ne szaladjon túl mélyre a húsig.

Tegyük tepsibe és öntsük mellé 3 dl vizet. Lefedve, 180 fokra előmelegített sütőben süssük egy órán át. Ettől lesz finom puha a hús.

Vegyük le a fedőt, emeljük fel a sütési hőmérsékletet 220 fokra, és süssük ropogósra, miközben többször átkenjük sörrel. Ez még körülbelül 20 perc.

Rakott lencsés édesburgonya

500 g édesburgonya

5 ek tejföl

80 g füstölt sajt

A lencsés raguhoz

1 szál gyulai kolbász

1 fej hagyma

2 gerezd fokhagymasó,

 bors

2 tk füstölt paprika

1 tk őrölt kömény

300 - 400 ml víz

1 konzerv lencse (310 g) 

Az édesburgonyát vékony szeletekre vágjuk, és sós, lobogó vízbe dobjuk 2 percre, majd leszűrjük és hideg vízzel átmossuk, hogy ne főjjön tovább.

A raguhoz a kolbászt kis kockákra vágjuk, és hagyjuk, hogy nagyjából kiengedje a zsírját. Rádobjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és ha üvegesre párolódtak, rárakjuk a fűszereket, elkeverjük és felöntjük a víz felével. Ha picit besűrűsödött, jöhet a maradék víz és a lencse. Pár percig forraljuk, és ha már besűrűsödött egy kicsit az egész, elzárjuk.

Ezután rétegezzük egy tepsibe: a krumpli felét az aljára rakjuk, erre jöhet a ragu fele, a maradék krumpli, majd a maradék ragu. Lekenjük tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal, és 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. 

Lencsepörkölt 

250 g szarvacska tészta

3 ek olaj

1 fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

2 tk sűrített paradicsom

1 ek őrölt pirospaprika

1 mk füstölt pirospaprika

1 mk őrölt kömény

2 db babérlevél

400 ml víz

1 konzerv főtt lencse, kb. 300 g

1 csokor friss petrezselyem

tejföl a tálaláshoz  

Ha lencsés ételt akarunk főzni, akkor általában rögtön a lencsefőzelék vagy a lencseleves jut eszünkbe, pedig más lencsés kaják is lehetnek laktatóak, és még hús sem kell beléjük. A lencsepörkölt is ilyen. Mi most tésztával csináltuk, de egyébként galuskával is isteni finom.

A vöröshagymát és a fokhagymát vagy egy aprítógépben lezúzzuk, vagy egy késsel a lehető legapróbbra vágjuk, ez azért fontos, hogy sűrű szaftot kapjunk a végén. Egy lábasban az olívaolajon puhára pároljuk a felaprított hagymákat. Rátesszük a sűrített paradicsomot és egy picit lepirítjuk. Lehúzzuk a tűzről elkeverjük benne a fűszereket (kivéve a petrezselymet), sózzuk, borsozzuk, beleöntjük a vizet és felforraljuk. 

Ha felforrt, kb. 5 percig közepes lángon tovább rotyogtatjuk. Ezután rakjuk bele a főtt lencsét és további 10-15 percig lassú tűzön főzzük. Közben a szarvacska tésztát sós vízben kifőzzük és leszűrjük. Ha letelt a 10-15 perc a pörköltnél, akkor elzárjuk és megszórjuk friss petrezselyemmel. Tejföllel és a főtt tésztával tálaljuk.

 Rétes és Fánk

A rétes vagy a fánk az újévi menüsorod egyik kihagyhatatlan elemének kellene lennie.

Együnk tehát rétest! Azért, mert minél hosszabbra nyújtod, úgy az életed is és a boldogságod is nyújthatod a babona szerint, mert ha jól megtöltöd töltelékkel, akkor az újévben a gazdagságot fog hozni. Érdemes minél többfélét csinálnod, annál jobb!

A fánk ugyanakkor kör alakjával a teljességet, az egységet szimbolizálja az újévben.

Csörögefánk

A csörögefánk az újév napjához kötődik, a lencse, a malacpecsenye és a korhelyleves mellett

HOZZÁVALÓK

  • 50 dg liszt
  • 3 dl tejföl
  • 1 vaníliáscukor
  • 10 dg vaj
  • 6 db tojássárga
  • 1 csipet só
  • a sütéshez olaj
  • baracklekvár
  • porcukor

Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre. Először a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzátesszük az összes hozzávalót, és hólyagosra dagasztjuk a tésztát.

