Energia

    Ha tombol bennünk a fáradtság, és majd leragad a szemünk, azonnal a kávéért nyúlunk, vagy rohanunk a boltba energiaitalért. Pedig számos olyan zöldség és gyümölcs van, amelyből rengeteg energiát nyerhetünk, és még egészségesek is. Az egyik ilyen a banán, amely antioxidánsokban és egészséges szénhidrátokban gazdag, viszont kalóriatartalma alacsony. Ám a belőle nyert energialöket nem tart soká, hiszen a trópusi gyümölcs könnyen emészthető, gyorsan lebomlik.

    Töltött édesburgonya

    Hozzávalók:

    • 4 nagy édesburgonya
    • olívaolaj
    • 8 szelet baconszalonna, felkockázva
    • 125 g cheddar sajt
    • 4 tavaszi hagyma, apróra vágva
    • 1-2 csilipaprika, apróra vágva

    Elkészítés:

    Vágja ketté az édesburgonyát, tegye a mikróba, hogy egy kicsit megpuhuljon, utána kaparja ki a közepét. Pirítsa meg a szalonnát, majd keverje össze a sajttal, az édesburgonya húsával, a tavaszi hagymával, a csilivel, és sózza ízlés szerint. Töltse meg a keverékkel az édesburgonyákat, szórja meg sajttal, végül süsse 180 fokon 20-30 percig

    TEJSZÍNES SÜTŐTÖK-KRÉMLEVES TÖKMAGOLAJJAL

    Hozzávalók:

    • 30 dkg sütőtök (pucolva, kockázva)
    • 1 db leveskocka
    • 10 dkg vaj
    • 2 dl tejszín
    • 1 dl narancslé (ez elhagyható)
    • kakukkfű
    • ételízesítő
    • bors
    • őrölt szerecsendió
    • tökmag
    • tökmagolaj

    Elkészítés:

    1. A tököt a vajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a leveskockát.
    2. Felöntjük 2 dl vízzel, majd addig pároljuk, amíg szétesik. Ekkor botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a narancslevet, a fűszereket, majd a tejszínt.
    3. Felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 8 dl levest kapjunk. Még egyszer összeforraljuk, és el is készült a leves.
    4. Forrón tálaljuk pirított tökmaggal és tökmagolajjal.

    BABGÁNICA

    Hozzávalók:

    • 25 dkg tarkabab
    • 5 dkg hajdinaliszt
    • 1 evőkanál tökmagolaj
    • babérlevél
    • frissen őrölt bors

    Elkészítés:

    1. A babot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap 1 liter vízben feltesszük főni. Sóval, babérlevéllel ízesítjük. Ha megpuhult, leszűrjük, de a főzővizet nem öntjük ki.
    2. A hajdinalisztet szárazon megpirítjuk.
    3. A babot burgonyanyomóval kissé összetörjük, majd összekeverjük a pirított liszttel. Felöntjük egy pohárral a bab főzővizéből és összefőzzük (ízlés szerint több vizet is önthetünk hozzá).
    4. A babpürét tányérokba szétosztjuk, tökmagolajjal meglocsoljuk és meghintjük frissen őrölt borssal.

    Montenegrói tepsis krumpli

    Hozzávalók

    • 4 db burgonya (nagyobb)
    • 2 evőkanál kukoricadara
    • 1 teáskanál szezámmag
    • 1 kk fűszerpaprika (őrölt)
    • 2 gerezd fokhagyma
    • rozmaring ízlés szerint (friss)
    • 2 ek olívaolaj
    • ételízesítő ízlés szerint

    Elkészítés

    Meghámozzuk a krumplit és egyforma darabokra szeljük.

    Jól összekeverjük a kukoricadarával, szezámmaggal, pirospaprikával, ételízesítővel és az olajjal, tepsibe tesszük, majd beledobunk 2-3 gerezd fokhagymát és néhány szál friss rozmaringot.

    230 fokon sütjük, amíg nem kap aranybarna színt (kb. 45 perc).

    Zöldsalátával és tejföllel tálaljuk.

    Sütés hőfoka: 230 °C

    Sütés módja: alul-felül sütés

    Sütés ideje: 45 perc

     

    Kínai omlós szezámmagos csirke, zöldséges pirított tésztával

    Hozzávalók

    A zöldséges pirított tészta

    25 dkg spagetti tészta

    1 közepes db sárgarépa

    1 közepes db vöröshagyma

    4 db káposztalevél

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint

    50 ml szójaszósz

    1 közepes db zöldhagyma

    1 ek olívaolaj

    A tésztabunda + csirke

    10 ek finomliszt (púpos)

    1 csomag sütőpor

    1 kávéskanál só

    250 ml víz

    3 evőkanál étkezési keményítő

    2 ek napraforgó olaj

    700 g csirkemellfilé

    só ízlés szerint

    3 dl napraforgó olaj

    A máz

    10 ek méz

    8 ek ketchup

    4 ek szezámmag

    2 ek chiliszósz

    Elkészítés

    A zöldséges pirított tészta

    A hozzávalókból a palacsintatésztánál sűrűbb tésztát készítünk. Legalább 20 percet pihentetjük, hogy dolgozzon a liszt és a folyadék. (Itt megjegyezném, hogy tojás szándékosan nincs benne, mert enélkül marad ropogós sülés után a tésztabunda.)
    Közben a csirkét 2-3 cm-es kockákra vágjuk, majd sózzuk, és hagyjuk állni kicsit.

