Karácsonyi kacsa receptek
Az egészben sült kacsa közkedvelt és finom, egyben ünnepi karácsonyi fogás.
Karácsonyi kacsa kínai ötfűszerrel
- 1 pecsenyekacsa (3,5-4 kg)
- 2 citrom
- 1 narancs
- 1,5 tk. kínai ötfűszer keverék
- 2 tk. só
- 2 tk. reszelt citromhéj
- 3 ek. méz
- 1 tk. szárított kakukkfű
- 1 fej hagyma
- 1 ek. víz
- 2 ek. zsír
Első lépésben az egész kacsát tisztítsd meg és készítsd elő. A belsőségeket szedd ki, kapard ki a hasüreget, szokott benne maradni némi belsőség. Ha sok zsírja van, nyugodtan vágj le belőle egy darabot, süsd ki tepertőnek, és a kisült zsírját használd kacsazsírként. A mellét és a combját enyhén irdald be.
- A sütőt melegítsd be 240 fokra, vagy légkeveréssel 220 fokra.
- Egy tálkában keverd össze a kínai ötfűszer keveréket, a sót és borsot, valamint a reszelt citromhéjat. A kacsát kívülről-belülről dörzsöld be a fűszerekkel. A hasüregbe tedd bele a meghámozott citromokat és narancsot, és hagyd 15-30 percig a száraz fűszerekben pácolódni.
- Közben tisztítsd meg és vágd félbe a hagymát, valamint egy tálban keverd össze a mézet, a kakukkfüvet és 1 teáskanál vizet.
- Egy nagy serpenyőben forrósíts fel 2 kanál zsírt. A kacsa mellét nyomd bele a forró zsírba úgy, hogy a lábainál tartod. Kb. 1-1 percig süsd mindkét mellét. Ezt a lépést elhagyhatod, enélkül is finom lesz a karácsonyi kacsa, csak így ropogósabb lesz a bőre a mellén.
- Helyezd a kacsát mellével lefelé egy tepsibe, tedd mellé a hagymát. Kend meg a tetejét a mézes-kakukkfüves keverékkel.
- Tedd a kacsát a sütőbe, és süsd 10 percig a beállított 240 fokon (légkeveréssel 220 fok).
- Tekerd le a hőmérsékletet 190 fokra (légkeverésnél 170 fokra), és süsd a kacsát másfél órát. Közben 10-15 percenként locsold a kisült zsírral, és egyszer-kétszer öntsd le róla a zsírt, nagyon sok lesz alatta. Ha esetleg nagyon barnulna, akkor takard be fóliával.
- Fordítsd meg a kacsát, és mellével felfelé süsd még 30 percig. Most is locsold 10-15 percenként a kisült zsírjával.
- Vedd ki a sütőből, és letakarva pihentesd 30 percig.
Ez fűszeres-szaftos kacsazsír, önmagában nem tudod használni. De a későbbi ünnepi fogásoknak, például pirított zöldségeknek kellemes ízt kölcsönöz.
Karácsonyi kacsa tálalása
Mint minden egybesült szárnyas, ez a karácsonyi kacsa is közvetlenül sütés után tálalandó, melegen és frissen, egészben. Hogy pontosan tudd tálalni, érdemes a sütés és pihentetés idejével (összesen 2 óra 40 perc) visszaszámolni a tálalás idejétől. A fűszerezést akár előző nap is megcsinálhatod, és a kacsát a hűtőben tárolhatod. Köretként a kacsához leginkább párolt lila káposztát szoktak kínálni, ez a karácsonyi asztalon is kiváló és nagyon finom is. Természetesen sült krumpli, hagymás tört burgonya, de akár édesburgonya vagy kelbimbó is kiváló köret hozzá. Egy igazi ünnepi asztalon különösen jól mutat, ha többféle körettel kínálod. A karácsonyi kacsa szervírozása részben ízlés kérdése is. Az egyben az asztalra tett sültből mindenki vághat, vagy a házigazda kínálja a vendégeket. De akár a pultnál is felvágható, így az asztalnál már csak mindenki a saját adagját kapja meg. Mindenképpen vágd le a két mellét és a két combját, ezek akár egyenként 2-2 főnek is elegendőnek lehetnek, különösen több fogás esetén. A mellét szeletelve is szervírozhatod. A további részeket ízlés szerint fogyaszthatjátok.
Kacsa és libasült
Hozzávalók:
- 1 kacsamell
- 4 kacsacomb
- 1 libamell
- 2 libacomb
- 2 tk morzsolt majoránna
- 1 tk kakukkfű
- 2 dl száraz fehérbor
- ízlés szerint őrölt fekete bors
- ízlés szerint só
A combokat és a mellet sóval, borssal bedörzsölöm, a húsos felét fűszerezem majoránnával és kakukkfűvel. Egy tepsibe egymás mellé rakom a húsokat, aláöntöm a bort. Alufóliával lefedve, 200 fokon 80 percig sütöm, majd a fóliát levéve, még 15 perc alatt ropogósra sütöm a bőrét.
