Egy kis romantika
Az afrodiziákum olyan étel, ital, illat vagy fűszer, ami kedvezően hat az érzékekre. Nevét a szerelem és a szépség istennője, Aphrodité ihlette, ám ezek a serkentő szerek szinte minden kultúrában kiemelt szerepet játszanak. Különleges hatását csak jóval később vetették be kulináris célokra, amikor felfedezték, hogy bizonyos élelmiszereknek - azon kívül, hogy nagyon egészségesek - pszichoaktív hatásuk is van, illetve pozitívan befolyásolják az agyban zajló kémiai folyamatokat.A természetes afrodiziákumok, mint például a spárga, a mandula, az avokádó, a banán, a bazsalikom, a csokoládé vagy a méz erősíti a boldogsághormonok (szerotonin) termelését.
A koriander és a szegfűszeg sem hiányozhat az arzenálból, ahogy a csilipaprika, a gyömbér, a szerecsendió, a bazsalikom, a zeller, a cayenne-bors és a rozmaring sem. Ez utóbbiról például most is azt tartják Itáliában, hogy amelyik ház ablakában rozmaring virít, ott az asszony sosem fogy ki a férfiúi kényeztetésből. Ha édességet készítünk, csempésszünk bele egy kis fahéjat vagy vaníliát, de legjobb, ha mind a kettőt. Ezek a fűszerek már illatukkal is elbódítják, kellemes hangulatba hozzák az embert, és évszázadok óta számon tartott a vágyfokozó hatásuk.
Piros színével és a formájával mintha csak Valentin napra teremtődött volna az eper. A palacsintát pedig mindenki szereti. Hát még azt, aki olyan epres-mascarponés desszerttel lepi meg kedvesét.
Most ne tessenek felhorkanni, mi szerint az eper nem éppen egy idénygyümölcs. Valentin napon megengedhetünk magunknak egy kis édes "elvtelenséget". Pláne, hogy már nálunk is jószerével egész évben kapható import gyümölcs, és ráadásul, ami mostanság jön Spanyolországból, annak még íze is van.
A kedvező éghajlati adottságokkal rendelkező dél-spanyolországi Andalúziából már e hónap elején megérkezett hozzánk a kedvelt, s nem mellesleg afrodiziákumként is számon tartott gyümölcs.
Gyömbéres garnélarák rizstésztával
Hozzávalók 2 személyre:
• 500 g garnélarák
• 200 g rizstészta
• 1 evőkanál olívaolaj
• 2-3 cm-es friss gyömbér, gyufaszál vékonyra vágva
• 2 gerezd fokhagyma, egészen apróra vágva
• 1 piros csili, apróra vágva, magok nélkül
• 1 teáskanál frissen őrölt koriander
• 4 zöldhagyma, hosszában negyedelve
• fél kaliforniai paprika, vékonyra csíkokra szeletelve
• 1 dl fehérbor
• 1 evőkanál citromlé
• petrezselyem a díszítéshez
• ½ teáskanál barnacukor
• 1 teáskanál halszósz
Elkészítése:Ha nem tisztítva vettük, akkor először is bontsuk ki garnélarákot a páncéljából. A rizstésztát nem kell főzni, csak annyi forró vízzel leönteni, hogy éppen ellepje és állni hagyni kb. 8-10 percig, illetve amíg megpuhul. Egy wokban forrósítsuk fel az olívaolajat, és csurgassuk körbe úgy, hogy bevonja az edény falát. Adjuk hozzá a garnélarákot, a gyömbért, a csilit, a koriandert és dobva-rázva kb. 2 percig süssük erős lángon, amíg a rákok rózsaszínűre sülnek, majd szedjük ki egy tálba. Tegyük a wokba a hagymát és a kaliforniai paprikát. Ezt is dobva-rázva süssük 3 percig. Keverjük hozzá a cukrot, a citromlevet és a bort. Süssük így tovább kb. 4-5 percig. Most forgassuk bele a garnélarákot. Adjuk hozzá a halszószt, forrósítsuk át, majd szedjük ki, és a rizstésztára halmozva tálaljuk. Hintsünk rá friss petrezselymet vagy koriandert.
