Kávé
szeptember 29. - A kávé világnapja
Eredetileg Japánból indult de 2009 óta már az egész világ köszönti a kávé és kávézás élményét a kávé világnapja alkalmából. Ezen a napon ünnepeld te is, ha máshogy nem, csak igyál egy csésze kávét az ízlésed szerint és gondolj a kávé fantasztikus világára a termeléstől kezdve a pörkölésen át az ivásig.
A kávé felfedezését kecskéknek vagy tevéknek köszönhetjük. A vita még nem zárult le, de a legenda szerint az első kávéélvezők állatok voltak. A történet a XV. században keletkezett Abesszíniában, szép mesét hagyva az utókorra. A baj 1440 egyik éjszakáján történt Abesszíniában, valahol a Kaffa-hegy vidékén. A megszokott csöndes éjszakák után azon az éjjelen nyugtalanság uralkodott a hegyen. A máskor csöndesen heverésző kecskék nem aludtak, hanem zavart ugrándozással, lármával töltötték az éjszakát. A pásztor remegve várta a reggelt és a szomszédos klastrom szent életű derviseit hívta segítségül. Hamarosan megszületett a döntés; a kecskék olyan növényekből lakmároztak, amely izgató hatású. A helyszín alapos vizsgálata után megtalálták a bűnös cserjét - a kávét. Még aznap este a klastrom egyik cellájában elkészült az első áloműző kávé, a szerzetesek nagy örömére. A kecskék mellett a dervisek is ébren töltötték az időt, örvendeztek, mert ettől kezdve nem aludták át az éjjeli ájtatosságot. A kaffai cserje bűvös leve megkezdhette vándorútját. A derviseknél megszálló kereskedők magukkal vitték és elterjesztették egész Arábiában. A kaffai cserjét fekete italnak nevezték, és hamarosan a mohamedánok legkedveltebb élvezeti italává vált. Minden igazhivő arab hálával gondolt a kávé elterjesztőire, és kívánta, hogy bőséges része legyen a paradicsomi gyönyörökben.
Egyiptomba érkezése zűrzavart keltett, kihívta az emírségek és a szultán haragját. Sok ellensége lett a kávénak. Az egyik támadója Kair bég volt, akinek valószínűleg nem ízlett a keserű, zavaros, fekete folyadék. A mekkai helytartó az írástudók gyülekezete előtt kihirdette a kávé szentségtelen voltát. Természetesen mindenki helyeselt, és a megszülető végzés kegyetlen szigorral csapott le az új élvezetre, amely az okosok szerint még a Korán igéivel is ellenkezett. Összeszedték és megsemmisítették a raktáron levő kávékészleteket, és jaj volt annak, akit kávéiváson kaptak. A mekkai utcák ácsorgóinak örömére, gúnyolódó kiáltások közepette, a törvényszegőt háttal ültetve egy szamáron vezették végig az utcákon.
Ezt az intézkedést a szultán nem helyeselte. Amikor értesült a mekkai eseményekről, lesújtó levelet küldött Mekka helytartójának: ,,A mekkai orvosok, sőt maga a mekkai helytartó is nagy szamarak! A mi orvosaink és a kairói írástudók, akiknek nagyobb a belátásuk, mint a tietek, a kávét megengedhető és egészséges italnak jelentették ki, amely miatt a prófétáknak egy igaz fia sem fog künn rekedni a paradicsomból"... így aztán a kávéivás szenvedélye tovább hódított, immár a mindenható szultán engedélyével.
"Ha ebből [az italból] inni kívánnak, vesznek egy edényt, amit kifejezetten e célra tartanak és ibriknek hívnak. Ezt megtöltik vízzel, és forralják. Mikor felforr, három csészéhez egy púpozott kanállal tesznek bele ebből a [kávé]porból. Amikor ez is felforr, gyorsan lekapják a tűzről, vagy keverni kezdik; ellenkező esetben kifut, ugyanis hirtelen emelkedik. Miután ilyen módon 10-12-szer forrásig hevítik, festett fatálcára kirakott porcelán csészékbe töltik, és forró állapotban hozzák ki..." - 17. századi francia utazó emlék írása.
