Angol karácsony
Itt az ünnep szintén 3 napos, mint Magyarországon. Első nap, Christmas Eve – az egész napra ezt a kifejezést használják – dec.24-én van. Természetesen nincs szaloncukor a fákon. Christmas Eve estéjén nincs ajándék bontás, hanem mindenki megy a helyi pubba (ami nem egyenlő a magyar kocsmával egy kicsit sem) vacsorázni. Általában ilyenkor a pub-ok tömve vannak és már hetekkel előre le kell foglalni az asztalt, hogy a családnak legyen helye. Szoktak ilyenkor külön karácsonyi menüt kínálni (pulyka, lazac, rákkoktél, Christmas pudding stb) de az emberek többsége ilyenkor csak hagyományos angol menüt rendel, mert tradícionálisan a karácsonyi menüt 25-én szolgálják fel.
Karácsonyi puding:
Egy kis történet.: Karácsonyi puding eredetileg leves volt. Méghozzá olyan leves, amelyet mazsolával és borral tálaltak, aztán ezt a szokást szabták, faragták úgy, hogy elérte a mostani verzióját. Hiába nyerte el azt a formát, amelyet ma ismerünk, mégis majdcsak minden családnak egyedi receptúrája van. Ma már kevernek hozzá lisztet, zsemlemorzsát, tojást is, régebben ez egyáltalán nem szerepelt a pudingban. Ha egy étel több évszázados múltra vezethető vissza, akkor szinte bizonyos, hogy legendák is körüllengik. Így van ez a karácsonyi pudinggal is, amelyre már utalást találhatunk a XVI. századi imakönyvekben is. Annyira dús, sokféle értékes és drága alapanyagot tartalmazott az akkori karácsonyi puding, hogy az egyszerűbb emberek bűnös cselekedetnek érezték a finomság elfogyasztását, emiatt be is tiltották. Nem úgy a gazdag, úri családokban, hiszen VIII. Henrik a rabjává vált ennek az édességnek, a nemesi körökben szokássá is vált a karácsonyi puding fogyasztása. A XVIII. század legelején, I. György idejében vált ismét fogyasztható mindenki számára. A karácsonyi puding elkészítésének első napja egybeesett advent első vasárnapjával. A hagyományhoz tartozott az is, hogy minden gyermeknek, aki a családhoz tartozott meg kellett kavarnia. Ennek persze oka volt, amíg kavarta a gyermek a tésztát, addig kívánnia kellett valamit.
Karácsonyi puding
Hozzávalók
- 45 dkg aszalt vegyes gyümölcs
- 10 dkg barna cukor
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 6 dkg liszt
- 4 teáskanál brandy
- 2.5 dkg kandírozott gyümölcshéj
- 2 db tojás
- 2 dkg mandula
- 2 teáskanál narancslé
- 1.5 teáskanál fahéj
- 1 db alma
- 1 teáskanál citromlé
- 1 mokkáskanál szegfűszeg
- Előkészítési idő: 20 perc
- Elkészítési idő: 4 óra
Elkészítés:
A gyümölcsöket vágd apróra. Rakd a kandírozott héjakkal együtt egy tálba, locsold meg a narancs- és a citromlével, valamint a brandy-vel. Jól keverd össze, fedd le, és pihentesd néhány órán át. Még jobb, ha egy éjszakán át hagyod, hogy az ízek összeérjenek.
Vegyítsd a lisztet a fahéjjal és a szegfűszeggel. Add hozzá a cukrot, a zsemlemorzsát, keverd össze, és tedd hozzá a szárított gyümölcsöket. A tojásokat enyhén verd fel egy kis tálban, és rakd az aszalványokhoz. Forgasd össze, ne lepődj meg, ha a massza lágy lesz. Egyengesd egy vajjal kikent kuglófformába. Takard le fóliával, és állítsd egy vízzel teli tepsibe. Told előmelegített sütőbe, és gőzöld 130 fokon négy órán keresztül. Arra ügyelj, hogy mindig legyen az edényben víz. A sütőből kivéve várd meg, míg a puding kihűl, utána borítsd ki a formából. Napokkal előbb is el lehet készíteni, mert eláll.
First Day of Christmas, Másnap reggel vagy délelőtt ajándékbontás, amit követ a hagyományos angol karácsonyi menü, amivel kapcsolatban iszonyatos nagy elvárások vannak a háziasszony felé.
