Csirke
Honfoglalás előtti török jövevényszava nyelvünknek a tyúk. Ezzel a háziszárnyassal, s egyszersmind a baromfitartással török népek révén ismerkedhetett meg a magyarság valahol a Fekete-tenger térségében. A kora Árpád-kori magyar lakosság tyúktartását ma már csontleletekkel is lehet igazolni (Matolcsi J. 1982: 275-277). Előttük a Kárpát-medencében már a longobárdok, avarok, szlávok is tartottak tyúkot. E népek sírleletei között gyakori a mágikus okokból mellékelt tyúkcsont és tojás. A 16-17. században a majorsági gazdálkodás kifejlődésével a baromfitartás árutermelő ágazattá vált. A 16-17. század elején Nyugat-Dunántúl nagyasszonyai és mozgékony parasztjai már nemcsak a hazai városokban értékesítették a csirkét, tojást, hanem Bécsben is. A baromfitartás ágai közül történelmünk folyamán mindig a tyúktartás volt a legfontosabb. Országosan a 19-20. század fordulóján készült mezőgazdasági adatfelvételek idején az összes háziszárnyas 60-70%-át teA tojás régtől nélkülözhetetlen kelléke a magyar konyhának, különösen azóta, amióta oly sok gyúrt tésztával él. Háziszárnyasaink közül a tyúk tojik legtöbbet, tojására szinte egész éven át lehet számítani. A tyúktartás fő haszna a tojás, más oldalról pedig a tojásgazdálkodás és tojáskereskedés főként tyúktojással folyt, ugyanis a többi baromfi viszonylag keveset tojik, s annak zömét felhasználják a keltetéshez. Tette ki a tyúk. Több-kevesebb tyúkot a magyar nyelvterület minden parasztgazdaságában tartottak a 19-20. században.
Tipp:
A fiatal csirke- vagy pulykahús bőrét gyorsan fényessé tehetjük, ha barbecue-szósz és 1-2 evőkanál narancslé keverékével bekenjük. Ha pácolunk könnyebb ha a nyes húst kisebb darabokra vagy vékonyszeletekre vágjuk. Ajánlom a szárnyasvágó ollót. Gond nélkül szétvágja az ízületeket, de még a csontokat és húsokat is.
Fiatal csirke vörösboros mártásban:
Hozzávalók
1 fiatal csirke
só, bors
200 g apró csiperkegomba
100 g gyöngyhagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
eredeti recept 3/8 l jobbfajta vörösbor én 1-2 dl raktam bele mivel szerintem elázik nagyon és élvezhethetlen. De ki hogy akarja.
1 tk. szárított morzsolt kakukkfű
1 babérvelél
1 ek. vaj vagy margarin
1 ek liszt
2 ek aprított petrezselyemzöld
A csírkét 6-8 darabra szétszedjük, sóval és borssal ízesítjük. A gombát megtisztítjuk és megmossuk. (Ha lehet ne haszánljunk folpackba csomagolt gombát mert ki tudja mikor csomagolták és mennyi ideig volt kint a polcon tapasztalat miatt írom). A gyöngyhagymát és a fokhagymát megtisztítjuk (ha a gyöngyhagymát üvegből szedjük ki alaposan szűrjűk le. ). Fokhagymánál a kés oldalával kicsit megnyomjuk így könnyebben lehet darabolni.
1 ek olajat wok vagy serpenyőben felhevítünk. A feldarabolt csírkét bőrös felületükkel lefelé egymás mellé helyezzük, majd 5-7 percig sütjük míg egyik oldala aranybarnára nem sült. Ezután habmerő kanállal kiszedjük. Az olajat kiöntjük. Ugyanabban az edényben felmelegítjük a maradék olajat. Hozzáadjuk a gombát és a hagymát, majs 3 percig pároljuk, míg egy kis színt nem kapnak. A bort hozzáöntjük, a fokhagymát, kakukkfüvet és a babérlevelt is beleteszük. Majd a csirkedarabokat is hozzá adjuk. Felforraljuk, majd csökkentjük a hőfokot, lefedjük az edényt, a húst 15-20 percig főzzük. Közben a vajat és a lisztet villával összekeverjük.
A csirkedarabokat, a gombát ésa hagymát habmerő kanállal kivesszük az edényből, majd lefedve vagy sütőben melegen tartjuk (utobbi jobb ott mindent tudunk melegen tartani). A babérlevelet kidobjuk. A hőmérsékletet fokozzuk, és a vajas liszttel berántjuk a folyadékot. Állandó kevergetés mellett addig forraljuk, míg a szósz be nem sűrűsödött. A gombás és hagymás fiatal csirkét tálcára helyezzük, a mártás egy részét ráöntjük, a többit szószos edénybe töltjük. A csirkét petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk, a mártást külön adjuk hozzá.