18. században olyan áruházak nyíltak, ahol csekély összegért megpörkölték és ledarálták az üzletet felkeresők kávéját. A törökök hosszú ideig semmiféle adalékot nem tettek a kávéba, a cukor, a tej stb. csak jóval később jött divatba.
A kávé az erıs, párás szubtrópusok növénye. Termıterületei a ráktérítı és a baktérítı közé esik. A világ kávétermelésének 1/3-át Dél- és Közép-Amerika adja, innen is Brazília és Kolumbia a mérvadó, a többi termelésen Indonézia és Afrika osztozik.
A kávé termése a cseresznyéhez hasonló gyümölcs, amely leérve piros illetve sötétlila színő. A gyümölcs húsa pergamenburokban ıriz 2 lapjával egymás felé forduló bab alakú kávészemet. A cserje öregsége vagy a hibás beporzás miatt a kávégyümölcsök kb. 10%-ában csak 1 gömbölyő alakú szem fejlıdik. Ezt rostálással elkülönítik, és gyöngykávé néven forgalmazzák. A kávé elsıdleges feldolgozása a termıterületen történik: Száraz eljárás: A gyümölcsöt a napon szárítják, és utána hantolják. Nedves eljárás: Ekkor pulpot3 készítenek a gyümölcsbıl, és vízsugárral mossák le a gyümölcsrıl, anélkül, hogy a pergamenhéj megsérülne. Ezután a kávét erjesztik4, utána szárítják és hantolják. A nyerskávé értékét az adja meg, hogy belıle pörkölés után milyen élvezeti értékő kávéital fızhetı. A nyerskávé koffeintartalma kb. 1,5%, víztartalma kb. 12%.
A babkávé helyett a gyermekek és az idıs emberek számára kávépótló anyagokat hoznak forgalomba.
Ilyenek lehetnek:
1.Maláta: Csíráztatott árpából készül, a pörkölés oldhatóvá teszi a benne található keményítıt, ami a fızet testességét adja. 2.Cikória: Cukorrépából készül.
S vannak különleges kávék is.
Makk: A friss, érett makkot (legjobb a tölgy) felében keresztül vágjuk, aztán forró vízzel leöntjük. A hibás makk nyomban a felszínre jön, ezeket leöntjük. A makkot huszonnégy óráig a vízben hagyjuk, aztán leszűrjük ró-luk, más forró vízzel leforrázzuk őket és újból huszonnégy óráig benne hagyjuk. Az így meg-megforrázott makkot azután szitán lecsepegtetjük, sütőben megpörköljük, miután könnyen lehámoz-hatjuk. Ekkor a belső magvát épp úgy pörköljük, mint a babkávét szokás, de csak világosbarnára hagyjuk, mert különben elveszti a jó ízét.
Kávéház:
1727-ig kell visszamennünk az időben, ekkor alapították meg ugyanis az első pesti kávézót a Régiposta utcában. A vendéglátó egység Starkh János tulajdonában állt. Nem sok írásos emlék maradt fennt róla az azonban bizonyos, hogy egy visszafordíthatatlan folyamatot indított el Magyarországon: bécsi és olasz mintára megteremtette a kávézás magas kultúrájának alapjait. Nem véletlen, hogy hamarosan kultikus helyszínekké váltak a kávéházak, a társasági élet központjaivá váltak, ahol a művészet és a közélet legnagyobbjai vitatták meg a mindennapi élet gondjait, bajait, hogy néhány fekete elfogyasztását követően világmegváltó ötletekkel rukkolhassanak elő. Néhány ilyen pedig ma már a történelemkönyvek lapjain szerepel.
A Magyar Korona Kávéház a magyar irodalomtörténet kiemelkedő helyszíne. Az 1783-ban megnyitott Váci utca és Régiposta utca sarkán álló kávéház adott otthont A Hét című folyóirat megalapításának. Ebben az irodalmi magazinban új publicisztikai műfajt teremtett Heltai Jenő a verses krónikáival. A laphoz később csatlakozott Gárdonyi Géza, Gozsdu Elek, Bródy Sándor és a 20. század olyan jelentős alkotói, mint Ady Endre, Babits Mihály vagy éppen Kaffka Margit. A Hét magazin alapító-szerkesztőjén túl még az ifjú Mikszáth Kálmánnak is törzsasztala volt a Magyar Koronában.