Karácsonyi menü:
roast turkey (sült pulyka),roast potatoe(sült krumplival)
Egészben sült karácsonyi pulyka
Hozzávalók
- 1 db bébipulyka
- 1 db húsleveskocka
- 2 dl forró víz
- 2 db narancs
- 4 ág rozmaring
- 4 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- vörös áfonya
- Előkészítési idő: 15 perc
- Elkészítési idő: 3 óra
A pulykát alaposan mosd meg kívül-belül, és törölgesd le róla papírtörlővel a nedvességet. Dörzsöld be sóval, borssal, és rakd egy nagy, zsírral kikent tepsibe. Pár helyen szúrd meg, hogy a bőre ne repedjen majd fel. Tégy mellé még narancskarikákat, továbbá vörös áfonyát, rozmaringágat és fokhagymát. Önts a hús alá egy deci vizet, fedd le az edényt vagy tegyél rá alufóliát, és 180 fokon kezdd sütni. Közben a leveskockákat keverd el két deci forró vízben, és ezzel a lével locsolgasd a csirkét sütés közben félóránkként. A pulyka körülbelül három óra alatt sül meg. Ha szükséges, a végén fedő nélkül pirítsd a pulykát, amíg aranybarna nem lesz.
Magába tálalják vagy néha az étel mellé teszik.: boiled green peas(zöldborsó), carrots (répa) és Brussels sprouts (vagyis kelbimbó), külön a töltelék, töltelék (vagyis stuffing), ami picit hasonlít a magyar fasírtra (rúd fasírtra) és hagyományosan kolbászhúsból csinálják. Erre jön a gravy, vagyis magyarul barnamártás, amit vagy zacskóból vagy a pulyka után maradt szaftból csinálnak. Gravy-t egyébként nem bonyolult csinálni, mert a pulyka szaftját kell felönteni húslevessel, bele tetszés és izlés szerinti zöldségek, egy kis alkohol, és csirkeaprólék, felfőzni az egészet, majd áttörni szitán és a levét felfogni, majd besűríteni. A barna mártáson kívül szoktak cranberry (vörösáfonya) szószt is adni a pulyka mellé.
Desszert:
Gyümölcs zselé:
Házi gyümölcsös zselé
Hozzávalók
- 25 dkg barack
- 25 dkg málna
- 7 dl málnaszörp
- 2 evőkanál zselatin
- Elkészítési idő: 20 perc
A gyümölcsöket alaposan mosd meg, a barackok magját vedd ki, és vágd fel kisebb darabokra. A málnaszirupot öntsd fel hét deci vízzel, és keverd össze. Az így kapott szörp harmadát melegítsd meg, ha szükségesnek találod, dobj hozzá még kevés cukrot. Tedd hozzá a zselatint, majd amikor feloldódik, add hozzá a maradék szörpöt. A gyümölcsöket rakd kisebb tálakba vagy poharakba, majd öntsd le a zselatinos keverékkel. Várd meg, míg a desszert kihűl, majd tedd a hűtőbe legalább négy órára.
Trifle videóval: https://chelsweets.com/berry-trifle-recipe/
Hozzávalók
6- 8 főre
1 l habtejszín
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
6 ek konyak
1 kg félig fagyott erdei gyümölcs
15 dkg vaj
4 ek méz
4 - 5 szem szegfűszeg
1 tk őrölt fahéj
2 ek finomra aprított kandírozott gyömbér
20 dkg zabpehely
10 dkg barnacukor
10 dkg durvára darált mandula
10 dkg kókuszchips
9 dkg liszt
A morzsához egy közepes lábosban felolvasztjuk a vajat és a mézet. A szegfűszeget mozsárban összetörjük és a fahéjjal és a gyömbérrel a lábosba tesszük. Hozzáadjuk a zabpelyhet,a barnacukrot, a durvára darált mandulát, a kókuszchips felét, és a lisztet. Jól összekeverjük, sütőpapírral bélelt tepsire terítjük. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, amíg aranybarna lesz, sütés közben néhányszor átkeverjük. Amikor kész, kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni.
A habhoz a lehűtött tejszínt habbá verjük a porcukorral. Amikor majdnem kész, hozzákeverjük a mascarponét és kanalaként hozzáadjuk a konyakot is. Addig keverjük, amíg kemény habot kapunk.