    A tésztabunda + csirke

    Először feldaraboljuk a zöldségeket, hogy minden kéznél legyen. A sárgarépát 3-4 cm-es lapokra, a vöröshagymát először keresztben félbe, majd hosszában 4-6 cikkre. A zöldhagymát is felkarikázzuk szárral együtt, majd a káposztaleveleket is 3-4 cm-es négyzetekre.
    A tésztát 3 darabba törjük, és egy nagy serpenyőben olívaolajon jól megpirítjuk, kiszedjük, majd a visszamaradt olajon megdinszteljük a répát, hogy kissé roppanós maradjon, kiszedjük, majd ezután beletesszük a káposztát, hagymát, majd pár perccel később a zöldhagymakarikákat is. Sózzuk, borsozzuk (én nem sajnáltam a borsot), visszatesszük a sárgarépát is a serpenyőbe.
    Közben lobogó sós vízben kifőzzük a tésztát, majd leszűrjük, és a zöldségekre szedjük. Visszatesszük a tűzre, majd meglocsoljuk a szójaszósszal. Alaposan átforgatjuk, miközben összefőnek az ízek. Lefedjük, és lehúzzuk a tűzről.

    A máz

    Olajat hevítünk, majd egyesével belemártjuk a tésztamasszába a csirkemell darabokat, és szép pirosra sütjük az összeset, és konyhai papírtörlőre kiszedjük.
    Az így kapott ropogós bundájú csirkemell falatokat egyesével beleforgatjuk a mázba (a hozzávalókat csak alaposan össze kell keverni), és a zöldséges pirított tésztával tálaljuk.

    Fahéjas, cukros mandula

    Hozzávalók

    2 bögre mandula

    1 bögre cukor

    0.5 bögre víz

    1 csipet só

    1 teáskanál fahéj

    1 csomag vaníliás cukor

    Elkészítési idő:

    20 perc

    Elkészítés:

    A mandulát üres serpenyőben pirítsd meg, közben rázogasd az edényt. Öntsd a vizet egy lábosba, keverd hozzá a cukrot, a sót, a vaníliát és a fahéjat, majd forrald fel. Amikor elkezd habozni, rakd hozzá a mandulát. Főzd és kevergesd addig, amíg a folyadék el nem párolog, és szirupszerű bevonatot nem képez a mandulákon. Rakd egy sütőpapírral bélelt tepsibe vagy tálcára, és hűtsd ki. Ezt követően is szárítsd fél-egy napig. 

    Francia pünkösdi mandulatorta 

    Ez a nagyon finom mandulatorta Franciaország déli részén, Provence-ban hagyományosan pünkösdre készül. De nem csak pünkösdre készíthető: a mandula és a porcukor egy kis citromos mázzal igazi mediterrán édességek ízeit idézi otthon is, ráadásul nagyon egyszerűen elkészíthető módon.

    A sütemény neve amúgy a pünkösdhöz kapcsolódik. A colombier magyarul galambdúcot jelent, ezzel utalva a galambra, a szentlélek jelképére, amelynek eljövetelét a kereszténységben pünkösdkor ünneplik.

     Hozzávalók:

    • A tésztához

    • 175 g mandulaliszt vagy darált mandula

    • 175 g porcukor
    • 1 tojásfehérje
    • 4 tojás
    • 100 g vaj
    • 60 g (3 ek.) liszt
    • Ízlés szerint kandírozott gyümölcsök
    • A mázhoz
    • 150 g porcukor
    • 4-5 evőkanál citromlé
    • 50 g szeletelt mandula

    Ez a recept egy 27 cm-es tortaformához elegendő.

    1. Melegítsd be a sütőt 210 fokra.
    2. Szitáld egy tálba a tésztához szükséges porcukrot, és keverd össze a darált mandulával.
    3. Add hozzá a tojásfehérjét, és keverd el amennyire lehetséges.
    4. Folyamatos keverés mellett add hozzá a tojásokat egyenként.
    5. Add hozzá a szobahőmérséklettű vajat, majd a lisztet. A liszttel már ne keverd sokáig, inkább csak egy spatulával dolgozd bele a tésztába.
    6. Ha kandírozott gyümölcsöket is teszel a tésztába, akkor ennél a pontnál add hozzá és keverd el.
    7. Öntsd a tésztát egy kilisztezett tortaformába, és tedd a 210 fokos sütőbe.
    8. Süsd 10 percig, majd vedd le a hőmérsékletet 180 fokra. Süsd még kb. 10 percig, amíg a tészta széle elválik a formától, és egy villát beleszúrva teljesen száraz marad. Vedd ki a sütőből, és hagyd a tésztát teljesen kihűlni.
    9. A mázhoz szitáld a porcukrot egy tálba. Add hozzá a citromlevet, és keverd egyneművé. Egészen sűrű, épphogy csak kenhető szirupot kell kapnod, ami kenhető de nem folyik. Szükség szerint adj hozzá citromlevet vagy porcukrot, hogy megfelelő állagú legyen.
    10. Egy spatula segítségével kend el a mázat a süti tetején és az oldalán.
    11. Díszítsd ízlés szerint szeletelt mandulával, vagy akár kandírozott gyümölcsökkel.
    12. A sűrű máz nagyon hamar megszárad, a sütemény 15-20 perc múlva már tálalható.

    Az eredeti receptben kandírozott gyümölcsdarabokat is tesznek a tésztába, általában kandírozott sárgadinnyét és sárgabarackot. Én végül ezek nélkül készítettem el. Akármilyen formában nagyon finom, és természetesen másfajta gyümölcsöket is használhatsz.

    A citromos máz kifejezetten jól áll neki, olyan érzetet kelt, mintha lekvár lenne a süteményben. De ha esetleg ez nem ízlik, akkor a citromlé helyett vizet is használhatsz.

    A le colombier-t nagyon gyakran friss eperrel, mint pünkösd idején idénygyümölcssel tálalják.



© 2022 Ádám receptjei. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el