A Centrál Kávéház neve összeforrott a 19-20. században a budapesti szellemi élettel. De nem csak a vendégköre volt jelentős, hanem maga az épület, melyben megnyithatta kapuit is említést érdemel. A Centrál Kávéház impozáns épületét Quittner Zsigmond tervezte és 1887-re készült el. A nyolc teremből, két játékszobából, kávékonyhából és ruhatárolóból álló belső minden igényt kielégített. Scholz Róbert csodás munkája köszönt vissza a mennyezet és a falak díszítettségén. A Centrál Kávéházban a Nyugat magazin újságírói és szerkesztői találtak törzshelyükre, de A Hét irodalmi lap is egy idő után ide helyezte át a bázisát a Magyar Koronából. 1936-ban pedig itt alapították meg a Kaffka Margit Társaságot, mely onnantól kezdve összefogta a magyar írónőket, s összejöveteleiknek minden szerdán lehetőséget biztosított.
forrás: https://tripsinthecity.blog.hu/2017/09/29/harom_legendas_budapesti_kavehaz_harom_hihetetlen_tortenet
Egy 1912-es cikk így ír a kávéházakról:
"Kávéházaink ma már nemcsak mint
szórakozó helyek bírnak nagy jelentőséggel és az ipar szempontjából játszanak jelentős szerepet, hanem a szakmaszerinti üzletek lebonyolítása nagyban
emeli azok közgazdasági jelentőségét,
társadalmi téren pedig a kevésbbé tehetős középosztály salonjalt és zsurjait
pótolják.
Némely kávéház közönsége majdnem
teljesen egy szakmabelifoglalkozástüzökböl áll, mely annak mintegy speciális rendeltetést, némely helyt pedig tözsdeszerü
jelleget kölcsönöz.
A jobbfajta "zenéskávéházak, kivéve
azokat, melyekben az utszéll szerelem tanyázik, a
magyar zene szempontjából valóságos kulturmissziót
töltenek be s pótolják nálunk a német Concert-Hallet
és az angol Musik Hallt.
Nem megvetendő a kávéházak jelentősége társadalmi szempontból sem, mert az ott alakult jótékonycélú asztaltársaságok néha igen nemes tevékenységeket fejtenek ki és nem egy nemes elhatározás és
nagy eszme született meg és indult hódító útjára a kávéház márványasztala mellől, A mi speciális viszonyainknál fogva a kávéházi ismeretségek nagyban
befolyásolják a házasságok, születések és válóperek
statisztikáját is. Még a múlt századbeli jó öreg Török császár,
Mátyás király, Báthory stb. sem voltak valami
nagyon invitáló helyiségek.
ftz első igazi modern kávéház, amely már
szenzációszámba ment, ha jól emlékszem, a
Fiume kávéház volt, melyet már kifejezett stylben építettek és az ezutáni időkre esik egy pár
igazán szép kávéház alapítása, mint az Edison,
Baross, Japán, Abbázia, melyeknek megnyitása minden alkalommal nagy eseményszámba
ment. *
Ezen fejlődési procedúra azután a Belvárosi
és a New-York kávéházak megalapításával el is
érte tetőpontját és azóta, eltekintve egy pár igazán nemes, modern stylben berendezett kávéházat, a dekadencia a látszat ellenére is kétségtelen."
A mokka eredetileg erős feketekávét jelent, de ma már kis kockacukor értelemben is használjuk.A nemzetközi szó a jemeni, Vörös-tenger partján fekvő Mokha (arabul: al-Mukha) város nevéből származik, amely a 15. századtól a legfőbb kávékiviteli kikötő volt. Ma már a város, mint kereskedelmi csomópont, nem jelentős, de a neve egy speciális kávé elkészítési móddal örökre összeforrt.