Összeállítjuk a desszertet: egy szép üvegtál aljára gyümölcsöt szórunk, rákanalazzuk a hab 1/3 részét, megszórjuk bőven morzsával és addig folytatjuk a rétegezést, amíg megtelik a tál vagy elfogynak az alapanyagaink. A tetejére rászórjuk a maradék kókuszchipszet és azonnal kínáljuk. Tipp: a morzsát akár 3 napra előre is elkészíthetjük, légmentesen záródó dobozban tároljuk.
Az erdei gyümölcsöket azért tesszük bele félig fagyottan, mert így pont kienged és nem lesz "szottyos" mire fogyasztjuk.
Mince-pie
Ez az ősi karácsonyi édesség, amelyet gyümölcskosár néven szoktak emlegetni magyarul, hagyományosan hússal – többnyire marhahússal – készült, innen a neve (a mince vagdalt vagy darált húst jelent); csak a 19. században kezdett eltűnni a hús a kosárkákból. A mince pie-t a 13. században "importálták" Britanniába a Közel-Keletről visszatért kereszteslovagok. Az akkori finomság húst, gyümölcsöt és fűszereket és alkoholt tartalmazott. Így lehetett ugyanis a legkönnyebben tartósítani a húst. A cukor csak a 18. században került a receptbe, a viktoriánus időkben pedig szép lassan kiveszett belőle a hús. A tölteléket, amelyet ma is mincemeat-nek neveznek, külön lehet kapni a brit boltokban, illetve a háziasszonyok ugyanúgy elteszik, mint a lekvárt. A Cromwell nevével fémjelzett puritán időkben betiltották a mincemeat készítését, mert katolikus fényűzésnek tekintették. A mince pie hagyományosan három fűszert tartalmaz: szegfűszeget, fahéjat és szerecsendiót. Ezek a három napkeleti bölcset jelképezik.
Hozzávalók 4 adaghoz
- 30 dkg liszt
- 20 dkg Margarin/vaj
- 10 dkg cukor
- 1 tk sütőpor
- 1 darab tojás
- 1 üveg lekvár
- Előkészítési idő: 1 óra
- Elkészítési idő: 20 perc
A lisztet, a kockákra vágott vajat, a cukrot, a sütőport és a tojást összedolgozzuk. A vaj eleinte nem nagyon akarja megadni magát, inkább fog morzsára hasonlítani, mint tésztára, de ne aggódjunk, szép lassan összeáll majd a massza a kezünk melegétől. Ha sikerül, fóliába csomagoljuk a tésztát, és egy órát pihentetjük a hűtőben.
Ha letelt az idő, kinyújtjuk a tésztát. Ne legyen túl vastag, különben nem sül át. Pogácsaszaggatóval köröket vágunk ki belőle, aztán a mini muffin forma (a rendes muffin forma nem jó, a 24 lyukas verzió kell) kis kelyheibe nyomkodjuk, úgy hogy teljesen kitöltse, és a széleit is elfedje.
A maradék tésztát ismét kinyújtjuk, és kis, csillagformájú szaggatóval aprócska csillagokat szaggatunk ki belőle.
4. Ezután lekvárt kanalazunk a mélyedésekbe, nagyjából a forma feléig. Ne töltsük meg őket teljesen, mert a tészta még nő a sütőben, és ha kibugyog a lekvár a formából, akkor odaég, és nem lesz finom. A lekvár tetejére helyezzünk egy csillagot, és ismételjük meg az összes mini pitécskénél. Ezután a tetejüket lekenhetjük felvert tojással, de ez teljesen opcionális, csak szép színe lesz tőle.
180 fokon addig sütjük, míg enyhén aranybarna színe nem lesz a kosárkák szélének. Vigyázzunk, fogyasztás előtt hagyjuk őket hűlni, ugyanis a forró lekvárral nagyon megégethetjük magunkat, úgyhogy akármilyen csábító is az illata, nem éri meg, hogy azonnal beleharapjunk. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.
Következő nap, egyben az utolsó, a Boxing day (azért hívják boxing day-nek, mert régen ekkor adtak a tehetősebbek a szegényeknek maradék pulykát, ételt egy dobozban). Ilyenkor vagy sült egybesonkát esznek (gammon ham) vagy sült bárányt (comb általában) mentapürével, kacsát vagy libát esznek.