Csirke sülve:
.Szép, húsos csirkét veszünk, ezt szépenmegtisztítjuk tollától és beleitõl. Jól kimossuk, hidegvízben hagyjuk. Azután besózzuk. Pecsenyesütõbe zsírtteszünk, beletesszük a csirkét, és gyakori öntözés mellettpuhára és szép pirosra sütjük. Tálaláskor a csirkét ízekrevágjuk, a tálon szépen összerakjuk, levét ráöntjük, és forrón tálaljuk.
Csirkeaprólék zöldborsóval.
A csirkének fejét, lábát, nyakát, zúzáját és máját sósvízben megfõzzük. 1/2 liter zöldborsót megmosunk, zsírban zöldpetrezselyemmel pároljuk, ha puha, hintünkrá 1 kanál lisztet, ezt pirítjuk, azután föleresztjük a csirkelevével, és az aprólékot is közéöntjük, és együtt forrnihagyjuk.
MOGYORÓS CSIRKE
Hozzávalók:
25 dkg csirkemell
15 dkg pörkölt amerikaimogyoró
1,5 dl étolaj
A páchoz:
csipetnyi só
2 kávéskanál szójamártás
1 kávéskanál kevés vízben oldott étkezési keményítő
1 kávéskanál bor
1 evőkanál étolaj
3 kis csöves paprika
5 szem bors
A főzőkeverékhez:
1 kávéskanál bor
1 kávéskanál szójamártás
1 kávéskanál vízben oldott keményítő
csipetnyi cukor
10 cm-es póréhagymaszár
1 gerezd fokhagyma
1/2 kávéskanál gyömbérpor
1,5 evőkanál húslé
1/2 kávéskanál bor- vagy gyümölcsecet
A csirkemellet 1,5 cm-es kockákra vágjuk, a mogyorót meghámozzuk, forró olajon kis tűzön sárgára sütjük, kiszedjük. A húskockákat a pácban 10 percig pácoljuk, kiszedjük. 1 dl olajat füstölésig hevítünk, beletesszük az összezúzott csöves paprikát és a borsot. Mikor a paprika megbarnul, beletesszük a húst, 1 percig kevergetjük. Előzőleg összeállítjuk a főzőkeveréket (a pórét 1 cm-es darabokra, majd négybe vágjuk, a fokhagymát megzúzzuk), leöntjük vele a húst, jól összekeverjük, hogy a lé a húst jól befedje, majd beleöntjük a mogyorót, az ecettel jól elkeverjük, azonnal tálaljuk.
Ananászos csirke/pulykamell:
Hozzávalók:
1 kg csirke/pulyka mell,
1 doboz darabolt ananász konzerv
fél deci olaj vagy vaj,
só,
delikát,
őrölt gyömbér
A filézett húsokat közepes csíkokra vágjuk, sóval, kevés ízesítővel megszórjuk, kicsit pihentetjük. Olajon, vagy vajon megfehérítjük a húst, majd őrölt gyömbérrel ízesítjük. Hozzáadjuk az ananászt, kevés levével együtt, majd lefedve készre pároljuk. A fogyatkozó lét, az ananászlével pótolhatjuk. Köretnek burgonyapüre.
Csipős csirkecurry:
Hozzávalók:
2 nagy csirkemell
3 ek olaj
1 nagy fej vöröshagyma
2 g fokhagyma
1 dl tej
só,
2 kk currypor
1 mk őrölt kömény
1-1 késhegynyi chili- meg gyömbérpor
fél citrom leve.
A csirkemell húsát kis kockákra vágjuk, megsózzuk, curryporral jól összekeverjük, és egy-két órát állni hagyjuk. Ezután az olajat egy lábasba tesszük, megpároljuk benne az apróra vágott hagymát, átforgatjuk rajta a húst, hozzáadjuk a fűszereket, a zúzott fokhagymát. Fedő alatt pároljuk. Ha a leve elpárolog, tejjel pótoljuk. Végül citromlével ízesítjük. Az ilyen jellegű ételeknek a körete a rizs.
A csirkemell-filét kockákra vágjuk, enyhén megsózzuk. 1 tojásból, lisztből, sóból, kevés vízből, fél csomag sütőporból sűrű masszát készítünk. Ebbe belekeverjük a húskockákat, forró olajban megsütjük. Elkészítjük a citromos mártást. 3 dl dobozos almalevet, 0.5 dl citromlével, 0.5 dl vízzel, kevés sóval és cukorral felforralunk. 1/2 citromot meghámozunk, a fehér bundáját is leszedjük, majd a gerezdekre szedjük és felszeleteljük. Ezt is hozzáadjuk, és még pár csepp almaecetet. 3 dkg étkezési keményítőt kevés vízzel elkeverünk, besűrítjük vele a mártást, majd hozzáadunk kb. 1 bögrényi párolt mexikói zöldséget (előtte mikróban kevés vízzel, sóval megpároltam). Összeforraljuk. Utólag még annyi cukorral ízesítjük, hogy kellemes édes, savanyú íze legyen. Rizs mellé tesszük a húst, amit leöntünk ezzel a zöldséges mártással.