A magyar szó feltehetően a német Mokka átvétele. Európában a mokka a 16.-17. században vált széles körben elterjedtté. Az első kávéház Konstantinápolyban, 1554-ben nyílt. 1615-ben ért el Velencébe, és 1640-ben nyílt az első kávézó Bécsben. Ez az időszak volt Al-Mukha virágkora, amely az európai kávészállítás terén monopóliummal rendelkezett. A 18. századtól a kikötő fokozatosan kezdte elveszíteni vezető szerepét, miután a kávét Ceylonba is becsempészték. Hogy pontosan milyen elkészítési módot értünk a mokka alatt, ez ma már tájanként változik. A legtöbb országban az arab vagy törökösen elkészített, erős italt jelenti. E kettő között is azonban jelentős különbségek vannak: az arab mokkát cukor nélkül, kardamommal fűszerezve, forrón isszák, a törököt viszont édesítik és rózsavízzel ízesítik.
Kávétípusok
Espresso
Ez az olasz "alapkávé", a kis fekete, minden további kávéspecialitás alapja. Általában a csésze kétharmadáig öntik az eszpresszót, vagyis egy adag körülbelül 30-35 milliliter. Sötétbarna színű, krémes ital, habos felső réteggel.
Ristretto
Az eszpresszó erősebb változata, amely a szokásos 30-35 milliliteres mennyiségnél rövidebb (20-25 milliliter). Ezt nemcsak a víz mennyiségének változtatásával, hanem a darálási finomság növelésével érik el. Színe emiatt feketébb, íze markánsabb, állaga pedig sűrűbb, mint az epressóé.
Doppio
Dupla kávé, méghozzá kétszeres értelemben: a felhasznált kávé és a vízmennyiség is kétszer annyi, mint az eszpresszónál.
Cappuccino
Az espresso mellett a legismertebb olasz kávévariácó, aminek összetétele a következőképpen alakul: 1/3 espresso, 1/3 forró tej, 1/3 tejhab, esetleg kakaópor a tetejére. Abban tér el a sima tejeskávétól, hogy koffeintartalma kevesebb, és több tejjel készítik, illetve speciális cappuccino-csészékben szolgálják fel.
Espresso macchiato
Ez tulajdonképpen egy rendes adag espresso, kevés tejhabbal a tetején. Bár az alapanyagok megegyeznek a cappuccinóéval, más az ízhatás - az espresso macchiato erőteljesebb és koncentráltabb. Gyakran kisebb üvegpoharakban szervírozzák.
Latte macchiato
A név olaszul foltos tejet jelent, mert az elkészítéskor a pohárba előbb lágyan gőzölt, habosított tejet öntenek, majd 1-2 perces várakozás után belecsorgatnak egy adag eszpresszót. Ezzel réteges ital születik: alul forró tej, fe
Café latte
Igazi klasszikus ez a nálunk is jól ismert tejeskávé, aminek a lényege: sok gőzölt tej (2/3 rész) és kevés espresso (1/3), a tetejére pedig krémes tejhabot csurgatnak. Ez a latte machiatóval ellentétben homogén ital, amiben a tej összekeveredik a kávéval, és kellemes bézs színt kap.
Flat white
Ez a mostanában nagyon divatos kávéital lényegében espresso tejhabbal, 1/3 rész espressóból és 2/3 rész mikrohabból áll. A tejhab ebben az esetben hígabb és lágyabb, könnyedebb, mint mondjuk a cappuccinónál - ezzel szoktak a baristák mintákat varázsolni a kávé tetejére.
Espresso lungo
Hosszú kávé, vagyis a szokásos mennyiségnél több vízzel készül, és az őrlést is valamivel durvábbra veszik. A kávé így hígabbá válik, íze viszont kevésbé intenzív. Espresso-csészében kínálják, hiszen az espressóval megegyező kávémennyiséget tartalmazza, ez azonban a csészét szinte színültig megtölti.
