Híres ételnevek híres emberek nevével
Újházi Ede ( Újházi tyúkhús leves)
Újházy-tyúkhúsleves recept
Hozzávalók:
- 1 db körülbelül 2 kg-os tyúk
- 30 dkg sárgarépa
- 20 dkg fehérrépa
- 20 szem egész bors
- 15 dkg cérnametélt
- 10 dkg zeller
- 10 dkg karalábé
- 10 dkg gomba
- 10 dkg karfiol
- 10 dkg zöldborsó
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- csipetnyi sáfrány
- csipetnyi őrölt gyömbér
- só
Elkészítés menete:
Teük bele az egész csirkét egy fazékba, és engedjük fel háromnegyedéig vízzel. Forraljuk fel, hogy a hús puhulni kezdjen, de a habot folyamatosan szedjük le róla.
A répákat, a zellert, a karalábét és a karfiolt tisztítsuk meg és daraboljuk fel, majd tegyük a levesbe. A gomba héját is húzzuk le, vágjuk kisebb darabokra, és a zöldpaprikával, a paradicsommal, a meghámozott, de egész hagymákkal és az összekötözött petrezselyemmel szintén tegyük a levesbe.
Szórjuk bele a sáfrányt, valamint a gyömbért, sózzuk meg ízlés szerint, majd vegyük egészen alacsonyra a lángot, és lassú tűzön egy-másfél órán keresztül hagyjuk főni. Amikor a hús már puha, vegyük ki, csontozzuk ki és csíkozzuk fel, majd így tegyük vissza a levesbe, de ne főzzük tovább.
A levesből vegyünk ki egy merőkanálnyi levet, hígítsuk fel vízzel, és ha forr, főzzük ki benne a cérnametéltet. Ha jó a tészta, szűrjük le, és tálaljuk tányérokban. Ezután már lehet is szedni belőle.

Rigó János (Rigó Jancsi torta)
Rigó Jancsi torta recept
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- 7 tojás
- 7 dkg kakaó
- 5 dkg mogyoró
- 1 zacskó vaníliás cukor
- csipet só
Hozzávalók a töltelékhez, mázhoz:
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg kakaó
- 15 dkg étcsokoládé
- 10 dkg vaj
- 7 dl tejszín
- kevés zselatinpor
A tojásokat válaszuk ketté. A sárgákat a cukorral verjük habosra. Szitáljuk bele a vaníliás cukorral vegyített lisztet és a kakaót. A fehérjét verjük kemény habbá, majd a mogyoróval egyetemben óvatosan forgassuk bele a kakaós masszába. Öntsük egy kivajazott, kilisztezett tortaformába, majd előmelegített sütőben süssük meg. Amíg a tortalap kihűl, készítssük el a tölteléket. A tejszínt alaposan verjük fel, és szitáljuk bele a kakaóval összekevert porcukrot, majd adjuk hozzá a zselatint, amit a csomagoláson lévő utasításnak megfelelően készítettünk el. Tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen.
A tésztát vágjuk félbe, és kenjük meg a hideg töltelékkel. Az étcsokit daraboljuk fel, adjuk hozzá a vajat, és gőz felett olvaszuk meg. A fazekat vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni, majd vonjuk be vele az egész tortát. Több rétegben vigyük rá fel, egészen addig, míg vastag, szilárd réteget nem kapunk. Néhány órára tegyük hűtőbe, hogy megszilárduljon.

Rákóczi Jánosnak, a 20. század első felében élt és dolgozott szakácsmesternek és cukrásznak az alkotása volt ez a páratlan édesség ( Rákóczi túrós)
Rákóczi túrós recept
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 6 dkg cukor
- 2 tojás
- 1 dl tejföl
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- csipetnyi só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 15 dkg cukor
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 5 dkg mazsola
- 3 tojás
- 1 dl tejföl
- 1 citrom
Hozzávalók a tetejéhez:
- 10 dkg porcukor
- 4 tojás
A lisztet, a szódabikarbónát, a sót, a vajat, a tojások sárgáit, illetve a tejfölt gyúrjuk jól össze. Tegyük hűtőbe egy órára. A töltelékhez való tojások sárgáit a cukorral keverjük habosra. Morzsoljuk bele a túrót, majd keverjük össze a tejföllel, a mazsolával, és reszeljük bele a citrom héját. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, és óvatosan forgassuk bele a citromos masszába.
A tésztát nyújtsuk ki 1-1,5 centi vastagra, és fektessük egy kivajazott, kilisztezett, közepes méretű tepsibe. Szurkáljuk meg a tetejét villával, és süssük 10 percig. Vegyük ki, és kenjük meg a túrós töltelékkel. Tegyük vissza, és még 20 percig süssük. Eközben a tetejéhez való tojásfehérjéből verjünk kemény habot, majd keverjük hozzá a porcukrot. Amikor letelt a 20 perc, megint vegyük ki, és kenjük rá a túrós rétegre a porcukros masszát. Tegyük vissza, és süssük néhány percig. Végül vegyük ki, ha pedig kihűlt, vizes késsel szeleteljük.