A tésztát vékony liszten kb 3 mm vastagra nyújtjuk, majd négyszögekre vágjuk derelyevágóval, és a közepén egy hosszanti bemetszést ejtünk. Most a négyzeteket forgács alakra formázzuk úgy, hogy az egyik sarkát áthúzzuk a bemetszésen.

Ha mindegyiket megformáztuk, a forró olajban kis adagokban, egyszer forgatva készre sütjük a fánkokat.

Fontos, hogy az olaj kellően forró legyen, valamint hogy ne süssük sokáig a fánkokat, mert kiszáradnak! Szép aranybarnára kell csak sütni őket. A kisült fánkokat még melegen jól leporcukrozzuk. Cukrozás közben forgassuk a fánkokat, hogy minden oldalukat befedje a cukor. A kész fánkokat barackízzel kínáljuk.

Káposzta

Azért jó választás a káposzta, ugyanis a nagy zöld levele az amerikaiak szerint igencsak emlékeztet a "zöldhasúra".

Ezért szeretik az újévi ételek közül fogyasztani, hiszen aki sokat eszik belőle, az anyagi gyarapodást remélhet az új esztendőben.

Korhely leves

A káposzta leves is tipikus szilveszteri étel. A korhelyek (iszákos, részeg) számára készült lélekerősítő. A pörkölt alap mellett füstölt hússal, kolbásszal és savanyú káposztával készül, ízig vérig magyar étel.

Korhelyleves 

40 g füstölt zsírszalonna

1 szál paprikás lángolt kolbász

1 csipet egész kömény

1 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

3 db babérlevél

só, bors

1 tk majoranna

1 tk szárított zsálya

1 ek keményítő

1 csapott ek pirospaprika

500 g savanyú káposzta

1 ek tejföl

A húsgombóchoz

300 g darált sertés hús

só, bors

1 - 1 csipet zsálya, rozmaring, kakukkfű, majoranna

1 mk pirospaprika

2 gerezd zúzott fokhagyma

A tálaláshoz

tejföl

2 db bagett

1 gerezd fokhagyma 

A zsírszalonnát apró kockákra vágjuk és egy nagy lábasban üvegesre pirítjuk. A karikázott kolbászt is rádobjuk. Megszórjuk az egész köménnyel. Ha a kolbász is lepirult, rádobjuk az apróra vágott hagymát és a felszeletelt fokhagymát. 2 percig pároljuk, majd megszórjuk a fűszerekkel és a keményítővel. Belekeverjük az átmosott savanyú káposztát, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük 1 liter vízzel és fél órán át főzzük.

Közben a húsgombóc hozzávalóit összegyúrjuk és nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk belőle. Ha letelt a fél óra, beledobáljuk a gombócokat a levesbe és kb. 5-6 percig főzzük őket. Behabarjuk a levest: 2 evőkanál tejfölt kikavarunk egy merőkanál forró lével, visszaöntjük, és ha rottyant egyet, kész is.

Az egyes országokra vonatkozó sajátos nemzeti "kiegészítések" :

Svájc: Pontban 12 órakor 12 korsó sört kell meginni. 

Görögország: Amint az újév elkezdődik, minden órát fel kell húzni a házban. Kissé pazarló életmódot folytatnak ilyenkor: gránátalmát törnek szét a padlón, a bejárat előtt, amit aztán kinyitnak - ez jelképezi, hogy nyitottak a jó szerencse és a jólét áradására. Minél több mag hullik ki a gyümölcsből, annál nagyobb mázlira lehet számítani. De nem ez az egyetlen hagyományuk. Egy különleges citromos süteményt, vasilopitát is sütnek ilyenkor, melybe egyetlen érmét rejtenek. Aki megtalálja, az egy év szerencsére - vagy egy csorba fogra - számíthat.

