Csirke

Honfoglalás előtti török jövevényszava nyelvünknek a tyúk. Ezzel a háziszárnyassal, s egyszersmind a baromfitartással török népek révén ismerkedhetett meg a magyarság valahol a Fekete-tenger térségében. A kora Árpád-kori magyar lakosság tyúktartását ma már csontleletekkel is lehet igazolni (Matolcsi J. 1982: 275-277). Előttük a Kárpát-medencében már a longobárdok, avarok, szlávok is tartottak tyúkot. E népek sírleletei között gyakori a mágikus okokból mellékelt tyúkcsont és tojás. A 16-17. században a majorsági gazdálkodás kifejlődésével a baromfitartás árutermelő ágazattá vált. A 16-17. század elején Nyugat-Dunántúl nagyasszonyai és mozgékony parasztjai már nemcsak a hazai városokban értékesítették a csirkét, tojást, hanem Bécsben is. A baromfitartás ágai közül történelmünk folyamán mindig a tyúktartás volt a legfontosabb. Országosan a 19-20. század fordulóján készült mezőgazdasági adatfelvételek idején az összes háziszárnyas 60-70%-át teA tojás régtől nélkülözhetetlen kelléke a magyar konyhának, különösen azóta, amióta oly sok gyúrt tésztával él. Háziszárnyasaink közül a tyúk tojik legtöbbet, tojására szinte egész éven át lehet számítani. A tyúktartás fő haszna a tojás, más oldalról pedig a tojásgazdálkodás és tojáskereskedés főként tyúktojással folyt, ugyanis a többi baromfi viszonylag keveset tojik, s annak zömét felhasználják a keltetéshez. Tette ki a tyúk. Több-kevesebb tyúkot a magyar nyelvterület minden parasztgazdaságában tartottak a 19-20. században. 

Tipp: 

A fiatal csirke- vagy pulykahús bőrét gyorsan fényessé tehetjük, ha barbecue-szósz és 1-2 evőkanál narancslé keverékével bekenjük. Ha pácolunk könnyebb ha a nyes húst kisebb darabokra vagy vékonyszeletekre vágjuk. Ajánlom a szárnyasvágó ollót. Gond nélkül szétvágja az ízületeket, de még a csontokat és húsokat is. 


Fiatal csirke vörösboros mártásban:

Hozzávalók

1 fiatal csirke

só, bors

200 g apró csiperkegomba

100 g gyöngyhagyma

2 gerezd fokhagyma

2 evőkanál olaj

eredeti recept 3/8 l jobbfajta vörösbor én 1-2 dl raktam bele mivel szerintem elázik nagyon és élvezhethetlen.  De ki hogy akarja. 

1 tk. szárított morzsolt kakukkfű

1 babérvelél

1 ek. vaj vagy margarin

1 ek liszt

2 ek aprított petrezselyemzöld

A csírkét 6-8 darabra szétszedjük, sóval és borssal ízesítjük. A gombát megtisztítjuk és megmossuk. (Ha lehet ne haszánljunk folpackba csomagolt gombát mert ki tudja mikor csomagolták és mennyi ideig volt kint a polcon tapasztalat miatt írom). A gyöngyhagymát és a fokhagymát megtisztítjuk (ha a gyöngyhagymát üvegből szedjük ki alaposan szűrjűk le. ). Fokhagymánál a kés oldalával kicsit megnyomjuk így könnyebben lehet darabolni.

1 ek olajat wok vagy serpenyőben felhevítünk. A feldarabolt csírkét bőrös felületükkel lefelé egymás mellé helyezzük, majd 5-7 percig sütjük míg egyik oldala aranybarnára nem sült. Ezután habmerő kanállal kiszedjük. Az olajat kiöntjük. Ugyanabban az edényben felmelegítjük a maradék olajat. Hozzáadjuk a gombát és a hagymát, majs 3 percig pároljuk, míg egy kis színt nem kapnak. A bort hozzáöntjük, a fokhagymát, kakukkfüvet és a babérlevelt is beleteszük. Majd a csirkedarabokat is hozzá adjuk. Felforraljuk, majd csökkentjük a hőfokot, lefedjük az edényt, a húst 15-20 percig főzzük. Közben a vajat és a lisztet villával összekeverjük. 

A csirkedarabokat, a gombát ésa hagymát habmerő kanállal kivesszük az edényből, majd lefedve vagy sütőben melegen tartjuk (utobbi jobb ott mindent tudunk melegen tartani). A babérlevelet kidobjuk. A hőmérsékletet fokozzuk, és a vajas liszttel berántjuk a folyadékot. Állandó kevergetés mellett addig forraljuk, míg a szósz be nem sűrűsödött. A gombás és hagymás fiatal csirkét tálcára helyezzük, a mártás egy részét ráöntjük, a többit szószos edénybe töltjük. A csirkét petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk, a mártást külön adjuk hozzá. 

