Hamburger
Hamburger
A hamburger története a távoli múltba nyúlik vissza. Feltételezések szerint az ázsiai lovas nomádok jöttek rá elsőként, hogy a fűszerezett darált marhahús sokáig eltartható. A vándorló életmód mellett vermeket ugyanis nem használhattak.
Oroszországban a nomád tatárok honosították meg ezt a fajta fasírtot. Innen a pogromok során elkergetett zsidók terjesztették el Németországban a 19. században, ahol félbevágott zsemlébe téve kezdték el fogyasztani. Ezt a gyorsan elkészíthető és fogyasztható "szendvicset" a német bevándorlók vitték át Amerikába. Az 1904-es St. Louis-i világkiállításon ismerte meg a szélesebb közönség, már mint "hamburgert", vagyis hamburgi ételt. Ugyanezen a kiállításon lett népszerű a hot dog (és egyébként a fagylalttölcsér is), de maga a virslis étel már az 1860-as években megjelent Németországban. Vagyis ezt is a német bevándorlók hozták magukkal. Az elnevezés szintén Németországból ered, ahol a közvélekedés úgy tartotta, hogy a virsli kutyahúsból készül. A hot dogot az 1880-as években egy St. Louis-i vendéglős kezdte árulni a baseballpálya vendégeinek, akik így evés közben is tudtak szurkolni csapataiknak. Az 1920-as években azután jelentősen megnőtt a személygépkocsik száma, és a fehér, autótulajdonos középosztály valóságos népvándorlást indított el keletről a nyugati part felé. Ekkor szaporodtak el nyugaton az országutak mentén az autós gyorséttermek, amelyek főként hamburgert, illetve hot dogot árultak.
forrás: Lőrinc László: Életmódtörténet: Anyagi kultúra 1500-tól napjainkig
Empire- burger
4 zsemlét félbevágunk. Az alsó felét majonézzel, kechuppal bekenjük. Felváltva helyezzük rá a sajtszeleteket, a salátalevelet, a paradicsomszeletet. A petrezselyem kerül legfölülre, majd a zsemlét tetejével fedjük le.
Italo-burger
Három szelet pirított fehérkenyeret felváltva megkenünk ketchuppal és remoulade-dal. Közé tesszük a vegetáriánusok kedvenceit: paradicsomot, gombát, zsályát, petrezselymet, főtt tojást, és a sajtot.
Cliquen- burger
Egy baguettet hosszában kettévágunk. Az alsó felét joghurtos majonézzel kenjük meg, majd apróra tépett salátalevelet, 5 megpirított hamburgert , paradicsomszeleteket, hagymakarikákat és uborkaszeleteket teszünk közé. A baguette felső részét belülről ketchuppal kenjük meg.