Puncs
Puncs
Történelem: Valamikor a XVII. században angol tengerészek hozták Indiából a tél közkedvelt italát a puncsot. A szívmelegítő keverék neve a hindusztáni "pancsa" szóból ered, ami 5-öt jelent. a klasszikus indiai puncs ugyanis öt alkotóból áll. Ezek: alkohol, víz, cukor, gyümölcslé és fűszerek.
Az európai puncsrajongók aztán még számtalan elemmel gazdagították a divatos italt, amelynek népszerűségét jellemzi a számtalan, punccsal kapcsolatos anekdota- feltehetően- legnagyobb puncsivászatáról szól, amelyet az angol Russel admirális rendezett a spanyolországi Alicantéban, 1694-ben. Egy szökőkút márványmedencéjében keverték össze a 250 gallon = 946 l konyakot, 250 gallon = 946 l malagabort, 2500 citrom levét, 1300 font= 589 kg cukorot, 5 font = 2,27 kg, őrölt szerecsendiót és 500 gallon = 1892 l vizet. A puncstó tetején egy matróz evezett és töltötte a gardenparti vendégeinek poharait.
Narancsos puncs
Alaposan megmosunk 1 citromot és 1 narancsot, és a héjukat lereszeljük. Felforralunk 3 dl vizet a gyümölcsök héjával, 1/2 rúd félbevágott vaníliával és 2 evőkanál cukorral. 3 evőkanál citromlevet és 1 dl narancslevet keverünk hozzá. Beleöntünk 1/2 dl rumot és 1 dl fehérbort, összeforrósítjuk.
Almapuncs
Felforralunk 5 dl almalevet 1 rúd fahéjjal és 1 db meghámozott és cikkekre vágott almával. Ha forró, elzárjuk, és 2 evőkanál pálinkát adunk hozzá. Bögrébe öntve azonnal fogyasztjuk.
Ananászos puncs
Apró kockákra vágunk 2 szelet ananászt, megszórjuk 2 teáskanál porcukorral, 2 dl vörösbort locsolunk rá, majd 1 órát állni hagyjuk. Ezután felforraljuk 1,5 dl fekete teával, majd a tűzről levéve 2 evőkanál citromlével ízesítjük, forrón kínáljuk.
Vadásztea
Megfőzünk 4 dl fekete teát, cukorral ízesítjük, majd hozzáöntünk 1 dl fehérbort és 1/2 dl barna rumot, forrón fogyasztjuk.
Almás forralt bor
Felforrósítunk 2 dl almalevet (ne forraljuk sokáig), belekeverünk felkockázott almát, 2 szelet citromot, egy csipet fahéjjal és cukorral ízesítjük, majd hozzáöntünk 2 dl fehérbort, és azonnal kínáljuk.
Teapuncs
Hozzávalók:
fél liter enyhére főzött fekete tea
fél liter narancslé
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál méz
1 rúd vanília
1 rúd fahéj
gyömbér, szegfűszeg, kardamom
2,5 deciliter rum
Először öntsünk teát egy fazékba, majd adjuk hozzá a gyömbért és a fűszereket: fedő alatt alacsony lángon forrósítsuk, hogy a folyadék átvegye a fűszerek zamatát. A narancslevet a citromlével keverjük el, majd vegyítsük a forró, fűszeres teával. Hozzáadva a mézet és a vaníliát, melegítsük tovább, a rumot pedig csak a legvégén tegyük bele: így az alkohol nem vész el. Narancskarikával tálalva az igazi, a nagyobb darab fűszereket viszont szűrjük le, mielőtt bögrékbe töltenénk.
Alkoholmentes puncs
Ha gyerekeknek készítjük, vagy mi nem fogyasztunk alkoholt, fekete tea helyett gyümölcslevet, például alma- vagy fekete ribizlis levet használjunk, és hagyjuk ki a végén a rumot. Így is el fogunk ájulni, milyen ízorgia kerekedik néhány fűszer és gyümölcslé forró elegyéből. Ízesítsük málnával vagy bármilyen bogyós gyümölccsel, a kisebbek is imádni fogják, holott tulajdonképpen egy forró gyümölcslével kínáljuk őket.