- 4 nagy édesburgonya
- olívaolaj
- 8 szelet baconszalonna, felkockázva
- 125 g cheddar sajt
- 4 tavaszi hagyma, apróra vágva
- 1-2 csilipaprika, apróra vágva
- 30 dkg sütőtök (pucolva, kockázva)
- 1 db leveskocka
- 10 dkg vaj
- 2 dl tejszín
- 1 dl narancslé (ez elhagyható)
- kakukkfű
- ételízesítő
- bors
- őrölt szerecsendió
- tökmag
- tökmagolaj
- A tököt a vajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a leveskockát.
- Felöntjük 2 dl vízzel, majd addig pároljuk, amíg szétesik. Ekkor botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a narancslevet, a fűszereket, majd a tejszínt.
- Felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 8 dl levest kapjunk. Még egyszer összeforraljuk, és el is készült a leves.
- Forrón tálaljuk pirított tökmaggal és tökmagolajjal.
- 25 dkg tarkabab
- 5 dkg hajdinaliszt
- 1 evőkanál tökmagolaj
- só
- babérlevél
- frissen őrölt bors
- A babot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap 1 liter vízben feltesszük főni. Sóval, babérlevéllel ízesítjük. Ha megpuhult, leszűrjük, de a főzővizet nem öntjük ki.
- A hajdinalisztet szárazon megpirítjuk.
- A babot burgonyanyomóval kissé összetörjük, majd összekeverjük a pirított liszttel. Felöntjük egy pohárral a bab főzővizéből és összefőzzük (ízlés szerint több vizet is önthetünk hozzá).
- A babpürét tányérokba szétosztjuk, tökmagolajjal meglocsoljuk és meghintjük frissen őrölt borssal.
- 4 db burgonya (nagyobb)
- 2 evőkanál kukoricadara
- 1 teáskanál szezámmag
- 1 kk fűszerpaprika (őrölt)
- 2 gerezd fokhagyma
- rozmaring ízlés szerint (friss)
- 2 ek olívaolaj
- ételízesítő ízlés szerint
A tésztához
175 g mandulaliszt vagy darált mandula
- 175 g porcukor
- 1 tojásfehérje
- 4 tojás
- 100 g vaj
- 60 g (3 ek.) liszt
- Ízlés szerint kandírozott gyümölcsök
- A mázhoz
- 150 g porcukor
- 4-5 evőkanál citromlé
- 50 g szeletelt mandula
- Melegítsd be a sütőt 210 fokra.
- Szitáld egy tálba a tésztához szükséges porcukrot, és keverd össze a darált mandulával.
- Add hozzá a tojásfehérjét, és keverd el amennyire lehetséges.
- Folyamatos keverés mellett add hozzá a tojásokat egyenként.
- Add hozzá a szobahőmérséklettű vajat, majd a lisztet. A liszttel már ne keverd sokáig, inkább csak egy spatulával dolgozd bele a tésztába.
- Ha kandírozott gyümölcsöket is teszel a tésztába, akkor ennél a pontnál add hozzá és keverd el.
- Öntsd a tésztát egy kilisztezett tortaformába, és tedd a 210 fokos sütőbe.
- Süsd 10 percig, majd vedd le a hőmérsékletet 180 fokra. Süsd még kb. 10 percig, amíg a tészta széle elválik a formától, és egy villát beleszúrva teljesen száraz marad. Vedd ki a sütőből, és hagyd a tésztát teljesen kihűlni.
- A mázhoz szitáld a porcukrot egy tálba. Add hozzá a citromlevet, és keverd egyneművé. Egészen sűrű, épphogy csak kenhető szirupot kell kapnod, ami kenhető de nem folyik. Szükség szerint adj hozzá citromlevet vagy porcukrot, hogy megfelelő állagú legyen.
- Egy spatula segítségével kend el a mázat a süti tetején és az oldalán.
- Díszítsd ízlés szerint szeletelt mandulával, vagy akár kandírozott gyümölcsökkel.
- A sűrű máz nagyon hamar megszárad, a sütemény 15-20 perc múlva már tálalható.
Energia
Ha tombol bennünk a fáradtság, és majd leragad a szemünk, azonnal a kávéért nyúlunk, vagy rohanunk a boltba energiaitalért. Pedig számos olyan zöldség és gyümölcs van, amelyből rengeteg energiát nyerhetünk, és még egészségesek is. Az egyik ilyen a banán, amely antioxidánsokban és egészséges szénhidrátokban gazdag, viszont kalóriatartalma alacsony. Ám a belőle nyert energialöket nem tart soká, hiszen a trópusi gyümölcs könnyen emészthető, gyorsan lebomlik.
Töltött édesburgonya
Hozzávalók:
Elkészítés:
Vágja ketté az édesburgonyát, tegye a mikróba, hogy egy kicsit megpuhuljon, utána kaparja ki a közepét. Pirítsa meg a szalonnát, majd keverje össze a sajttal, az édesburgonya húsával, a tavaszi hagymával, a csilivel, és sózza ízlés szerint. Töltse meg a keverékkel az édesburgonyákat, szórja meg sajttal, végül süsse 180 fokon 20-30 percig
TEJSZÍNES SÜTŐTÖK-KRÉMLEVES TÖKMAGOLAJJAL
Hozzávalók:
Elkészítés:
BABGÁNICA
Hozzávalók:
Elkészítés:
Montenegrói tepsis krumpli
Hozzávalók
Elkészítés
Meghámozzuk a krumplit és egyforma darabokra szeljük.