Hazánkban elsőnek egy Oroszi Sándor nevű cukrász készítette el, a magyar elnevezése innen ered ennek a finomságnak. Az utolsó betű elhagyása, tehát csupán a szájhagyomány műve. ( Orosz krémtorta)
Orosz krémtorta recept
Hozzávalók a piskótához:
- 30 dkg liszt
- 30 dkg cukor
- 12 kanál forró víz
- 6 tojás
- 1 csomag sütőpor
Hozzávalók a krémhez:
- 20 dkg cukor
- 9 dl habtejszín
- 5 tojássárgája
- 4,5 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag mazsola
- 1 csomag zselatin
- rumaroma
Elkészítés menete:
A lisztbe szórjuk bele a cukrot és a sütőport. A tojásokat válasszuk ketté, adjuk hozzá a sárgákat és a forró vizet, és keverjük simára a tésztát. A fehérjéből verjünk kemény habot, és óvatosan forgassuk a piskótába. Egy kivajazott, liszttel megszórt tortaformába öntsük bele a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük aranysárgára.A krémhez a tojássárgákat, a cukrot és három deci tejet keverjük össze egy lábasban. Főzzük fel, majd vedd le a tűzről, és szitáljuk bele a vaníliás cukrot. A zselatint olvasszuk fel a maradék tejben, és keverjük a krémhez. A tejszínt verjük fel, és amikor a krém kihűlt, keverjük hozzá. A mazsolát áztassuk rumaromába 10-15 percre. Amikor a piskóta kihűlt, és kiszedjük a tortaformából, vágjuk három részre. Kenjük meg a rétegeket a krémmel, és szórjuk meg mazsolával. Vonjuk be a torta külsejét is a krémmel, ízlés szerint szeletelt mandulával is hintsük meg az oldalát.
Tegyük be a hűtőbe néhány órára, majd ha megdermedt, vegyük ki, és díszítsük ki csokoládé- vagy gyümölcsdarabokkal, esetleg még több tejszínhabbal.
Márai Sándor (Márai palacsinta) mely késöbb Gundel palacsintaként ismert meg a közönség. Anekdóta: A Gundel palacsinta valójában Márai palacsintaként látta meg a napvilágot, amikor a híres író egy premierjét követő bankettre rendelt ilyet Gundel Károly éttermében, felesége receptje alapján. A tulajdonosnak annyira megtetszett az édesség, hogy felvette az étlapra is, a fent említett néven. Amikor a Márai család a kommunizmus elől külföldre szökött, Gundel kénytelen-kelletlen a saját nevére vette a palacsintát, mert az nem viselhette tovább az író nevét. Az eredeti, Márai-Gundel palacsinta, ellentétben a ma hitelesnek gondolt változattal, még nem lángolt és igen határozott rum íze volt.
Gundel palacsinta recept
Hozzávalók a palacsintához:
- 30 dkg liszt
- 3 dl tej
- 3 evőkanál vaj
- 2 tojás
- 1 dl szódavíz
- 1 csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 10 evőkanál darált dió
- 5 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál mazsola
- 1 dl rum
- 1 dl tejszín
Hozzávalók a mártáshoz:
- 5 dkg étcsokoládé
- 4 evőkanál porcukor
Egy egész tojást és a másik sárgáját a liszttel, a sóval, a tejjel és a szódával keverjük simára. Az elkészült masszából készítsünk palacsintát. A diót a cukorral, a mazsolával, a rummal és a tejszínnel keverjük össze. Töltsük meg vele a palacsintákat. Az étcsokit a porcukorral olvasszuk meg, majd hagyjuk lehűlni. Tálaláskor csak melegítsük fel, és öntözzük meg vele a palacsintát.