Fehérboros avokádókrémlevesHozzávalók:
• 2 db nagyobb, érett, puha avokádó
• 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
• 6 dl fehérbor
• 6 dl húsleves
• 2,5 dl tejszín
• 1 citrom leve
• frissen őrölt fekete bors
• csipet só
• csipet szerecsendió
• pirított kenyérszeletek vagy kiflikarikák
Elkészítése:
Az avokádót vágjuk ketté, magját szedjük ki, és a húsát kaparjuk ki egy kanállal. Azonnal adjuk hozzá a citromlevet (gyorsan barnul) és a fűszereket. Tegyük egy nagyobb tálba, turmixoljuk le. Adjuk hozzá a bort, 3 decit a húslevesből, és így turmixoljuk további 1 percig. Végül öntsük hozzá és keverjük el benne a maradék húslevest és 1,5 dl tejszínt. A többi tejszínből verjünk habot, és tálalásnál díszítsük vele a levest. Pirítóssal tálaljuk.
Eperrel és mascarponéval töltött palacsinta
Hozzávalók (12 palacsintához):
• 12,5 dkg liszt,
• 2 tojás,
• 3 dl tej, csipetnyi só.
Hozzávalók a töltelékhez:
• 50 dkg mascarpone sajt,
• 30 dkg eper,
• 15 dkg cukor (ízlés szerint),
• opcionálisan vanília eszencia
Elkészítése:
Tegyük az átszitált lisztet egy tálba, s adjunk hozzá csipetnyi sót. A lisztet púpozzuk fel, s a közepébe kézzel formált lyukba öntsük az enyhén felvert tojást és egy kis tejet. Ezt körkörös mozdulatokkal keverjük össze a vanília eszenciával, s fokozatosan öntsük hozzá a tejet, majd addig kevergessük, amíg könnyű és sima állagú massza nem lesz belőle. Fedjük le a tálat háztartási fóliával, s a palacsinta keveréket/tésztát hűtőszekrényben egy órán át pihentessük. Majd palacsintasütőbe öntött kevéske, kellően átmelegedett vagy felolvadt extra szűz olívaolajban, vagy vajban süssük ki a palacsintákat mindkét oldalukon – kb. fél merőkanálnyit merjünk a palacsintasütőbe a masszából, persze attól függően, mekkora a serpenyő.
A következő lépésben, de akár már előre is elkészíthetjük a tölteléket: a mascarpone sajtot keverjük össze a cukorral krémszerűre, majd tegyük félre. Mossuk meg az epret, szárítsuk meg és csípjük le a szárát, ezután vágjuk kockákra, s néhányat szeletekre. A macarpone krémbe keverjük bele a felkockázott epret.
Tálalás:
A mascarpones-eperkockás tölteléket a kiterített palacsintára öntjük, majd feltekerjük vele együtt. A látványosabb megoldás, amikor a tölteléket a palacsintára helyezzük, s csak a felső részét hajtjuk be, míg a legyezőszerűen hagyott (nyitott) felén ingerkedően megmutatkozik a piros-fehér finomság. A felül összehajtott részen pedig lenyűgöző látvány lehet egy szív alakúra faragott, szeletelt eper (ha szerencsénk van, a természet elvégezte valamelyik eperszemünkön a formázást). Végül a palacsintát megszórjuk porcukorral. Ha még mindig nem bírunk magunkkal, akkor vékony csíkban csokoládésziruppal is díszíthetjük a Valentin-napi palacsintát.
Részeges csirkecombok bazsalikommal
Hozzávalók:
- 4 csirkecomb
- 4 közepes krumpli
- 3 szál sárgarépa
- 2 fej vöröshagyma
- 2 dl fehérbor
- 1 dl víz
- fél csokor bazsalikom
- sült csirke fűszersó
- olívaolaj
A csirkecombokat alaposan mosd meg, majd papírtörlővel itasd le róluk a vizet. Kevés olívaolajat keverj össze a felaprított bazsalikommal, és kend be vele a combokat. Ezután fél órára tedd félre, mintha pácolnád.
A krumplit, a répát és a vöröshagymát tisztítsd meg, majd darabold fel őket. Egy hőálló tál aljába önts olívaolajat, és szórd rá a zöldségeket. A csirkecombokat fektesd a tetejére, pici sültcsirke-fűszersóval hintsd meg a tetejét. Öntsd fel a vízzel és a borral, majd fóliával fedd le.