Americano
A név onnan ered, hogy ez az amerikaiak kedvence, a "gyenge kávé", ugyanis a hosszú kávénak egy változatáról van szó. Az espressót felöntik körülbelül fél deciliternyi forró vízzel, ami valamennyire így is megőrzi az eredeti ízét. A fő különbség az espresso lungóhoz, vagyis a hosszú kávéhoz képest, hogy az americanóbban fele-fele arányban van a kávé és a víz, előbbinél pedig az arány 1/3 és 2/3, a víz javára. Általában nagyobb csészében vagy magasabb pohárban szolgálják fel.
Receptek:
Karácsonyi, mézeskalács-fűszeres kávé
Hozzávalók
1 csésze őrölt kávé
1 púpozott teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
a tálaláshoz:
tej
tejszínhab
őrölt fahéj
mézeskalácsmorzsa
A kávét a robotgéppel összedaráljuk a fűszerekkel. Légmentesen záródó, sötét dobozban tároljuk felhasználásig. Ekkor a szokásos eljárással kávét főzünk a fűszeres keverékből. Forró tejjel, tejszínhabbal tálaljuk, fahéjjal, mézeskalácsmorzsával szórjuk meg a tetejét.
Kubai kávé
Hozzávalók 1 személyre:
80 ml presszókávé
2 dkg porcukor
2 tk. fehér rum
1 tk. zöldcitromlé
2 ek. tejszínhab
1 szelet zöldcitrom
1 mk. őrölt kávé
elkészítés
A kávét lefőzzük, elkeverjük a porcukorral, hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a fehér rumot és a frissen facsart zöldcitromlevet.
A kávét pohárba töltjük, tejszínhabot kanalazunk rá, és őrölt kávéba mártott zöldcitromszelettel díszítjük.
Mária Terézia kávé
Hozzávalók 2 személyre:
4 adag presszókávé
1 dl tej vagy tejszín
2 tk. cukor
2 ek. narancslikőr (Cointreau)
1,5 dl tejszín
1 csapott ek. porcukor
narancshéj a tálaláshoz
elkészítés:
A tejszínt az 1 evőkanál porcukorral kemény habbá verjük, és felhasználásig félretesszük.
Két üvegpoharat megtöltünk forró vízzel, majd kiöntjük belőlük a vizet, és mindegyikbe 1-1 teáskanál cukrot, illetve 1-1 evőkanál narancslikőrt teszünk.
Felöntjük 0,5-0,5 dl forró tejjel, majd a frissen lefőtt kávéval, és tejszínhabbal, valamint vékony csíkokra vágott narancshéjjal díszítjük.
Forró-jeges málnás kávé
Hozzávalók:
• 110 ml Vivalto kávé (enyhén savas; dél-amerikai és kelet-afrikai arabica valamint brazil "dél-minas-i" kávé keveréke)
• 2-3 evőkanál tejhab
• 1 gombóc málna fagylalt
• 1 friss, apróra vágott mentalevél
Elkészítés:
Készítse el a tejhabot, adja hozzá a mentalevelet és tegye félre. Készítsen hosszú kávét egy pohárba. Fedje a kávét a mentaízű tejhabbal, és végül óvatosan adja hozzá a fagylaltot. Azonnal fogyasztható.
Gesztenyés kávé
Hozzávalók:
• 40 ml Volluto kávé (enyhén pörkölt brazil és kolumbiai arabica kávé keveréke)
• 1 teáskanál forró tej
• 2 evőkanál tejhab
• 3 teáskanál gesztenyepüré
• 1 teáskanál apró gesztenye darabka
Elkészítés:
Készítse el a tejhabot és tegye félre. Keverje össze a gesztenyepürét a forró tejjel, öntse egy eszpresszó csészébe és engedje a kávét a keverékbe. Keverje meg, majd fedje le a kávét tejhabbal és szórja meg gesztenyével.
Almás-gyömbéres kávé
Hozzávalók:
• 110 ml hosszú kávé
• 1 filter alma és gyömbér gyógytea
• 2 teáskanál juharszirup
• 3 evőkanál tejhab
• Egy csipetnyi őrölt fahéj
Elkészítés:
Helyezze a gyógyteát egy capuccino-s csészébe, és készítse el a kávét. Hagyja ázni az alma-gyömbér teát 4 percig, majd távolítsa el a filtert. Adja hozzá a juharszirupot, és tegye félre. Készítse el a tejhabot, és adja hozzá az őrölt fahéjat. A kávét fahéj ízesítésű tejhabbal borítsa be.