Kossuth Lajos (Kossuth kifli)
Kossuth kifli recept
Hozzávalók: 350 g liszt,
200 g margarin vagy vaj,
60 g porcukor,
1 db citrom,
3 db tojássárgája,
1 csomag sütőpor
Töltelékhez:
200 g dió,
250 g porcukor,
3 db tojásfehérje
Elkészítés:
A lisztet a porcukorral és a sütőporral összekeverjük, hozzáadjuk a vajat, a citrom kifacsart levét és a három tojás sárgáját jól eldolgozzuk, majd rövid ideig pihentetjük. A kapott tésztát félujjnyi vastagra kinyújtjuk, a lapot háromszög alakú darabokra vágjuk. Elkészítjük a töltelékeket: a tojásfehérjéket a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az őrölt diót. A tésztadarabokat betöltjük, kiflikké sodorjuk, felületét tojással megkenjük, és tört dióval megszórjuk. Előmelegített sütőben kisütjük. Miután kész porcukorral meghintve tálaljuk.
A Cultura Magazin cikke csak engedéllyel másolható.

Dobos C. József (1847-1924) híres pesti cukrászmester volt. (Dobos torta)
Dobos torta recept
Hozzávalók 8 személyre
TÉSZTA
- 30 dkg liszt
- 12 db tojás
- 24 dkg porcukor
- 1 cs. sütőpor
- 10 dkg margarin
CSOKIKRÉM
- 7 db tojás
- 25 dkg cukor
- 30 dkg étcsoki (tortabevonó)
- 5 dkg kakaópor (cukor nélküli)
- 50 dkg margarin (szobahőmérsékletű) + 20 dkg porcukor
TETEJÉRE PIRÍTOTT CUKOR
- kb. 18 dkg cukor
- 1 kk. margarin
Elkészítés:
Előkészület:
Először a sütőpapírból vágjunk ki 8 db., kb. 35x40 cm-es téglalapot. Mind a 8 db téglalap közepére rajzoljuk rá a tortasütő kerületét (az én tortasütőm 26-cm).
Tészta:
A tészta hozzávalóit kétfelé osztjuk. Először 4 tésztalapot sütünk meg, utána megint 4 tésztalapot, összesen tehát 8-at.
A 6 db tojást szétválasztjuk. A 12 dkg porcukornak kb. a felével a tojássárgáját habosra kikeverjük. A tojásfehérjét a porcukor másik felével kemény habbá verjük, és óvatosan belekeverjük a felvert habba a cukros tojássárgáját. A fél csomag sütőport elkeverjük a 12,5 dkg lisztbe és óvatosan, "levegősen" belekeverjük a cukros-tojássárgás kemény habba, majd végül az 5 dkg olvasztott margarint is hozzáadjuk. Az egészet keverjük jól össze.
Az egyik megrajzolt kör közepére egy spatula segítségével rákenjük a tésztamasszát. (Most ezt a mennyiségű masszát 4 egyenlő részre kell elosztani).
Egy tepsinek a hátuljára (tepsim mérete:30x33 cm) ráhelyezzük a megkent sütőpapírt, és előmelegített sütőben, 200 fokon, kb. 8-10 perc alatt megsütjük a tésztát. Amíg sül, addig a második körre már kenjük is a következő tésztamasszát. Ha megsült, kivesszük, és azonnal mehet be a sütőbe a következő adag ... és így megy tovább, míg meg nem sül mind a négy lap tésztánk. A megsült és langyos tésztalapokról közben pedig óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt.
A megmaradt tészta hozzávalóiból megint készítünk a leírtak alapján egy piskótaszerű tésztát, és a többi 4 kör alakú tésztát is megsütjük.
Krém:
A 7 db egész, felvert tojást 25 dkg cukorral - gőz fölött -, állandó keveréssel "megfőzzük" (kb. ez 10 perc), majd beletesszük a széttördelt csokidarabkákat. Ha elolvadtak, akkor beletesszük a kakaóport, és addig kevergetjük, míg az egész besűrűsödik, majd félretesszük hűlni.
A margarint a porcukorral habosra kikeverjük, majd a KIHŰLT csokikrémhez adjuk, és robotgéppel szép simára kikeverjük az egészet.
Egy tésztalapot félreteszünk, és a többit szép sorban egyenletesen megkenjük a csokikrémmel és egymásra rakjuk. (De hagyjunk a krémből a torta oldalára és a díszítéshez!)
Egy lábosban a 18 dkg cukrot, állandóan kevergetve megolvasztjuk, majd ha már megolvadt, félrehúzzuk és beletesszük az 1 kk. margarint, és jól átkeverjük.
A félretett tésztalapot azonnal egyenletesen leöntjük a megolvasztott cukorral, és utána egy kés vastagabb peremét áthúzzuk egy margarinon (hogy ne ragadjon), majd bejelöljük a csíkokat, hogy hány szeletes legyen a torta. (Én 8 szeletesre vágtam, de persze lehet több is.) Utána a kés éles részét áthúzzuk a margarinon, és ahol bejelöltük a csíkokat, ott felvágjuk a cikkeket.)
A torta legtetejére tesszük a pirított cukorcikkeket, bevonjuk a maradék csokikrémmel a torta oldalát, és mindenki ízlésének megfelelően díszítheti a tortát.
Sok sikert a torta elkészítéséhez!
Jó étvágyat!

