Apróságok
Linzer:
Hozzávalók:
75 dkg liszt
50 dkg margarin
25 dkg porcukor
2 tojás
1 csomag vaníliás cukor
reszelt citromhéj
Elkészítés:
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot, van.cukrot, a reszelt citromhéjat. Jól összedolgozzuk és egy fél órát pihentetjük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk. Kerek lapokat vagy karikákat szúrunk ki belőle és zsírozott, lisztezett sötőlemezen megsütjük. Karácsony hangulatához természetesen az illik, ha van hozzá alkalmas forma.
Diós teasütemény
Hozzávalók:
37,5 dkg liszt
37,5 dkg darált dió
35 dkg narancshéj
50 dkg porcukor
12 tojás
őrölt fahéj
a tetejére dió
A liszet, a diót, a reszelt narancshéjat, a porcukrot, a tojásokat és a fahéjat összekeverjük, a masszát sütőzsákba töltjük, s abból sütőpapírra kis félgömböket nyomunk. Mindegyik tetejére fél diót teszünk s kisütjük.
Mézes sütemény
Hozzávalók:
32 dkg liszt
6 dkg margarin
1 tojás
10 dkg méz
12 dkg cukor
reszelt citromhéj
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
késhegynyi szódabikarbóna
csipet só
A tojást a mézzel, a cukorral és margarinnal kikeverjük, hozzákeverjük a lisztet, a fahéjat, szegfűszeget, reszelt citromhéjat, szódabikarbónát, sót és az egészet jól összegyúrjuk. 0,5-1 cm vastagra gyúródeszkán nyújtjuk, pogácsaszaggatóval vagy karácsonyi formákkal kiszúrjuk és megsütjük.
Vaníliás patkó
Hozzávalók:
12 dkg vaj
1 tojás
4 dkg porcukor
csipet só
12 rúd vanília
15 dkg liszt
7 dkg őrölt mandula
2,5 dkg aprított mandula
A vajat habosra keverjük, majd a tojást, porcukrot, sót és a vanília kikapart belsejét hozzákeverjük. Az átszitált lisztet és az őrölt mandulát is hozzáadjuk, és összegyúrjuk. Átlátszó fóliába csomagoljuk és egy órára a hűtőbe tesszük. Patkókat formálunk belőle, s az aprított mandulába forgatjuk. Zsírpapírral kibélelt tepsibe, előmelegített sütőben 160°c 10-20 percig sütjük.