Fűszeres-kólás kávé
Hozzávalók:
• 110 ml Decaffeinato Lungo kávé (latin-amerikai arabica valamint a karakterét erősítő robusta kávé keveréke)
• 2 egész csillag ánizs
• 1 rúd fahéj
• 3 kardamum mag
• 1 teáskanál cukorszirup
• 100 ml kóla
• 3-4 jégkocka
Elkészítés:
Készítse el a kávét egy nagy csészében. A kávéhoz adja hozzá az ánizst, a fahéjat és a kardamomot. 4 percig áztassa a fűszereket a kávéban, majd szedje ki őket. Adja hozzá a cukorszirupot, keverje össze, majd töltse a kávét shaker-be. Adjon hozzá 3-4 jégkockát, és rázza fel erőteljesen, hogy a keverék lehűljön. Öntse a hűtött kávét egy hideg pohárba és keverje össze a kólával. Kínálja hidegen szívószállal!
Kávékrémes kocka
A piskótához
6 db tojás
6 ek porcukor
4 evőkanál finomliszt
1 evőkanál étkezési keményítő
2 ek cukrozatlan kakaópor
10 g instant kávé
1 tk sütőpor
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 dl napraforgó olaj
A krémhez
3 csomag tejszínízű pudingpor (vagy vaníliás)
4 dkg étkezési keményítő
1 l tej
8 ek cukor
25 dkg vaj (vagy margarin)
4 ek porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 ek cukrozatlan kakaópor
2 ek instant kávé
1 ek porcukor
A tetejére
10 dkg tortabevonó
2 ek napraforgó olaj
Elkészítés
A piskótához
Egy edényben összekeverjük a lisztet, keményítőt, kakaót, kávéport, sütőport és a szódabikarbónát.
Szétválasztjuk a tojások fehérjét és sárgáját.
Egy csipetnyi sót teszünk a fehérjéhez, és kemény habot verünk belőle. Apránként (kanalanként) hozzákeverjük a habverővel a porcukrot.
A kemény cukros habba egyenként belekeverjük a géppel a tojássárgájákat. Lekapcsoljuk a gépet, és most már csak fakanállal dolgozunk tovább.
A hab tetejére rászórjuk a lisztes keverék felét, és ráöntjük az étolaj felét is, majd óvatosan összekeverjük, hogy a habot ne törjük össze. A lisztes keverék és az étolaj másik felét is beledolgozzuk.
Sütőpapírral bélelt, nagy, négyzet alakú tepsibe öntjük a tésztát, elegyengetjük, majd az előmelegített sütőben 180 fokon tűpróbáig sütjük. Kb. 13-15 perc.
A krémhez először a pudingporokat és a keményítőt kevés hideg tejjel simára keverjük, a többi tejet pedig felforraljuk a 8 ek kristálycukorral. Amikor a tej már majdnem forr, gyorsan belekeverjük a pudingos tejet, majd folyamatosan keverjük addig, amíg a puding be nem sűrűsödik. Vigyázni kell, le ne süljön a krém.
A 25 dkg vajat habosra keverjük a 4 ek porcukorral.
Elfelezzük a kész pudingot, az egyik felébe belekeverünk 1 cs vaníliás cukrot, és ha hidegre kihűlt, a habosra kevert porcukros vaj felét is hozzáadjuk. Ez lesz a fehér krém.
A másik felébe még melegen belekeverjük a kakaót, kávéport és 1 ek porcukrot, majd a kihűlt, barna krémbe a porcukros vaj másik felét is hozzákeverjük.
A piskótáról óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt, a tésztára rákenjük a fehér krémet, majd erre a barna krémet.
Gőz fölött 2 ek étolajjal felolvasztjuk a tortabevonót, és a barna krém tetejére öntjük, majd gyorsan eligazgatjuk a csokit a süti tetején.