Jól összekeverjük a kukoricadarával, szezámmaggal, pirospaprikával, ételízesítővel és az olajjal, tepsibe tesszük, majd beledobunk 2-3 gerezd fokhagymát és néhány szál friss rozmaringot.
230 fokon sütjük, amíg nem kap aranybarna színt (kb. 45 perc).
Zöldsalátával és tejföllel tálaljuk.
Sütés hőfoka: 230 °C
Sütés módja: alul-felül sütés
Sütés ideje: 45 perc
Kínai omlós szezámmagos csirke, zöldséges pirított tésztával
Hozzávalók
A zöldséges pirított tészta
25 dkg spagetti tészta
1 közepes db sárgarépa
1 közepes db vöröshagyma
4 db káposztalevél
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
50 ml szójaszósz
1 közepes db zöldhagyma
1 ek olívaolaj
A tésztabunda + csirke
10 ek finomliszt (púpos)
1 csomag sütőpor
1 kávéskanál só
250 ml víz
3 evőkanál étkezési keményítő
2 ek napraforgó olaj
700 g csirkemellfilé
só ízlés szerint
3 dl napraforgó olaj
A máz
10 ek méz
8 ek ketchup
4 ek szezámmag
2 ek chiliszósz
Elkészítés
A zöldséges pirított tészta
A hozzávalókból a palacsintatésztánál sűrűbb tésztát készítünk. Legalább 20 percet pihentetjük, hogy dolgozzon a liszt és a folyadék. (Itt megjegyezném, hogy tojás szándékosan nincs benne, mert enélkül marad ropogós sülés után a tésztabunda.)Közben a csirkét 2-3 cm-es kockákra vágjuk, majd sózzuk, és hagyjuk állni kicsit.
A tésztabunda + csirke
Először feldaraboljuk a zöldségeket, hogy minden kéznél legyen. A sárgarépát 3-4 cm-es lapokra, a vöröshagymát először keresztben félbe, majd hosszában 4-6 cikkre. A zöldhagymát is felkarikázzuk szárral együtt, majd a káposztaleveleket is 3-4 cm-es négyzetekre.A tésztát 3 darabba törjük, és egy nagy serpenyőben olívaolajon jól megpirítjuk, kiszedjük, majd a visszamaradt olajon megdinszteljük a répát, hogy kissé roppanós maradjon, kiszedjük, majd ezután beletesszük a káposztát, hagymát, majd pár perccel később a zöldhagymakarikákat is. Sózzuk, borsozzuk (én nem sajnáltam a borsot), visszatesszük a sárgarépát is a serpenyőbe.
Közben lobogó sós vízben kifőzzük a tésztát, majd leszűrjük, és a zöldségekre szedjük. Visszatesszük a tűzre, majd meglocsoljuk a szójaszósszal. Alaposan átforgatjuk, miközben összefőnek az ízek. Lefedjük, és lehúzzuk a tűzről.
A máz
Olajat hevítünk, majd egyesével belemártjuk a tésztamasszába a csirkemell darabokat, és szép pirosra sütjük az összeset, és konyhai papírtörlőre kiszedjük.Az így kapott ropogós bundájú csirkemell falatokat egyesével beleforgatjuk a mázba (a hozzávalókat csak alaposan össze kell keverni), és a zöldséges pirított tésztával tálaljuk.
Fahéjas, cukros mandula
Hozzávalók
2 bögre mandula
1 bögre cukor
0.5 bögre víz
1 csipet só
1 teáskanál fahéj
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítési idő:
20 percElkészítés:
A mandulát üres serpenyőben pirítsd meg, közben rázogasd az edényt. Öntsd a vizet egy lábosba, keverd hozzá a cukrot, a sót, a vaníliát és a fahéjat, majd forrald fel. Amikor elkezd habozni, rakd hozzá a mandulát. Főzd és kevergesd addig, amíg a folyadék el nem párolog, és szirupszerű bevonatot nem képez a mandulákon. Rakd egy sütőpapírral bélelt tepsibe vagy tálcára, és hűtsd ki. Ezt követően is szárítsd fél-egy napig.
Francia pünkösdi mandulatorta
Ez a nagyon finom mandulatorta Franciaország déli részén, Provence-ban hagyományosan pünkösdre készül. De nem csak pünkösdre készíthető: a mandula és a porcukor egy kis citromos mázzal igazi mediterrán édességek ízeit idézi otthon is, ráadásul nagyon egyszerűen elkészíthető módon.
A sütemény neve amúgy a pünkösdhöz kapcsolódik. A colombier magyarul galambdúcot jelent, ezzel utalva a galambra, a szentlélek jelképére, amelynek eljövetelét a kereszténységben pünkösdkor ünneplik.
Hozzávalók:
Ez a recept egy 27 cm-es tortaformához elegendő.
Az eredeti receptben kandírozott gyümölcsdarabokat is tesznek a tésztába, általában kandírozott sárgadinnyét és sárgabarackot. Én végül ezek nélkül készítettem el. Akármilyen formában nagyon finom, és természetesen másfajta gyümölcsöket is használhatsz.
A citromos máz kifejezetten jól áll neki, olyan érzetet kelt, mintha lekvár lenne a süteményben. De ha esetleg ez nem ízlik, akkor a citromlé helyett vizet is használhatsz.
A le colombier-t nagyon gyakran friss eperrel, mint pünkösd idején idénygyümölcssel tálalják.