Érdekes levesek
Míg e blogomat előkészítettem és készítem. Sok könyvet, újságot is átlapoztam,hogy érdekes ételek után kutassak. Kezembe akadt egy könyv a Nagy Háború (1914-1918) konyhája címmel. Hála az internet világának viszont hamarabb megleltem-e könyvet és a cikk végén be is fogom linkelni. Aki akarja olvassa el. Megéri is meg sok jó dolgot is tartalmaz amit fellehet használni. Pár leveset fogok felsorolni és hozzá a recpetet. Ne felejtsük el, hogy háborúban sem a katonáknak sem akik otthon maradtak nem volt sok pénzük és igen kreatívnak kellett lennie aki otthon maradt, s hogy eltudja látni a családját. Nem ok nélkül modják, hogy a Magyarok mindent megoldalnak és jó a kreativitásuk. Jó olvasást kívánok.
Rántott reszelt leves
Híg rántott levessel feleresztünk pirított reszelt tésztát, melyet tojással keményre gyúrunk és kis aprított vöröshagymával együtt zsíron megropogtatunk. Zöld petrezselymet is vágjunk a rántásba.
Kaszáslé
Füstölt húst puhára főzünk, kevés liszt és tejföllel behabarjuk, kis tormát reszelünk bele és tojássárgájával belekeverve tálaljuk. Miután a benne főtt húst apróra metszve hozzá tettük. Kis citrommal savanyítva adjuk.
Árpakása leves
Ulmi árpakását kevés zsíron és petrezselyem zöldjén megpárolunk húslével vagy vízzel. Kellő mennyiségű vízzel tojássárgával kevert tejföl fölé tálaljuk és pár csöpp citromlevet facsarunk bele.
Arány: 1 deci árpakása, 1 liter víz vagy leves, 1 evőkanál olvasztott zsír, 1 tojássárga és 1 deci tejfel. Finomabb, ha szitán áttörjük, mielőtt a tojással behabarnók.
Fűleves
Április, májusban legjobb. A cicfark, libaviráglevél, sóska, spenót, saláta és vad csalán zsenge hajtásait kis ibolyalevél és 1-2 virágjával együtt apróra vágjuk. 6 személyre 2 deci legyen a vagdalék. Vajban vagy zsírban megpároljuk, húslével vagy vízzel fölereszt-jük és tejföllel, tojássárgával behabarva, betálaljuk. Ha behabartuk a tojással, nem szabad többé a tűzhöz tenni, mert a tojás összetúrósul melegen.
Pirított daraleves
A darát óvatosan zsírral vagy zsír nélkül szép világosbarnára megpirítjuk, aztán vízzel felöntjük, ezzel jól felfőzzük. De nagyon ügyeljünk, nehogy megcsomósodjon. Aztán kevés zöld petrezsely-met apróra vágunk és belé főzzük. Lehet ezt a levest rántással is készíteni. Ez esetben előbb világosbarna rántást kavarunk, apróra vágott hagymával együtt, aztán vízzel felöntjük, megsózzuk, vé-gül kevés darát főzünk be. De nagyon keveset adjunk belőle, mert különben hamar megsűrűsödik.
Parajleves
A megszedett, szárától megtisztított parajt megpároljuk, szitán át-törjük, kevés rántással sűrítjük. Aztán annyira feleresztjük, amint azt ízlésünk megköveteli. Pirított kenyérkockákkal tálaljuk.
Rizsleves májjal
A megmosott rizst sós vízben puhára főzzük, de szétfőnie nem szabad. Aztán külön megfőtt vagy nyersen megreszelt májat keverünk belé és ezzel még kissé főzzük. Ha darabosabban szeretjük, a májat külön kell megfőzni, aztán megvagdalva hozzá keverni. Savanyú tejfölt is adhatunk bele vagy vékony, világos rántást.
Maggileves gombóccal
A leveskockát forró vízben inkább feloldjuk, mint főzzük, aztán darából, tojásból és kevés zsírból gombócot készítünk, a levesben puhára főzzük. De ne legyen ritka a tészta, mert különben széthull.
Böjti leves
1 sárgarépát, 1 karfiolt és 1 kelkáposztát apróra felvágunk, 5 deka cukrot szép sárgára pirítunk s a felvágott zöldséget beletéve, puhára pároljuk, 2 liter vízzel felöntjük, sót, borsot és 10 deka kukoricalisztet teszünk bele, 1 óráig főzzük, ha megfőtt, szitán áttörjük s tálalás előtt a következő tésztát tesszük bele: 20 deka kukoricalisztet 4 deci forró sós vízbe sűrűre befőzünk; ha kihűlt, egy dió nagyságú vajat, 1 egész tojást teszünk hozzá, táblán kinyújtva, kis pogácsákat szaggatunk belőle és zsírral kikent, kilisztezett pléhen sütjük.
forrás: https://docplayer.hu/107143410-A-nagy-haboru-konyhaja.html