Szezámmagos csirkemell
Hozzávalók:
4 fél csirkemell
a pácoláshoz: 2 tojás
2 ek szójamártás
1 ek étkezési keményítő
12 dkg szezámmag
A csirkemellet 2-3 kisebb szeletre vágjuk, és enyhén kiverjük. A tojásokat simára keverjük a szójamártással és a keményítővel. A hússzeleteket ebbe a pácba forgatjuk és legalább fél órát, pihentetjük. Ezután lecsöpögtetjük, és a szezámmagban megforgatjuk. Kevés olajon mindkét oldalát aranysárgára sütjük.
Citromos-mézes csirke
Hozzávalók :
csirkecombok (6-8 db)
15 dkg margarin
5-6 evőkanál méz
1 citrom
só
A csirkecombokat besózzuk, és rövid ideig állni hagyjuk. Elhelyezzük a csirkedarabokat a tepsiben, 1/2 deci vizet öntünk alá, és lefóliázva 1/2 órát pároljuk. Közben felolvasztjuk a margarint, hozzáadjuk a mézet, és végül a citrom levét. A csirkéről levesszük a fóliát, ráöntjük a citromos-mézes mártást, és miközben szép pirosra sütjük (kb. 15 perc), a húsokat megforgatjuk, ill. locsolgatjuk.
Krumplipüré illik hozzá, amelyet szintén érdemes egy kicsit megöntözni a mézes szósszal...
Ha (Wokban készül jobb)
Zöldséges csirke
Hozzávalók:
50 dkg csirkehús
40 dkg finommetélt vagy kocka tészta
15-15 dkg paradicsom, sárga- és fehérrépa,
10-10 dkg gomba és zöldpaprika
8 dkg póréhagyma
1 csokor petrezselyem,
2 gerezd fokhagyma
3-4 ek olaj
1 dl szójaszósz
2 dl ketchup
szerecsendió
curry
őrölt bors ,só;
A kicsontozott csirkehúst, és a zöldségeket vékony metéltre vágjuk, majd összekeverjük curryval, borssal, szerecsendióval; sóval, vágott petrezselyemmel, zúzott fokhagymával fűszerezzük. Serpenyőben olajat hevítünk, és jól átforgatjuk benne a húst, meg a zöldségeket. Hozzáadjuk a szójaszószt és a ketchupöt, és még néhány percig pároljuk. A kifőzött tésztát, hozzákeverjük, jól átforrósítjuk és azonnal tálaljuk.
CSIRKE KÓKUSZTEJBEN (Petel ajam)
Hozzávalók:
40 dkg főtt csirke
5 dl kókusztej
1 gerezd fokhagyma összetörve
1 kávéskanál gyömbér
3/4 kávéskanál chili (erős paprika és őrölt bors, ha chili nincs) de elhanyagolható (mivel én nem bírom s nem szeretem a csípőst)
bazsalikom
1 kanál koriandermag őrölve
2 evőkanál olaj
1 vöröshagyma
Az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát olajban megpirítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket és a kókusztejet. A csirkét kockákra vágjuk, és lassú tűzön, állandó keverés mellett kb. 15 percig főzzük.
CITROMOS, PETREZSELYMES CSIRKEMELL
2 darab csirkemellfilé
1 darab tojás
1 ek száraz fehérbor vagy alaplé
1 ek citromlé
másfél gerezd fokhagyma
opcionális chiliszósz
negyed bögre liszt
negyed bögre parmezán
1 ek petrezselyem
negyed tk só
olívaolaj
Öntet
1 ek vaj
0,1 bögre száraz fehérbor vagy alaplé
másfél ek citromlé
Elkészítés:
A csirkemellfiléket vágjuk hosszában félbe, hogy 8 darab legyen belőlük. Klopfoljuk ki a hússzeleteket.
A méréshez egy 2.5 deciliteres bögrét használjunk. Egy tálban keverjük össze a tojást, 2 evőkanál bort vagy alaplevet, 2 evőkanál citromlevet, az összezúzott fokhagymát és a chiliszószt. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, reszelt parmezánt, petrezselymet és a sót.
A csirkemellfiléket tegyük a lisztes keverékbe, majd a tojásosba, végül ismét a lisztesbe.
Egy tapadásmentes serpenyőbe tegyünk egy kis olívaolajat, majd süssük meg a csirkemelleket, míg aranybarnák nem lesznek. Tegyük őket papírtörlőre.
Ugyanebben a serpenyőben olvasszuk meg a vajat. Adjunk hozzá 3 evőkanál citromlevet és negyed bögre fehérbort vagy alaplevet. Mikor forr, vegyük alacsonyra a lángot, addig főzzük, míg felére, harmadára nem redukálódik. Locsoljuk a szószt a csirkére, majd rizzsel tálaljuk.