Vasilopita: Újévi kenyér vagy torta:

3 bögre liszt

1 bögre cukor

1 sütőpor

1 bögre vaj (25 dkg)

1 bögre dió és mandula durvára vágva

1 narancs reszelt héja és leve

1 citrom reszelt héja 

4 egész tojás

1 bögre tej 

1 pénzérme alufóliába csomagolva 

A szoba hőmérsékletű vajat habosítsd ki a reszelt héjakkal együtt, majd add hozzá a cukrot és keverd addig, amíg elolvad. Majd a tojásokat egyenként dolgozd a masszába. Ha ez megtörtént, utána a lisztet, tejet és narancslevet apránként egy fakanállal vegyítsd a masszához, legvégül a durvára vágott magvakat is. Egy nagyon sűrű massza a végeredmény. A pénzérmét bugyoláld az alufóliába és rejtsd el az elkészült tésztában.Egy 26 centis formát bélelj ki sütőpapírral, vagy használj szilikonformát és lapátold bele a tésztát, egyengesd el, majd dugd a 160 fokos előmelegített légkeveréses sütőbe. 40 perc sütés elég volt neki, de a tűpróba ajánlott.Rácson hűtsd ki, majd porcukorral, magvakkal és a dátummal díszítsd fel.

Éjfél után, vagy újév napján a család meghatározott sorrendben felvágja a pitét. Fontos a sorrend. Első mindig Krisztusé, a második Máriáé, a harmadik Szent Baszileioszé (görög mikulás), a negyedik az otthoné, az ötödik a családfőé, a hatodik az anyáé, majd a gyerekek jönnek és a távol lévő családtagoknak is vágnak 1-1 szeletet. Akinek a pénzérmés szelet jut, sikeres új esztendőre számíthat. 

Olaszország: A szilveszterkor fogyasztott vacsora 12 fogásból áll. Éjfélkor 12 szőlőszemet kell megenni, és újév napján új, piros alsó és felsőruhát kell viselni, a megunt, régi dolgokat egyszerűen ki kell tenni az ablakon, és a pénztárcába lencsét kell tenni. 

Szlovákia: Az ünnepi asztalterítő alá pénzt kell tenni. 

Anglia: Balszerencsét jelent, ha az új naptárat előre kiakasztjuk, vagy előre beleírunk a jövő évi határidőnaplóba. 

Németország: A szilveszteri álmunk beteljesedik, ha elalvás előtt rózsafüzért vagy megszentelt tárgyat teszünk a párna alá. 

Japán: A bejárat felé szalmaköteget kell feszíteni, hogy távol tartsuk a rossz szellemeket, és újévkor egy jót kell nevetni, hogy jól induljanak a dolgok. 

Fehéroroszország: Az újévi kívánságokat 12 papírdarabra kell felírni, és amikor elkezdi ütni az óra az éjfélt, gyújtsuk meg a papírdarabokat. Az teljesül, amelyik a 11. ütésnél még nem égett el. 

Korea: Támasszunk lapátokat, gereblyéket és rostákat a házfalhoz, hogy védelmet nyerjünk a gonosztól. 

Kína: A Holdév szerint tartott újév előtti napon, élénkpiros ruhát kell ölteni, nagy zajt kell csapni, és amikor megjelenik a szörny, aki tönkreteszi az emberek életét, meg kell dobálni petárdákkal. Mivel a szörnyeteg megőrül a piros színtől és a zajtól, elmenekül. Ajánlott imádkozni az ősökért, vadászni és halászni. De nem ajánlatos boldogságért imádkozni, házasságot kötni, kerülendők a ház körüli javítások és építkezés elkezdése. Aki újév napján söpör, az kisöpri a házból a szerencséjét.  

Amerikai Egyesült Államok:  Amerika déli államaiban újévkor a Hoppin' John nevű fogást tálalják a szerencse reményében, amelyet fekete babbal és rizzsel készítenek, továbbá van még benne hagyma és apróra vágott szalonna is. 

Kezdjük egy kis vöröshagyma és fokhagyma,  megpirításával pár csésze kockára vágott szalonnával.

Ezután adjunk hozzá fekete babot vagy rizst, zöldségleves levét, kockára vágott paradicsomot és fűszereket ( só,bors).

Forraljuk fel az egészet, majd lassú tűzön; lefedve főzzük 10 percig, vagy amíg a folyadék fel nem szívódik.

Kóstoljuk meg a fűszereket, és igazítsuk hozzá. 


© 2022 Ádám receptjei. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el