 Csirke sülve:

.Szép, húsos csirkét veszünk, ezt szépenmegtisztítjuk tollától és beleitõl. Jól kimossuk, hidegvízben hagyjuk. Azután besózzuk. Pecsenyesütõbe zsírtteszünk, beletesszük a csirkét, és gyakori öntözés mellettpuhára és szép pirosra sütjük. Tálaláskor a csirkét ízekrevágjuk, a tálon szépen összerakjuk, levét ráöntjük, és forrón tálaljuk.

Csirkeaprólék zöldborsóval.

A csirkének fejét, lábát, nyakát, zúzáját és máját sósvízben megfõzzük. 1/2 liter zöldborsót megmosunk, zsírban zöldpetrezselyemmel pároljuk, ha puha, hintünkrá 1 kanál lisztet, ezt pirítjuk, azután föleresztjük a csirkelevével, és az aprólékot is közéöntjük, és együtt forrnihagyjuk.

MOGYORÓS CSIRKE

Hozzávalók:

25 dkg csirkemell
15 dkg pörkölt amerikaimogyoró
1,5 dl étolaj
A páchoz:
csipetnyi só
2 kávéskanál szójamártás
1 kávéskanál kevés vízben oldott étkezési keményítő
1 kávéskanál bor
1 evőkanál étolaj
3 kis csöves paprika
5 szem bors
A főzőkeverékhez:
1 kávéskanál bor
1 kávéskanál szójamártás
1 kávéskanál vízben oldott keményítő
csipetnyi cukor
10 cm-es póréhagymaszár
1 gerezd fokhagyma
1/2 kávéskanál gyömbérpor
1,5 evőkanál húslé
1/2 kávéskanál bor- vagy gyümölcsecet

A csirkemellet 1,5 cm-es kockákra vágjuk, a mogyorót meghámozzuk, forró olajon kis tűzön sárgára sütjük, kiszedjük. A húskockákat a pácban 10 percig pácoljuk, kiszedjük. 1 dl olajat füstölésig hevítünk, beletesszük az összezúzott csöves paprikát és a borsot. Mikor a paprika megbarnul, beletesszük a húst, 1 percig kevergetjük. Előzőleg összeállítjuk a főzőkeveréket (a pórét 1 cm-es darabokra, majd négybe vágjuk, a fokhagymát megzúzzuk), leöntjük vele a húst, jól összekeverjük, hogy a lé a húst jól befedje, majd beleöntjük a mogyorót, az ecettel jól elkeverjük, azonnal tálaljuk.

Ananászos csirke/pulykamell:
Hozzávalók: 

1 kg csirke/pulyka mell, 

1 doboz darabolt ananász konzerv

 fél deci olaj vagy vaj,

 só,

 delikát,

 őrölt gyömbér

A filézett húsokat közepes csíkokra vágjuk, sóval, kevés ízesítővel megszórjuk, kicsit pihentetjük. Olajon, vagy vajon megfehérítjük a húst, majd őrölt gyömbérrel ízesítjük. Hozzáadjuk az ananászt, kevés levével együtt, majd lefedve készre pároljuk. A fogyatkozó lét, az ananászlével pótolhatjuk. Köretnek burgonyapüre.

Csipős csirkecurry:


Hozzávalók:

 2 nagy csirkemell

 3 ek olaj

 1 nagy fej vöröshagyma

 2 g fokhagyma

 1 dl tej

 só,

 2 kk currypor

 1 mk őrölt kömény

 1-1 késhegynyi chili- meg gyömbérpor

fél citrom leve.
A csirkemell húsát kis kockákra vágjuk, megsózzuk, curryporral jól összekeverjük, és egy-két órát állni hagyjuk. Ezután az olajat egy lábasba tesszük, megpároljuk benne az apróra vágott hagymát, átforgatjuk rajta a húst, hozzáadjuk a fűszereket, a zúzott fokhagymát. Fedő alatt pároljuk. Ha a leve elpárolog, tejjel pótoljuk. Végül citromlével ízesítjük. Az ilyen jellegű ételeknek a körete a rizs.

Kínai citromos csirke
A csirkemell-filét kockákra vágjuk, enyhén megsózzuk. 1 tojásból, lisztből, sóból, kevés vízből, fél csomag sütőporból sűrű masszát készítünk. Ebbe belekeverjük a húskockákat, forró olajban megsütjük. Elkészítjük a citromos mártást. 3 dl dobozos almalevet, 0.5 dl citromlével, 0.5 dl vízzel, kevés sóval és cukorral felforralunk. 1/2 citromot meghámozunk, a fehér bundáját is leszedjük, majd a gerezdekre szedjük és felszeleteljük. Ezt is hozzáadjuk, és még pár csepp almaecetet. 3 dkg étkezési keményítőt kevés vízzel elkeverünk, besűrítjük vele a mártást, majd hozzáadunk kb. 1 bögrényi párolt mexikói zöldséget (előtte mikróban kevés vízzel, sóval megpároltam). Összeforraljuk. Utólag még annyi cukorral ízesítjük, hogy kellemes édes, savanyú íze legyen. Rizs mellé tesszük a húst, amit leöntünk ezzel a zöldséges mártással.