Esterházy család tortája bár a mai napig folynak a találgatások (Esterházy torta)
Esterházy torta recept
Hozzávalók 12 szelethez
TÉSZTA
- 10 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- 6 tojás
- 5 evőkanál darált dió
- 1 csipet só
- 1 citrom héja
KRÉM
- 20 dkg vaj
- 6 tojássárgája
- 4 evőkanál cukor
- 4 dkg dió
- 2 dl tej
- 2 g étkezési keményítő
- rumaroma
DÍSZÍTÉS
- 20 dkg fehér csoki
- 10 dkg étcsoki
- 8 dkg dió
Elkészítés:
A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjéket egy csipet sóval verjük kemény habbá. Majd fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, a citrom reszelt héját, kicsit később a darált diót, végül óvatosan, több részletben a lisztet is. Ha a massza homogén, rakjuk egy sütőpapírral bélelt, közepes méretű tortaformába. Egyengessük el jól, és előmelegített sütőben 180 fokon, körülbelül 20 perc alatt süsd meg tésztát.
A krémhez a tojássárgákat keverjük szinte fehéredésig a cukorral, adjuk hozzá a keményítőt. A tejet kezdjük melegíteni egy lábasban, majd fokozatosan öntsük bele a tojásos masszát, és állandóan kevergessük. Akkor jó, ha olyan sűrű, mint a puding. Vegyük le a tűzről, és ha félig kihűl, dolgozzuk hozzá a vajat, a diót, tegyünk bele ízlés szerint rumaromát.
Állítsuk össze a tortát. A piskótát vágjuk négy-hat részre. Alulra egy lap kerül, rá szépen elegyengetve a krém. Folytassuk tovább így, egészen addig, amíg el nem fogy a tészta. Arra ügyeljünk, hogy jusson krém a torta oldalára is. Végül olvasszuk fel a fehér csokit, kenjük egyenletesen a torta tetejére, majd csorgassuk rá az étcsokoládét, és egy fogvájó segítségével rajzoljunk mintát. Gyorsan kell dolgozni, mert a csoki hamar megköt. Végül a tészta oldalára szórjunk darált diót. Tegyük a hűtőbe, és pihentessük legalább két órát.

Jókai Mór a Gundel étteremben született tejfölös csülkös bablevesre rá sem ismerne, annyira különbözik mostanra attól, amit ő szeretett. ( Jókai bableves)
Jókai bableves recept
Hozzávalók:
- 70 dkg füstölt csülök
- 2 pár debreceni kolbász
- 20 dkg szárazbab
- 3 szál fehérrépa
- 5 szál sárgarépa
- 1 zeller
- 1 vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 dl tejföl
- 5 dkg liszt
- 1 tojás
- fűszerpaprika
- olaj
- só, bors
Elkészítés menete:
A babot egy éjszakára áztassuk be, így sokkal finomabb lesz. A csülköt a babbal együtt tegyük fel főni körülbelül két és fél liter vízben, majd kezdjük el megpucolni a zöldségeket. Amelyikkel készen vagyunk, adjuk hozzá a leveshez, majd jöhet a kolbász is. Lassú tűzön főzzük az egészet addig, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ha ez megvan, szedjük ki mindent, a babot hagyjuk a lábasban.
Kockázzuk fel a csülköt, karikázzuk fel a kolbászt, majd készítsünk rántást a hagymából, lisztből, fokhagymából és a fűszerpaprikából - amikor az utóbbit adjuk hozzá, vegyük le az edényt a tűzről. Ha kész a rántás, mehet a levesbe, majd a többi összetevőt is hozzáadhatjuk. Végül készítsük el a csipetkét tojásból, egy pici sóval és liszttel, szaggassuk bele, várjuk meg, amíg megfő, és már kész is.