Ha a csoki megszilárdul, vizes késsel szépen felszeleteljük a süteményt.
Sütés hőfoka: 180 °C ideje 15 perc
Kávés kifli
Hozzávalók:
2 gáztepsinyi kiflihez
4 gr darált kávé
10 dkg vaj/ margarin
15 dkg liszt
2 ek. holland kakaópor
csipet só
1 tojássárgája
1/2 tk. fahéj
4 dkg porcukor
A díszítéshez:5 dkg fehércsoki
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk és fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.
A tésztát osszuk 8 részre és sodorjunk a részekből hosszú rudakat. A rudakat vágjuk 8 egyenlő részre. A kis részeket hengergessük tovább majd hajlítsuk kifli alakúra és tegyük őket sütőpapírral bélelt gáztepsire. Ha szeretnénk, sütés előtt szórjuk meg jégcukorral a kifliket, hogy még elegánsabbak legyenek!
180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt süssük őket készre.
A kihűlt kiflik végeit mártsuk olvasztott fehércsokiba és tegyük sütőpapírra száradni őket.
Egy csésze tejeskávé mellé Ő a tökéletes választás Karácsony reggelén.
Egyszerű és mutatós kávétorta
Az alábbi kávétortarecept Hegyi Barbara Abraka babra - Monológok a konyhámból című szakácskönyvében jelent meg.
A piskóta:
6 tojás, 6 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 6 púpozott evőkanál liszt, 1 csomag sütőpor, 1 csipet só
A tojások sárgáját egy nagy tálban habosra keverem a cukorral meg a vaníliás cukorral.
A lisztet elkeverem a sütőporral és egy pici sóval, és beleszitálom a tojássárgájába. A tojásfehérjékből kemény habot verek. Óvatosan a masszába forgatom, úgy, hogy a tojáshab ne törjön össze.
A masszát sütőpapírral kibélelt formába öntöm, és 200 fokra előmelegített sütőben aranysárgára sütöm. Akkor kész, ha a teteje kissé kezd barnulni.
Kinyitom a sütő ajtaját, és hagyom kihűlni a piskótát. (Az ajtót sütés közben nem nyitom ki, nehogy a tészta összeessen.) Amikor kihűlt, 3 lapra vágom.
A krém:
50 g porcukor + 150 g kristálycukor a karamellhez, 100 g (50 + 50 g) vaj, 6 tojássárgája, 25 g nescafé, 0,5 l tejszín, 2,5 dl zsíros tej, 1 teáskanál vaníliapor, 50 g liszt, csokoládéreszelék a díszítéshez
Egy serpenyőben felolvasztom a 150 g kristálycukrot, és karamellizálom. Amikor elkezd barnulni, beledobok 50 g vajat. Összekeverem, és leveszem a tűzről.
Közben fölteszem főni a tejszínt a tejjel, a vaníliával és a nescaféval (használhatunk rendes kávét is, akkor 1 dl kávé mellett csak 1,5 dl tej kell bele).
Fehéredésig keverem a tojássárgáját a másik 50 g cukorral és az 50 g liszttel. Amikor felforr a tej, óvatosan hozzáadom a kikevert sárgáját. Tovább főzöm, habverővel kevergetem, míg besűrűsödik. Elzárom a lángot, hagyom kicsit hűlni, majd hozzákeverem a vajas cukrot. Hűtőbe teszem, hogy megdermedjen, és jól kenhető legyen.
A piskótalapokat egymás után megkenem a krémmel, amelyet úgy osztok el, hogy a torta tetejét és oldalát is be tudjam vonni vele.
A torta tetejének dekorálásához sütőpapírt használok, amelyet a kávékrémmel már bekent felületre helyezek. A papírból annyival kisebb átmérőjű kört vágok ki, amilyen szélesre szeretném a külső díszítősávot a torta peremén. A fedetlenül maradt külső karimát és a torta oldalát megszórom csokoládéreszelékkel. Ezután leemelem a papírt, és egy nagyméretű pogácsaszaggatót helyezek a torta közepére. Beleszórom a reszeléket.