Szezámmagos csirkemell


Hozzávalók:

 4 fél csirkemell

 a pácoláshoz:  2 tojás

 2 ek szójamártás

 1 ek étkezési keményítő

12 dkg szezámmag


A csirkemellet 2-3 kisebb szeletre vágjuk, és enyhén kiverjük. A tojásokat simára keverjük a szójamártással és a keményítővel. A hússzeleteket ebbe a pácba forgatjuk és legalább fél órát, pihentetjük. Ezután lecsöpögtetjük, és a szezámmagban megforgatjuk. Kevés olajon mindkét oldalát aranysárgára sütjük.

Citromos-mézes csirke
Hozzávalók :

 csirkecombok (6-8 db)

 15 dkg margarin

 5-6 evőkanál méz

1 citrom 

A csirkecombokat besózzuk, és rövid ideig állni hagyjuk. Elhelyezzük a csirkedarabokat a tepsiben, 1/2 deci vizet öntünk alá, és lefóliázva 1/2 órát pároljuk. Közben felolvasztjuk a margarint, hozzáadjuk a mézet, és végül a citrom levét. A csirkéről levesszük a fóliát, ráöntjük a citromos-mézes mártást, és miközben szép pirosra sütjük (kb. 15 perc), a húsokat megforgatjuk, ill. locsolgatjuk.
Krumplipüré illik hozzá, amelyet szintén érdemes egy kicsit megöntözni a mézes szósszal...

Ha (Wokban készül jobb)

Zöldséges csirke
Hozzávalók: 

50 dkg csirkehús

40 dkg finommetélt vagy kocka tészta

 15-15 dkg paradicsom, sárga- és fehérrépa, 

10-10 dkg gomba és zöldpaprika

 8 dkg póréhagyma

 1 csokor petrezselyem,

 2 gerezd fokhagyma

 3-4 ek olaj

 1 dl szójaszósz

 2 dl ketchup 

szerecsendió

 curry 

őrölt bors ,só;
A kicsontozott csirkehúst, és a zöldségeket vékony metéltre vágjuk, majd összekeverjük curryval, borssal, szerecsendióval; sóval, vágott petrezselyemmel, zúzott fokhagymával fűszerezzük. Serpenyőben olajat hevítünk, és jól átforgatjuk benne a húst, meg a zöldségeket. Hozzáadjuk a szójaszószt és a ketchupöt, és még néhány percig pároljuk. A kifőzött tésztát, hozzákeverjük, jól átforrósítjuk és azonnal tálaljuk. 

CSIRKE KÓKUSZTEJBEN (Petel ajam)

Hozzávalók:

40 dkg főtt csirke
5 dl kókusztej
1 gerezd fokhagyma összetörve
1 kávéskanál gyömbér
3/4 kávéskanál chili (erős paprika és őrölt bors, ha chili nincs) de elhanyagolható (mivel én nem bírom s nem szeretem a csípőst)
bazsalikom
1 kanál koriandermag őrölve
2 evőkanál olaj
1 vöröshagyma

Az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát olajban megpirítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket és a kókusztejet. A csirkét kockákra vágjuk, és lassú tűzön, állandó keverés mellett kb. 15 percig főzzük.

CITROMOS, PETREZSELYMES CSIRKEMELL

2 darab csirkemellfilé

1 darab tojás

1 ek száraz fehérbor vagy alaplé

1 ek citromlé

másfél gerezd fokhagyma

opcionális chiliszósz

negyed bögre liszt

negyed bögre parmezán

1 ek petrezselyem

negyed tk só

olívaolaj

Öntet

1 ek vaj

0,1 bögre száraz fehérbor vagy alaplé

másfél ek citromlé

Elkészítés:

A csirkemellfiléket vágjuk hosszában félbe, hogy 8 darab legyen belőlük. Klopfoljuk ki a hússzeleteket.

A méréshez egy 2.5 deciliteres bögrét használjunk. Egy tálban keverjük össze a tojást, 2 evőkanál bort vagy alaplevet, 2 evőkanál citromlevet, az összezúzott fokhagymát és a chiliszószt. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, reszelt parmezánt, petrezselymet és a sót.

A csirkemellfiléket tegyük a lisztes keverékbe, majd a tojásosba, végül ismét a lisztesbe.

Egy tapadásmentes serpenyőbe tegyünk egy kis olívaolajat, majd süssük meg a csirkemelleket, míg aranybarnák nem lesznek. Tegyük őket papírtörlőre.

Ugyanebben a serpenyőben olvasszuk meg a vajat. Adjunk hozzá 3 evőkanál citromlevet és negyed bögre fehérbort vagy alaplevet. Mikor forr, vegyük alacsonyra a lángot, addig főzzük, míg felére, harmadára nem redukálódik. Locsoljuk a szószt a csirkére, majd rizzsel tálaljuk. 

© 2022 Ádám receptjei. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el