Sült zöldséges birsalma köret
Elkészítési idő: 80 perc
Hozzávalók: 8 adag
1 kg birsalma
50 dkg burgonya
2 db sárgarépa
2 db fehérrépa
10 dkg dió
5 dkg vaj
1 kávéskanál szerecsendió
őrölt bors
só
Egy magas falú tepsi alját kivajazom és meghámozott, 1 centi vastag krumpli karikákat rakok az aljára, sózom, borsozom.
A megtisztított répákat is 1 cm vastagra szeletelem és elrendezem a krumplin, ezt is sózom, borsozom.
A birset alaposan megmosom, negyedelem, kivágom a magházat, kisebb darabokra vágom és citromsavas vízben tartom addig még feldarabolom az összeset, majd elhelyezem a tepsiben. Megszórom őrölt szerecsendióval, de finomabb ha frissen reszelem rá.
A diót durvára vágom, vagy műanyag fóliával befedve klopfolóval összetöröm. Rászórom a birsre, sózom, a maradék vajat rámorzsolom a tetejére és lefedem alufóliával.
200 fokos kemencébe tolom és 1 óra alatt készre sütöm.
Sültek mellé kiváló, sós, pikáns köret.
Omlós, ropogós kacsamell mandarinmártással recept
Hozzávalók:
- 2 kacsamell
- só
- őrölt bors
A mandarinmártás hozzávalói:
- 5 mandarin
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- 1 ek balzsamecet
- 1/2 dl eperbor
- kevés frissen őrölt csili
- 1 ek mustár
A kacsamellet a bőrös felén beirdaltam, megsóztam, a húsos oldalán megborsoztam frissen őrölt, durva borssal. Éjszakára betettem a hűtőbe.
Másnap a bőrös felén kezdtem sütni, majd 3 perc múlva megfordítva a húsos felét is sütöttem 5 percig fedő alatt. Ezután sütőtálba rakva, kevés vizet alá öntve fólia alatt, előmelegített sütőben a bőrös felével felül, 20 percig sütöttem.
A sütés végén a fóliát levéve hagytam kicsit a bőrét pirulni.
Mandarinmártás
A serpenyőben maradt kacsazsíron a fokhagymát kicsit megdinszteltem, majd felöntöttem eperborral és 1 kanál balzsamecettel, hozzáadtam a mandarin gerezdeket. Nagyon rövid párolás után, mikor a mandaringerezdek kicsit megduzzadtak, őröltem rá kevés csilit, és a mustárral együtt összeforraltam. (3 perc)
Az ezalatt pihentetett kacsamelleket felszeleteltem, és a párolt, mustáros mandarinmártással tálaltam.
Tejszínes kacsaszárnytő
- 8 db kacsaszárnytő
- 2 ek kacsazsír
- 1 db vöröshagyma
- 1 db paprika
- 1 dl rozé bor
- 1 ek vargánya gombapor
- 1 kávéskanál zsálya
- 1 kávéskanál oregáno
- 3 dl tejszín 30%-os
- frissen őrölt bors
- só
Elkészítése:
A vöröshagymát és paprikát kockára vágom és a zsíron megdinsztelem. Rádobom a megtisztított szárnytöveket, sózom, borsozom, megszórom zsályával, oregánóval, gombaporral, aláöntöm a bort és a hús puhulásáig fedő alatt párolom. A közben elfőtt levet kevés vízzel pótolom. Ha a hús megpuhult, beleöntöm a tejszínt, megforralom és tálalom.
Aszalt szilvával töltött kacsa
- 1 konyhakész pecsenyekacsa, kb. 1,8 kg
- 2 teáskanál só
- 1/2 teáskanál bors
- 250 g magozott aszalt szilva
- 1/4 l vörösbor
- 500 g alma
- 2 evőkanál citromlé
- 1/4 l húsleves
- 4 evőkanál olaj
A kacsát megmossuk, megszárítjuk, és kívül-belül sóval, borssal bedörzsöljük. Az aszalt szilvát vörösborban addig pároljuk, amíg felszívja a levet. A meghámozott almákat nyolc részre vágjuk, kimagozva összekeverjük a citromlével, majd az asztalt szilvával is, és ezzel megtöltjük a kacsát. Olajat forrósítunk, és a kacsára öntjük. Előmelegített sütőbe rakjuk, és időnként meglocsoljuk húslevessel. Nagyjából másfél-két óra alatt készre sütjük. Az utolsó tíz percben a maradék tölteléket is a tepsibe rakjuk. Párolt lila káposzta, sült alma, burgonya illik mellé.
Kacsasült, batáta chips, baconbe tekert sütőtök, mézes alma
Kacsasült
- 4 db kacsacomb
- só ízlés szerint
- 2 dl víz
Batáta chips
- 4 db édesburgonya
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek napraforgó olaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Baconbe tekert sütőtök
- 20 dkg sütőtök (8 kis korong)
- 8 szelet bacon
Fűszeres-mézes alma
- 4 db alma
- 1 ek barna cukor
- 1 ek méz (ízlés szerint)
- 1 csipet só
- fahéj ízlés szerint
- ánizs ízlés szerint
- 1.5 dl fehérbor
- 2 dkg vaj
Elkészítés
Kacsasült
Batáta chips
Baconbe tekert sütőtök
Fűszeres-mézes alma