Saláták 1
Uborkasaláta
125 g tejföl
1 tk aprított kaporlevél
1 ek borecet
1 tk cukor
só, bors
1 kígyóuborka ( hidegen a legjobb)
½ fej kisebb vöröshagyma
Az öntethez nagy mély tálban jól összekeverjük a tejfölt a kaporral, ecettel, cukorral, sóval és borssal, majd hűtőbe tesszük.
Meghámozzuk az uborkát, hosszában megfelezzük, kivájjuk a magokat. A hagymát megtisztítjuk, és mint az uborkát is vékonyszeletekre vágjuk. Mindent belekeverjük az öntetbe, majd tejföllel lefedve tálaljuk.
Káposztasaláta
Hozzávalók:
1 kis fej káposzta
1 púpos tk só
3 ek cukor
1 ek ecet (20%-os)
1 csipet őrölt köménymag
A káposzta külső leveleit szedjük le (erre nem lesz szükség). A többi részt éles késsel vágjuk vékony csíkokra. Sózzuk, és fél órára tegyük félre.
A sótól a káposzta levet ereszt, ezt alaposan nyomkodjuk ki belőle, majd tegyünk rá annyi vizet, ami éppen ellepi. Cukorral, ecettel, és őrölt köménymaggal ízlés szerint ízesítsük. Forgassuk jól össze, és tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. Tálalás előtt kóstoljuk meg, és ha szükséges, még cukorral, ecettel ízesíthetjük.
Brüsszeli saláta
Hozzávalók:
25 dkg párolt zöldborsó (mirelit),
10 dkg fehérrépa,
15 dkg sárgarépa,
15 dkg spárga,
15 dkg gomba,
20 dkg sajt,
15 dkg majonéz,
só, bors,
2 evőkanál mustár,
1 citrom leve,
ecet,
3 evőkanál apróra vágott petrezselyem,
szerecsendió,
citromfű.
Elkészítése :
Valamennyi zöldfélét külön-külön sós vízben megpároljuk, majd tálba téve a többi anyaggal jól elkeverjük.
A sajtot 1 cm-es kockákra vágjuk (edami sajtot vegyünk hozzá, de tehetünk többféle sajtot is, annál ízletesebb), és úgy keverjük bele.
A tetejét petrezselyemmel megszórjuk, esetleg egy kanál vágott metélőhagymával is, és jól lehűtve tálaljuk.A saláta, vadételekhez jó
Waldorf-saláta
Hozzávalók:
2 alma
2 szárzeller
2 marék dióbél
1 fél citrom
1 dl tejszín
2 dl majonéz
só,frissen őrölt bors
Elkészítés
Hámozzuk meg az almát, aztán vágjuk minél apróbb csíkokra. Ha kész vagy, facsarjuk rá a citrom levét. A szárzellert is csíkozni - vagy karikázni - fel, majd keverjük az almához. A dióbelet törjük durvára, de egészben is hagyhatunk pár szemet, és szórjuk az almás keverékhez. Egy másik tálban keverjük össze a majonézt a tejszínnel, fűszerezzük ízlésnek megfelelően, majd adjuk a zöldségekhez. Fedjük le a tálat, tegyük a hűtőbe pár órára vagy akár egy éjszakára, és utána fogyaszthatjuk, úgy sokkal jobban összeérnek az ízek.
Majonézes krumplisaláta
Hozzávalók
1 kg krumpli
5 dl tejföl
3 db lilahagyma
2 dl majonéz
1 evőkanál mustár
1 kávéskanál őrölt bors
1 mokkáskanál cukor
0.5 db citrom, só
Elkészítés:
A krumplit jó alaposan mossuk meg, és héjában főzzük puhára körülbelül 15-20 perc alatt. Arra figyeljünk, hogy ne essen szét. Pucoljuk meg, majd várjunk, míg kihűl, és karikázzuk fel. A hagymát is vágjuk fel.
A mártáshoz a majonézt jól keverjük ki a tejföllel, a mustárral, a sóval, kevés cukorral, őrölt borssal és a citrom levével. Rakjuk egy tálba a krumplit, szórjuk rá a hagymát, és forgassuk bele a mártásba. Érdemes pár órára behűteni, hogy az ízek jól összeérjenek.
Sült karfiol és fehérbab saláta
A karfiolt kisebb rózsákra szedjük és kevés sóval, borssal, olívolajjal meghintve, 190 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük. A babot leszűrjük, átöblítjük és egy nagy salátástálba öntjük. Rászórjuk a zöld salátaleveleket és a sült karfiolrózsákat is. Összedobjuk az öntetet: a kaukázusi kefírhez hozzáadjuk a citromlevet, sózzuk, borsozzuk és habverővel alaposan belekeverjük az olívaolajat is. Az öntetet rácsorgatjuk a salátára, az egészet óvatosan átforgatjuk, végül morzsolt fetasajtot szórunk a tetejére és már tálaljuk is.
Görög saláta
Hozzávalók
1 db kígyóuborka
1 db piros kaliforniai paprika
250 g koktélparadicsom
1 fej lila hagyma (80 g)
2 ek olívaolaj
só, bors
3 ek magozott olajbogyó
100 - 150 g feta sajt
Az uborkát és a paprikát egyforma, kb. 2 cm-es darabokra vágjuk , a koktélparadicsomokat elfelezzük, a lila hagymát finomra vágjuk. A zöldségeket összeforgatjuk az olívaolajjal, sóval, borssal, beleszórjuk az olajbogyót, végül rámorzsoljuk a fetát, és kész is vagyunk.