Előmelegített sütőben addig süsd, míg a hús és a zöldségek is megpuhulnak. Ezután vedd le a fóliát, és pirítsd meg.
Tavaszi saláta csirkemellel
Hozzávalók:
- 4 db tojás
- 1 ek. libazsír
- 2 db újhagyma
- 4 db hónapos retek
- fél citrom leve
- 8 db közepes új burgonya
- 200 g csirkemell
- extra szűz olívaolaj
- só, bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 12 db zöld spárga
Elkészítés
A spárgákat megtisztítjuk, alsó, fás részeiket letörjük, a szárakon lévő vastagabb pikkelyeket lefejtjük. A spárgasípokat forrásban lévő, sós-ecetes vízbe dobjuk, és roppanósra főzzük. Ezután leszűrjük, és 3-4 cm hosszú darabokra vágjuk.
A tojásokat a spárga főzővizébe rakjuk, és újraforrástól számítva 6 percig főzzük. Ezután kivesszük, hideg vízzel leöblítjük, megpucoljuk, és félretesszük.
A fokhagyma héját lefejtjük, a gerezdet szétpasszírozzuk. A hagymát finomra aprítjuk. A hónapos retket vékony karikára vágjuk.
Az újburgonyákat megmossuk, alaposan megtöröljük, és mindegyiket 4-5 darabra vágjuk. A csirkemellet 1-2 cm széles csíkokra vágjuk.
Egy serpenyőben felhevítjük a libazsírt, hozzáadjuk a burgonya darabokat, közepes lángon megpirítjuk, majd papírtörlőre szedjük, félretesszük. Ezután a serpenyőben maradt zsiradékban megpirítjuk a csirkemell csíkokat is, majd ezeket is kivesszük, félretesszük.
A serpenyőben maradt zsírhoz egy kevés olívaolajat öntünk, hozzáadjuk az újhagymát és a fokhagymát, majd 1-2 percig pirítjuk.
Közben az összes előkészített hozzávalót tányérokra rendezzük, megszórjuk sóval, frissen őrölt fekete borssal, meglocsoljuk a fél citrom levével, végül a hagymás zsiradékkal, és azonnal tálaljuk.
Petrezselymes bulgursaláta mazsolával
Hozzávalók:
- 1 kiskanál só
- 1 maroknyi mazsola
- 2 csokor petrezselyem
- 60 ml olívaolaj
- 4 db paradicsom
- 60 ml citrom leve
- 2-3 szál újhagyma
- 10 dkg bulgur
Elkészítés
Szeleteljük fel a petrezselymet, karikázzuk fel az újhagymát, vágjuk apró kockákra a paradicsomot. A bulgurt öntsük fel kétszer annyi vízzel, és főzzük puhára. Egy tálba öntsük át a megfőtt bulgurt, hagyjuk kihűlni, majd keverjük hozzá a hagymát, a petrezselymet, és a paradicsomot. Ízesítsük csipetnyi sóval. Locsoljuk meg olajjal és citromlével, majd szórjuk rá a mazsolát.
Fehérboros-rozmaringos csirkecomb
Hozzávalók 4 személyre:
- ízesítéshez só
- 4 db csirkecomb
- köretnek karfiol
- köretnek brokkoli
- 3 szál rozmaring
- ízesítéshez citrom
- 0,5 dl olívaolaj
- 1 dl tejszín
- ízesítéshez őrölt bors
- köretnek sárgarépa
- 5 dl (olaszrizling) fehérbor
- 3 dl húsleves
Elkészítés
A csirkecombokat félbevágjuk, és besózzuk. A rozmaringot leszárazzuk, kissé összeaprítjuk. Magas falú serpenyőben olajat forrósítunk, és beletesszük a combokat. Hirtelen megpirítjuk mindkét felét. Ha szép barnák a combok, megszórjuk a rozmaringgal, egyszer átpirítjuk, és felöntjük a borral. 2-3 dl húslevet öntünk rá, lefedjük, és lassú tűzön puhára pároljuk. Nagyon kevés cukorral, fehér borssal és pár csepp citromlével ízesítjük. Miután megpuhultak a combok, a tejszínnel összeforraljuk. A zöldségeket külön vízben félpuhára főzzük, és a csirkecombokhoz keverjük.